Uporabimo domača jabolka

Če imamo srečo, imamo v shrambi še nekaj domačih jabolk iz preteklega leta. Kako je z domačimi jabolki, vemo. Lahko so izredno okusna ali pa povsem brez okusa. Včasih pride tudi obdobje, ko začnejo vsa po vrsti gniti. Nič zato, spremenimo jih lahko v pravo poslastico v obliki jabolčnih žepkov ali jogurtovega posladka z jabolki.

Za pripravo jabolčnih žepkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 3 srednje velika jabolka, pol žličke cimeta, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 1 manjši košček masla, 1 pest mandljev za posip, 1 jajce za premaz.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke. V ponvi raztopimo košček masla in na njem popečemo narezana jabolka. Temperaturo štedilnika znižamo na srednjo jakost. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in sladkorjem ter prilijemo žlico vode. Vse skupaj dušimo 5 minut, da se sladkor stopi in poveže z jabolki. Listnato testo razvaljamo in ga narežemo na približno 10 centimetrov velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata razporedimo del jabolčnega nadeva. Kvadrat zapognemo, tako da dobimo žepke v obliki trikotnikov. Robove stisnemo s pomočjo prstov ali vilic. Po vrhu žepkov premažemo s stepenim jajcem in posujemo z mandljevimi lističi. Žepke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Za pripravo jogurtovega posladka z jabolki potrebujemo: 1 lonček grškega jogurta, 3 srednje velika jabolka, pol žličke cimeta, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 1 manjši košček masla.

Jabolka pripravimo enako kot pri zgornjem receptu. V kozarce nadevamo grški jogurt, ki ga nato prekrijemo s popečenimi jabolki.

Nasvet: Jogurtov posladek z jabolki je slastna in hranljiva malica. Grški jogurt nas bo okrepil z beljakovinami, medtem ko bodo jabolka poskrbela za čudovito aroma in sladek okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sobota, 2. december 2017 / 20:03

Dimnikarji dražji ali cenejši

V članku z naslovom Dimnikarji dražji ali cenejši, ki je bil objavljen 4. novembra 2017 v Gorenjskem glasu, so opisane navedbe Ministrstva za okolje in prostor, da so časovni normativi postavljeni...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 18. april 2017 / 06:00

Zgodba o KLG

Kranj – V Mestni knjižnici Kranj bo v torek, 18. aprila, ob 18. uri odprtje razstave z naslovom Zgodba o KLG. V nadaljevanju bo sledila predstavitev delovanja Kluba ljubiteljev glasbe v sedemdeseti...

Gospodarstvo / torek, 18. april 2017 / 17:23

Tretja obletnica ustanovitve finančne uprave

Kranj – Prejšnji teden so minila tri leta od ustanovitve finančne uprave (Furs), ki je prevzela naloge in pristojnosti tedanje carinske in davčne uprave. V finančni upravi so obletnico obeležili s...

Gospodarstvo / torek, 18. april 2017 / 17:22

Štirnova marmelada z najboljšo oceno

Kranj – V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij so ocenili že tudi domače marmelade. Najvišjo možno oceno, to je dvajset točk, in s tem zlato priznanje je dobilo osem marmela...

Kronika / torek, 18. april 2017 / 17:19

Požara so pogasili

Radovljica, Mavčiče – V noči na ponedeljek je na stanovanjskem objektu v naselju Spodnji Otok v občini Radovljica izbruhnil požar, ki so ga še pred prehodom gasilcev pogasili sosedje. V Mavčičah pa...

Kronika / torek, 18. april 2017 / 17:19

Pogrešajo ga od sobote

V Mavčičah pogrešajo 28-letnega Jureta Cegnarja.