Tilen Travnik

Stavijo na meso rastlinskega izvora

Juicy Marbles je zagonsko podjetje, ki s svojim mesom rastlinskega izvora meri na svetovne trge. Nedavno so bili izbrani tudi v svetovno priznani ameriški podjetniški pospeševalnik Y Combinator.

Bi se odrekli mesu živalskega izvora, če bi imeli na voljo dovolj dober nadomestek? Mnogi bi se, na kar stavijo tudi številna podjetja in raziskovalci, ki iščejo alternative v drugih, bolj trajnostno naravnanih možnostih. Med njimi so tudi Tilen Travnik, Luka Sinček in Maj Hrovat iz zagonskega podjetja, ki je nastalo v kamniškem podjetniškem inkubatorju KIKštarter.

Luka Sinček in Maj Hrovat sta nase opozorila z rastlinskim burgerjem Altburger, s katerim sta nastopila v oddaji Štartaj, Slovenija, Kamničan Tilen Travnik pa je v slovenskem okolju zagonskih podjetij kot podjetnik in mentor prisoten že zadnjih 15 let.

Alternative mesu postajajo realnost

Fantje so idejo, znanje in izkušnje združili pod imenom Juicy Marbles in po mesecih raziskovanj in izboljšav so prvi izdelki že na »prodajnih policah« njihove spletne trgovine. Gre za sočne kose pljučne pečenke, ki med gurmani velja za enega najboljših delov govejega mesa. Le da so njihovi narejeni na rastlinski osnovi.

Alternative živalskemu mesu vse bolj postajajo realnost. Že zdaj se z njimi spogleduje industrija hitre prehrane, čez nekaj let pa bo meso živalskega izvora bolj znak prestiža in bo na krožnikih le še ob posebnih priložnostih, meni Travnik.

»Ne verjamemo, da bo meso kot izdelek izginilo z naših krožnikov, saj je kulturno globoko zakoreninjeno, mislimo pa, da se bo zamenjal vir mesa, ki ne bo več nujno živalskega izvora,« pravi Tilen Travnik, ki med glavnimi alternativami navaja možnosti pridobivanja mesa z živalskimi celicami v bioreaktorju, iz gob in rastlin. Za zadnjo pot so se odločili pri Juicy Marbles, saj verjamejo, da je najhitrejša in tudi najbolj trajnostna. S postopki transformacije beljakovin rastlinskega izvora so ustvarili izdelek, ki ima v nekaterih pogledih že zelo podobne lastnosti kot meso, v drugih pa ga celo presega. Tako je intenzivnost okusa njihovega mesa precej daljša kot pri živalskem mesu, nekaj več težav pa je z doseganjem prave teksture. »Težko bomo ustvarili povsem enako meso, kot je živalsko, kar niti ni bistveno. Glavno je, da zagotovimo toliko boljših lastnosti mesa, da bo med kupci prišlo do miselnega preskoka in se bodo raje odločali za alternativo,« pojasnjuje sogovornik.

Najbolj računajo na fleksitarijance

Čeprav bi marsikdo najprej pomislil, da so njihovi primarni kupci vegani ali vegetarijanci, pa ni tako, saj večina teh ne išče alternative mesu. Največ stavijo na t. i. fleksitarijance, ljudi, ki mesa in izdelkov živalskega izvora iz svoje prehrane ne izključujejo povsem, se pa zavedajo tako etičnih kot tudi ekoloških problemov, ki jih s seboj prinaša sodobna živinoreja, in so zato bolj dovzetni za alternative.

Potencial Juicy Marbles so prepoznali tudi v ameriškem Y Combinatorju, enem najboljših podjetniških pospeševalnikov na svetu, v katerem so se kalila tudi nekatera svetovno uspešna podjetja, kot so Airbnb ali Dropbox. Vanj so bili izbrani med več kot 13 tisoč prijavljenimi zagonskimi podjetji z vsega sveta. Kot pravi Travnik, so s tem vstopili na hitri vlak investiranja s tveganim kapitalom. V pospeševalnik so namreč vključena podjetja, za katera investitorji pričakujejo, da bi lahko v nekaj letih dosegla sto milijonov evrov letnega prometa. »Mislim, da bi se to v našem primeru lahko zgodilo v približno sedmih letih. Naši načrti so torej, da izpolnimo pričakovanja vlagateljev,« še dodaja Tilen Travnik.

Juicy Marbles, ki ravno v tem času svoje prostore iz kamniškega podjetniškega inkubatorja seli v nove prostore v Domžalah, se tako že v prihodnjih mesecih nadeja širitve v Združene države Amerike, kjer je po ocenah sogovornika njihov trg vreden milijardo dolarjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 7. februar 2024 / 16:18

Kaj je tipičen kranjski turistični spominek

Kranj v iskanju tipičnega turističnega spominka: je to čokolada, skodelica ali magnetek z motivom Franceta Prešerna oz. človeške ribice, morda fibula, kranjska klobasa ali pa besniško žganje?

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Nova pravila za občine

Strahinj – Občine bodo tudi v prihodnje lahko z različnimi ukrepi spodbujale razvoj kmetijstva, vendar bodo že letos veljala za to nova pravila. Ker bi bila izbor dovoljenih subvencij in p...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Poleg jablan še slive in češnje

Brane Anderle in njegov nečak Anže se bosta ob opuščanju reje govedi še bolj posvetila sadjarstvu.

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Težave pri izpolnjevanju

Ljubljana, Kranj - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so načrtovali, da bodo v letošnji subvencijski kampanji dnevno izpolnili 1.450 zahtevkov, a so jih v prvih petih delovnih dneh zar...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Poslancu predstavili lovsko problematiko

Preddvor - Predstavniki Lovskih društev Kokra in Preddvor, ki se že več let neuspešno prizadevata za pridobitev lovišča, so v ponedeljek ob navzočnosti preddvorskega in cerkljanske...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Zupančičeva namesto Jagodica

Ljubljana - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije je 5. marca vodenje sektorja za kmetijsko svetovanje prevzela Martina Zupančič. Dosedanji vodja sektorja Anton Jagodic je posta...