Uporabimo domača jabolka

Če imamo srečo, imamo v shrambi še nekaj domačih jabolk iz preteklega leta. Kako je z domačimi jabolki, vemo. Lahko so izredno okusna ali pa povsem brez okusa. Včasih pride tudi obdobje, ko začnejo vsa po vrsti gniti. Nič zato, spremenimo jih lahko v pravo poslastico v obliki jabolčnih žepkov ali jogurtovega posladka z jabolki.

Za pripravo jabolčnih žepkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 3 srednje velika jabolka, pol žličke cimeta, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 1 manjši košček masla, 1 pest mandljev za posip, 1 jajce za premaz.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke. V ponvi raztopimo košček masla in na njem popečemo narezana jabolka. Temperaturo štedilnika znižamo na srednjo jakost. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in sladkorjem ter prilijemo žlico vode. Vse skupaj dušimo 5 minut, da se sladkor stopi in poveže z jabolki. Listnato testo razvaljamo in ga narežemo na približno 10 centimetrov velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata razporedimo del jabolčnega nadeva. Kvadrat zapognemo, tako da dobimo žepke v obliki trikotnikov. Robove stisnemo s pomočjo prstov ali vilic. Po vrhu žepkov premažemo s stepenim jajcem in posujemo z mandljevimi lističi. Žepke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Za pripravo jogurtovega posladka z jabolki potrebujemo: 1 lonček grškega jogurta, 3 srednje velika jabolka, pol žličke cimeta, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico sladkorja, 1 manjši košček masla.

Jabolka pripravimo enako kot pri zgornjem receptu. V kozarce nadevamo grški jogurt, ki ga nato prekrijemo s popečenimi jabolki.

Nasvet: Jogurtov posladek z jabolki je slastna in hranljiva malica. Grški jogurt nas bo okrepil z beljakovinami, medtem ko bodo jabolka poskrbela za čudovito aroma in sladek okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 18. april 2012 / 07:00

Most za kolesarje čez Savo Dolinko

Tokrat smo se na naši poti po Gorenjski ustavili v Gozd-Martuljku. Sodelujoče v anketi smo vprašali, ali so zadovoljni z gradnjo mostu za kolesarje čez Savo Dolinko in ali vejo, kaj se dogaja z n...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Mednarodni prijateljski turnir - Zdravo mesto

V soboto, 4. septembra, in v nedeljo, 5. septembra, bo v Kranju in Grosupljem potekal mednarodni košarkarski turnir za članice.

Kamnik / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

V Spodnjih Palovčah zgradili vse propuste

Spodnje Palovče - Lokalna cesta med Spodnjimi Palovčami in Kolovcem, ki povezuje občini Kamnik in Domžale, je tri leta po hudem neurju s poplavami, ki je močno poškodovalo cestiš...

Bohinj / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Prvi vzpon edinstveno dejanje

Na slovesnosti pred spomenikom štirih srčnih mož na Ribčevem Lazu so se spomnili prvega vzpona na Triglav pred 232 leti.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Štiriinosemdesetletni Alojz Vidic iz Kamne Gorice je na Gorenjski glas naročen že šestdeset let.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Visoški gasilci kupili novo vozilo

Novo vozilo za prevoz moštva je PGD Visoko-Milje potrebovalo predvsem zaradi prevoza najmlajših gasilcev.