Ležarina za denar na banki

Aprila je ležarino za zneske nad dvesto tisoč evrov na računih fizičnih oseb uvedla tudi SKB banka.

Nova KBM bo s 1. junijem začela fizičnim osebam zaračunavati nadomestilo za vodenje povprečnih mesečnih zneskov nad dvesto tisoč evrov.

Kranj – Vse več bank zaračunava svojim strankam ležarino za denar na bančnih računih. Tako je tudi SKB banka začela 1. aprila zaračunavati fizičnim osebam nadomestilo za denar na osebnih in varčevalnih računih ter za depozite. Nadomestilo zaračunava za povprečno stanje nad 200 tisoč evrov, pri čemer sešteva stanje na računih in depozitih. Mesečno nadomestilo znaša 0,04 odstotka. Kaj to pomeni, ponazarjajo s primerom. Če ima stranka ves mesec na računih povprečno 250 tisoč evrov, torej 50 tisoč nad mejo 200 tisoč, bo za to plačala mesečno 20 evrov nadomestila.

V SKB banki sicer pravnim osebam in samostojnim podjetnikom obračunavajo nadomestilo za vodenje sredstev na transakcijskem računu v valuti evro že od leta 2016, s 1. aprilom pa so prešli na mesečno nadomestilo v višini 0,04 odstotka in znižali mejo z 250 na 100 tisoč evrov. Nadomestilo jim zaračunavajo od povprečnih sredstev na transakcijskih računih, depozitih in od sredstev iz dogovorov o medsebojnem finančnem sodelovanju v valuti evro.

»Uvedba ležarin je posledica daljšega obdobja in širšega dogajanja v bančnem sektorju, ki traja že od leta 2014. Banke za presežno likvidnost, ki jo plasirajo v nacionalno banko, plačujejo obresti v višini 0,5 odstotka letno. V zadnjem letu opažamo tudi zmanjšanje obsega investicij podjetij in manjšo potrošnjo prebivalstva ter posledično manjše povpraševanje po kreditih in kopičenje denarja v bankah,« uvedbo ležarin utemeljujejo v SKB banki in dodajajo, da se ob zapiranju javnega življenja zaradi covida-19 obseg denarnih vlog še povečuje, saj se s tem še zmanjšujejo možnosti za trošenje denarja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 30. maj 2020 / 09:11

Nesreče kolesarjev

Kranj – Kolesarji so v zadnjem obdobju zelo pogosti udeleženci v prometnih nesrečah, tako pa je bilo tudi v zadnjih dneh.

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 7. april 2021 / 23:56

Lipa dobrih misli

V Osnovni šoli Matije Čopa Kranj so ob materinskem dnevu za vse mame pripravili posebno presenečenje.

Jesenice / sreda, 7. april 2021 / 23:53

Med narcise le z avtobusom

Potem ko je lani prišlo do preobremenitve in zapore ceste, bo letos v maju na ogled narcis v Planino pod Golico in Javorniški Rovt mogoče priti le z (brezplačnim) avtobusom z Jesenic.

Gospodarstvo / sreda, 7. april 2021 / 23:53

Ležarina za denar na banki

Aprila je ležarino za zneske nad dvesto tisoč evrov na računih fizičnih oseb uvedla tudi SKB banka.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 7. april 2021 / 23:52

Iščejo novega direktorja zavoda za turizem

Cerklje – Tomaž Tolar odhaja z mesta direktorja Zavoda za turizem Cerklje. Kot sta potrdila tako Tolar sam kot tudi cerkljanski župan Franc Čebulj, je do prekinitve sodelovanja prišlo sporazumno. Z...

Radovljica / sreda, 7. april 2021 / 23:49

Predlog obnovitvenih del še usklajujejo

Radovljica – Za obnovitvena dela gradu Kamen v Begunjah Občina Radovljica v zadnjem obdobju namenja štirideset tisoč evrov letno. Lani so tako očistili vegetacijo in ob poti, ki vodi po razvalinah...