![](/images/20210212/210219932-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Novi izobraževalni programi
V novem šolskem letu 2021/2022 bosta prihodnjim dijakom na voljo nov športni oddelek na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju in nov program kozmetični tehnik na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. Bodoči študenti pa se bodo po novem lahko vpisali na program živilstvo in prehrana na Višji strokovni šoli Biotehniški center Naklo.
Nov športni oddelek Gimnazije Franceta Prešerna je po besedah ravnateljice Mirjam Bizjak izjemna pridobitev za mlade športnike, saj je zadnja leta zaradi omejitve vpisa in velikega zanimanja naraščalo število mladih športnikov, ki so jih morali žal zavrniti. Tokrat bodo imeli bodoči dijaki športniki prvič možnost, da izberejo med že uveljavljenim športnim programom ekonomske gimnazije in novim športnim programom splošne gimnazije.
Z novim športnim oddelkom se bodo povečale možnosti za vpis vsem dijakom, saj bodo v programe lahko vpisali do 22 dijakov več kot v preteklih letih. Športniki, ki bi se sicer zaradi omejitve vpisa morali vpisati v običajna oddelka gimnazije ali ekonomske gimnazije, se bodo tako lahko šolali v enem ob obeh športnih oddelkov, ki omogočata lažje usklajevanje šole in športa. Dijaki, ki bodo uspešno zaključili izobraževanje v okviru športnega oddelka splošne gimnazije, bodo imeli možnost nadaljevanje študija na vseh fakultetah, tudi na naravoslovnih in tehniških. "Med našimi dijaki športniki ima kar polovica mladih športnikov status športnika A, kar pomeni, da so v svojih starostnih kategorijah uvrščeni med najboljših šest športnikov v državi oziroma so kategorizirani športniki po kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije," je dejala Bizjakova in še dodala, da brez podpore poslanke Mateje Udovč, Mestne občine Kranj, Olimpijskega komiteja Slovenije, Smučarske zveze Slovenije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport novega športnega oddelka na njihovi šoli še dolgo ne bi bilo. Gimnazija Franceta Prešerna je med drugim tudi prejemnica certifikata Športnikom prijazno izobraževanje.
Program kozmetični tehnik
"V začetku letošnjega leta smo končno dočakali sadove svojega dela, pričakovanj in prizadevanj za realizacijo projekta odobritve programa kozmetični tehnik na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. Kljub lanskoletni zavrnitvi vloge smo v tem šolskem letu vztrajali in ponovno vložili novo. Ob podpori poslanke Mateje Udovč, prepoznanju problema ministrice Simone Kustec, podpori radovljiškega župana Cirila Globočnika, Območne obrtno podjetniške zbornice Radovljica in Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled nam je uspelo," je dejal ravnatelj Ivan Damjan Mašič. Za program, ki bo trajal štiri leta, je v enem oddelku razpisanih 28 mest. Dijaki bodo poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja ter osebnostnih lastnosti, kot so odgovornost, komunikativnost, natančnost, kreativnost, pridobili strokovna znanja o kozmetični negi obraza in telesa, manikiri, pedikuri, ličenju, masaži. Program bo med drugim vključeval strokovne module somatologije, kože in bolezni kože, varovanja zdravja, splošne kozmetologije in podjetništva. Dijaki se bodo usposobili v aktivni skrbi za lastno zdravje, razvili bodo pozitiven odnos do zdravega načina življenja in usvojili zaščitne ukrepe za varno delo v kozmetični stroki. S pridobljenim nazivom kozmetični tehnik bodo zaposljivi v kozmetičnih in lepotilnih salonih, raznih centrih, kot so velneški in centri dobrega počutja, lahko bodo svetovalci ali demonstratorji kozmetičnih izdelkov. Kot je pojasnil Mašič, le gorenjska regija še ni imela izobraževalnega programa kozmetični tehnik, ocenjuje pa, da je interes zanj s strani bodočih dijakov velik.
Program živilstvo in prehrana
Na Višji strokovni šoli Biotehniškega centra Naklo so pridobili nov višješolski strokovni program živilstvo in prehrana, za katerega bo v novem študijskem letu razpisanih 45 mest za redni študij in 30 za izredni študij. Namenjen je zlasti tistim, ki jih zanimajo dietetika in gastronomija, sestava živil ali različne tehnologije v živilstvu, živilska kemija z analizo živil ter živilska mikrobiologija in biotehnologija. "Ciljna skupina vseh naših programov so tipični predstavniki gorenjskega podeželja, ki vključuje mala domača gospodarstva in mala podjetja. S programom živilstvo in prehrana želimo pritegniti pridelovalce in izdelovalce živil, ki jim ta dejavnost pomeni vir preživetja ali pa jim predstavlja dopolnilno dejavnost," je dejal ravnatelj Franc Vidic in še dodal, da je študij praktično naravnan in vključuje tudi znanja s področja živilskih tehnologij v prehrani, ki jih bodoči študenti v domačem okolju morda že uporabljajo. Študentom bodo zato ponudili širok nabor izbirnih modulov in predmetov, kar predvsem pomeni, da si bodo v drugem letniku lahko glede na svoje interese sami izbrali priljubljene vsebine s področja prehrane ali s področja živilstva. Obenem bodo usvojili tudi znanja o ekonomiki in menedžmentu podjetij, informatiki in statistiki, poslovnem sporazumevanju in vodenju, strokovnih terminologijah v angleškem jeziku. Izkušnje in veščine bodo pridobivali v okviru vaj v laboratorijih, v Green labu in v različnih organizacijah in živilskih ter prehranskih obratih v Sloveniji ali v tujini. Po uspešno zaključenem dvoletnem programu bo študent pridobil naziv inženir živilstva in prehrane.