Tinine vložnine so v teh časih dopolnile jedi v kozarcih.

Jedi v kozarcih

Gostišče Draga najdemo v Dragi pri Begunjah. Trenutno je zaprto za obiskovalce, vendar je tamkajšnji kuharski mojster Aleš Tavčar prišel s svojo partnerko Tino Likozar na zanimivo idejo, ki se je proti pričakovanjem izkazala za odlično – njune jedi v kozarcih so postale nadvse priljubljene.

Tina Likozar in Aleš Tavčar živita v Voklem, kjer imajo Likozarjevi tudi kmetijo, katere vajeti počasi prehajajo iz očetovih rok v hčerine. Prej je veliko pomagala v gostišču, zadnji dve leti pa se bolj posveča kmetiji. Pripoveduje, da je ideja za jedi v kozarcih »zrasla na zelniku« njenega življenjskega partnerja Aleša Tavčarja. Razmere, v katerih smo se znašli, so pač zahtevale nekaj novega, drugačen način razmišljanja. Je pa res, da so ju mnogi že pred tem poznali po okusnih Tininih vložninah, tako da so bile jedi v kozarcih pravzaprav smiselna nadgradnja.

Gostišče Draga je tako kot večina drugih gorenjskih gostiln zaprlo svoja vrata ob lanski razglasitvi epidemije. Poleti je bilo nato v skladu s takrat aktualnimi ukrepi kratek čas odprto, celo prestavljeni Teden restavracij jim je delno uspelo izpeljati. Par smo zgodaj jeseni srečali tudi na stojnici tradicionalnega Čebelarskega dneva v Lescah, ki ga je organizatorjem uspelo pripraviti, čeprav v zelo okrnjeni obliki. Kasneje sta se Tina Likozar in Aleš Tavčar odločila tudi za razvoz hrane in osebni prevzem, a odkar sta ljudem predstavila jedi v kozarcih, sta se osredotočila predvsem nanje.

Ker imajo pri Likozarjevih doma kmetijo, vsa zelenjava za vlaganje zraste na domači njivi. Pesa, stročji fižol, paprika, feferoni, kumarice ... našteva Likozarjeva. V gostišču so tako na krožnike gostov v preteklosti vložnine velikokrat našle pot. Predjedem so bile okusen dodatek, feferone so uporabili pri pasulju – in jih še, kumarice in paprike so lepo dopolnilo narezkom, nadaljuje Tina Likozar. Recepte za vlaganje pa je bodoča gospodarica dobila od svoje in partnerjeve mame. Ljudem so bili okusi všeč, marsikomu tako zelo, da so Tinine vložnine začeli kupovati tudi za domov. Alešu Tavčarju pa kuharska žilica ni dala miru in je začel razmišljati, da bi na primer poskusila na podoben način z joto. In sta. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Kozarec z joto je hitro našel pot v domove strank in tudi širše – počasi tudi v manjše okoliške prodajalne, mesarijo, na tržnice.

Joto so kmalu dopolnile še druge jedi v kozarcih: vampi, ričet, različne zelenjavne enolončnice, golaž, bograč, celo čili z mletim mesom, bolj znan kot chili con carne, je dobil svoj kozarec.

Se je pa par Likozar-Tavčar tu srečal z drugačnim postopkom, kot je potreben za vlaganje zelenjave. A nič zato, sta se pač malce učila, povesta dobre volje.

»Jedi so se odlično prijele, proti pričakovanjem,« je še zadovoljna Likozarjeva. Zaključi, da bosta jedi v kozarcih obdržala tudi, ko se bodo gostilne lahko odprle, in njihov koncept razvijala naprej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 6. februar 2014 / 11:59

Sneg vpliva na varnost pešcev

Kranj – Vse do 14. februarja bodo po vsej Sloveniji potekale preventivne aktivnosti za večjo varnost pešcev, ki sodijo med najranljivejše udeležence cestnega prometa. Preventivno akcijo Bodi previd...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.