Luka Zagorc

Valentinov Luka

Trideseti rojstni dan je Luka Zagorc praznoval 14. februarja, na valentinovo.

Srečali smo ga v restavraciji Old cellar Bled, kjer je zaposlen kot šef kuhinje, ki pa sedaj obratuje prilagojeno omejitvam zaradi epidemije. Naročeno hrano vam pripeljejo domov ali pa jo pridete iskat sami.

Zagorc je letos dopolnil trideset let. V običajnih razmerah bi ob jubilejni številki pripravil zabavo, tako pa je tridesetici nazdravil aktualnim ukrepom primerno.

Nikoli si ni predstavljal, da bi kdaj lahko prišlo do položaja, v kakršnem so se gostinci znašli zaradi novega koronavirusa, pove z grenkim priokusom. »Tudi pomislil nisem na kaj takega. Ko sem bil še mlajši, so mi radi rekli, naj grem za kuharja, ker bom vedno imel delo in nikoli ne bom lačen.« Humorno doda, da sedaj pa je skorajda lačen in brez dela. Poudari, da je to rečeno bolj v šali, ker za zdaj delo je, vendar je v primerjavi s časi pred covidom-19 urnik precej enostavnejši, manj natrpan in tudi način dela je drugačen.

V kuhinji je Zagorc že od 15. leta. Njegovo prvo počitniško delo je bilo v kuhinji Grajske gostilnice v Radovljici, delal je tudi v hotelu v Ribnem, potem v takratnem Golf hotelu na Bledu in restavraciji Chili, kjer je tudi najdlje ostal. Zadnja leta smo ga srečevali v kuhinji Hotela Triglav Bled, nekaj časa je bil tudi v Restaurant Triglav Bohinj, kjer je že opravljal tudi delo šefa kuhinje. Sedaj ga, kot smo že omenili, najdemo v restavraciji Old cellar Bled. Pravi, da je vmes videl tudi nekaj tujine, vendar ga ni ravno prepričala.

V osnovi je tridesetletnik iz Ribnega v kuhanju nagnjen k eksperimentiranju. Loti se vsega: tako moderne kot domače kuhinje, peke pic (tiste izpod njegovih rok so videti elegantno rustikalno) kot tudi morskih jedi in steakov. Vedno pa je bil naklonjen sladicam, najbolj čokoladnim. Najprej je sploh razmišljal, da bi šel za slaščičarja, a je doma padla neka skupna odločitev in je šel za kuharja. Blizu so mu tudi glavne jedi, žar, stremi pa k čim širšemu poznavanju kulinarike, da bi znal čim več. Načeloma nima nekega pravega vzornika. Ko ga povprašamo, od kod črpa navdih in ali se po kom zgleduje, skomigne z rameni. »Ko sem bil še 'mulc', mi je bila všeč kuharija Jamieja Oliverja, potem mi je postal bližji Gordon Ramsay. Od domačih kuharskih mojstrov sem delal na primer pri Urošu Štefelinu, načeloma pa 'furam neko svojo špuro',« se nasmehne.

Zaslišimo njegovo ime. Kličejo ga v kuhinjo. Opraviči se, se na hitro poslovi in odhiti za štedilnik. Prišlo je prvo naročilo tisti dan ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 22. november 2016 / 14:50

Krožna pot

Begunjščica (2060 m) – Naš današnji cilj je pravzaprav pogorje s kar tremi vrhovi, a le najvišji med njimi preseže magičnih dva tisoč metrov. Teme Begunjščice je Veliki vrh z 2060 metri.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pretepal svojo mater

Jesenice - Policisti so morali v sredo v zgodnjih jutranjih urah posredovati v enem od stanovanj na Jesenicah, v katerem je 24-letnik pretepal svojo mater. Umiril se ni niti v pr...

Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Veter odkril streho

Kamnik - Z močnim vetrom v preteklih dneh niso imeli težav zgolj v Vipavski dolini in na Goriškem. V sredo popoldne je namreč močan veter odkril tudi streho na objektu v Vrhpolju...

Šport / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Hokejisti na četrtfinalnih tekmah

Kranj - Hokejisti v Slohokejski ligi so v sredo odigrali prve tekme četrtfinala prvenstva. Kranjski Triglav je v ledni dvorani Zlato polje igral s Slavijo iz Zaloga in v podaljšk...

Nasveti / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pijan kmet in deževni črvi

V pijanem kmetu ni niti trohice alkohola, deževni črvi v smetanovi omaki pa so celo zelo užitni, ker so narejeni iz moke jajc in mokrote. Tako piše v kuharski knjigi Margarete Pleiweis (...

Gospodarstvo / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Čebelarji so lahko oddajali vloge le nekaj dni

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejšnji petek objavilo javni razpis za oddajo vlog o dodelitvi tehnične pomoči čebelarjem, a ga je že v ponedeljek z...