Luka Zagorc

Valentinov Luka

Trideseti rojstni dan je Luka Zagorc praznoval 14. februarja, na valentinovo.

Srečali smo ga v restavraciji Old cellar Bled, kjer je zaposlen kot šef kuhinje, ki pa sedaj obratuje prilagojeno omejitvam zaradi epidemije. Naročeno hrano vam pripeljejo domov ali pa jo pridete iskat sami.

Zagorc je letos dopolnil trideset let. V običajnih razmerah bi ob jubilejni številki pripravil zabavo, tako pa je tridesetici nazdravil aktualnim ukrepom primerno.

Nikoli si ni predstavljal, da bi kdaj lahko prišlo do položaja, v kakršnem so se gostinci znašli zaradi novega koronavirusa, pove z grenkim priokusom. »Tudi pomislil nisem na kaj takega. Ko sem bil še mlajši, so mi radi rekli, naj grem za kuharja, ker bom vedno imel delo in nikoli ne bom lačen.« Humorno doda, da sedaj pa je skorajda lačen in brez dela. Poudari, da je to rečeno bolj v šali, ker za zdaj delo je, vendar je v primerjavi s časi pred covidom-19 urnik precej enostavnejši, manj natrpan in tudi način dela je drugačen.

V kuhinji je Zagorc že od 15. leta. Njegovo prvo počitniško delo je bilo v kuhinji Grajske gostilnice v Radovljici, delal je tudi v hotelu v Ribnem, potem v takratnem Golf hotelu na Bledu in restavraciji Chili, kjer je tudi najdlje ostal. Zadnja leta smo ga srečevali v kuhinji Hotela Triglav Bled, nekaj časa je bil tudi v Restaurant Triglav Bohinj, kjer je že opravljal tudi delo šefa kuhinje. Sedaj ga, kot smo že omenili, najdemo v restavraciji Old cellar Bled. Pravi, da je vmes videl tudi nekaj tujine, vendar ga ni ravno prepričala.

V osnovi je tridesetletnik iz Ribnega v kuhanju nagnjen k eksperimentiranju. Loti se vsega: tako moderne kot domače kuhinje, peke pic (tiste izpod njegovih rok so videti elegantno rustikalno) kot tudi morskih jedi in steakov. Vedno pa je bil naklonjen sladicam, najbolj čokoladnim. Najprej je sploh razmišljal, da bi šel za slaščičarja, a je doma padla neka skupna odločitev in je šel za kuharja. Blizu so mu tudi glavne jedi, žar, stremi pa k čim širšemu poznavanju kulinarike, da bi znal čim več. Načeloma nima nekega pravega vzornika. Ko ga povprašamo, od kod črpa navdih in ali se po kom zgleduje, skomigne z rameni. »Ko sem bil še 'mulc', mi je bila všeč kuharija Jamieja Oliverja, potem mi je postal bližji Gordon Ramsay. Od domačih kuharskih mojstrov sem delal na primer pri Urošu Štefelinu, načeloma pa 'furam neko svojo špuro',« se nasmehne.

Zaslišimo njegovo ime. Kličejo ga v kuhinjo. Opraviči se, se na hitro poslovi in odhiti za štedilnik. Prišlo je prvo naročilo tisti dan ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / / 07:00

Sava skupaj pridobila 1,5 odstotka delnic

Kranj - Sava je sredi avgusta objavila namero po odkupovanju lastnih delnic. Takrat je imela družba 3289 lastnih delnic ali 0,16 odstotka osnovnega kapitala, do 7. decembra pa ji...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 17. september 2013 / 13:06

Ina podpisala za Abrahame

Prvo soboto v septembru v koči na Soriški planini ni bil običajen večer. Vsaj za okrog štirideset sorodnikov in prijateljev, ki so skupaj z Ines Jenšterle počastili njeno novo poglavje, prvih petdeset...

Nasveti / torek, 17. september 2013 / 09:00

Tanja odgovarja

Pisala sem vam, a nisem še dobila odgovora. Pohvalila bi vašo rubriko in vse, kar spada zraven. Prosim, če mi pogledate za moje bližnje.

Nasveti / torek, 17. september 2013 / 10:00

Povej, kaj sanjaš ...

»V realnosti imam spred­njo zgornjo enico nestabilno, ker se mi je korenina odkrušila, ko sem pred leti padla na obraz (a ni panike). Včeraj pa se mi je sanjalo, da se mi obe enici močno m...

Kultura / torek, 17. september 2013 / 15:00

Gledališki abonma na Visokem

Visoko - Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj Visoko že tretje leto zapored vpisuje gledališki abonma. V gledališki abonma so tokrat uvrstili sedem komedij (šest predstav ljubiteljsk...

Razvedrilo / torek, 17. september 2013 / 13:00

Vesna za Nino Rakovec

V Portorožu se je zaključil 16. Festival slovenskega filma in mednarodna strokovna žirija v sestavi Hanna A. W. Slak, Hrvoje Hribar in Olmo Omerzu je razkrila prejemnike nagrad vesna. Med...