Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 18. maj 2018 / 06:00

Kranjčanka, št. 5

Kranjčanka, 18. maj 2018, št. 5

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:59

Toliko likovnega v enem mestu

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj raste v vseh pogledih, predvsem pa po kakovosti likovnih del, ob katerih bomo uživali še ves oktober.

Jezersko / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:58

Odločili so se za občinski praznik

Na Jezerskem so se odločili, da bo njihov občinski praznik 10. septembra v spomin na dan, ko je bila leta 1919 podpisana senžermenska pogodba.

GG Plus / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:54

Praznovanje z Avseniki

Gorenjski glas običajno svojih obletnic ni nikoli obešal na veliki zvon. Za okrogle jubileje je izdal praznične številke, za le redke pa je organiziral javne prireditve. Ena takšnih in prva v zgodo...

Kronika / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:52

Sumljiva ponudba

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti so ta teden obravnavali prijavo občana o sumljivi ponudbi za montažo žlebov na stanovanjski hiši. Prijavo so preverili in ugotovili, da sta tujca za precej...

Gospodarstvo / nedelja, 8. oktober 2017 / 22:51

Srečanje kmečkih in podeželskih žena

Gorenja vas – Letošnje srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena bo v četrtek, 12. oktobra, v Poljanski dolini. Udeleženke si bodo najprej v Tavčarjevem dvorcu na Visokem...