Foto: Katja Orehek Hati

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih razstav in razstavo o slovenskih peninah, pri katerih sodeluje Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana. Razstavo so poimenovali preprosto Slovenske penine.

Prva omemba penine v slovenskem prostoru se pojavi 10. decembra 1853, ko Bleiweisove novice poročajo o šampanjskem ali penečem vinu – peninah, ki so po godu takratni gospodi. Začetke proizvodnje penečega vina pa povezujemo s Francijo, kjer je v 17. stoletju pater Dom Pierre Pérignon uspel v steklenici ločiti kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. To je kot šampanjec zaslovelo po vsem svetu. Francozi so naziv šampanjec zaščitili, metoda pridelave »methode champagne« (šampanjska metoda) pa se zunaj območja francoske pokrajine Šampanja lahko imenuje klasična metoda, proizvod pa peneče vino.

V Sloveniji imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

Posebej izpostavljene so penine, ki so bile lani odlikovane na ocenjevanju Decanter. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela pet platinastih, sedem zlatih, šestdeset srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka Bjana cuvee prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših, ki so prejele platinaste medalje, in tudi dve penini, nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za Furmint brut nature 2013 in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstava Slovenske penine je postavljena v razstavni hiši SEM, in če je mogoče muzej obiskati, si jo lahko ogledate do 14. februarja. Na spletni strani SEM in strani muzeja na Facebooku pa 3. in 10. februarja pripravljajo še dva zanimiva spletna dogodka v živo. Jutri, 3. februarja, ob 11. uri boste lahko spoznali odpiranje penine s sabljo.

Odpiranje penečega vina s sabljo je poseben svečan dogodek, ki sega še v čase Napoleona, čigar vojaška enota, imenovana lahka konjenica, je sablje uporabljala kot orožje pa tudi za odpiranje steklenic, so zapisali ob najavi dogodka na spletni strani muzeja. O tem več na spletnem dogodku v živo s strani Boštjana Humskega, predavatelja na BIC Ljubljana, in Anžeja Vučemilovića, diplomanta BIC Ljubljana. Desetega februarja pa bodo v prispevku v živo posvetili pozornost vprašanju, zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati. Javila pa se bo predavateljica višje šole dr. sc. Gordana Vulić.

SEM s tovrstnim sodelovanjem in razstavami želi še posebej poudariti svojo muzejsko vlogo in obravnavati prisotnost kulinarike in gastronomije v različnih segmentih slovenske kulture ter opozoriti na njuno tesno prepletenost z vsemi plastmi življenja. Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana pa se bo nadaljevalo skozi vse letošnje leto ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija – evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in s področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 27. december 2009 / 07:00

Slovenec direktor Kmetijske zbornice

Konec novembra je predsedstvo Kmetijske zbornice Koroške za novega direktorja imenovalo Slovenca Hanzija Mikla, Gamsa po domače, iz Ločila/Hart pri Podkloštru/Arnoldstein.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 19. junij 2019 / 16:52

Na izlet v Olimje

Junija 1969 so učenke in učenci 8. a in 8. b zapustili klopi Osnovne šole Trata – in kot bi mignil je minilo pol stoletja. V soboto, 8. junija, so se na pobudo Franca Urha in Špele Gričar z avtobus...

Rekreacija / sreda, 19. junij 2019 / 16:49

Tek z izjemnim vzdušjem

Tek štirih mostov v Škofji Loki je znova navdušil tekače in navijače.

Jesenice / sreda, 19. junij 2019 / 16:45

Sijev dan na Jesenicah

Na šestem Sijevem dnevu se je v nedeljo v Športnem parku Podmežakla na Jesenicah družilo 4500 zaposlenih v železarskih družbah skupine SIJ. Sproščenega dogodka so se udeležili tudi vsi člani uprave s...

GG Plus / sreda, 19. junij 2019 / 16:40

Slike iz Visoške kronike

In je vprašal milostljivi škof Janez Frančišek visoškega gospodarja Izidorja: »Ali ni čudno, dragi mladenič, če je Agata tako mogočna, če se pajdaši s hudičem, ki je, kar mi lahko verjameš, velik gosp...

Gorenjska / sreda, 19. junij 2019 / 16:35

Pohodniški festival

Že peti Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah bo letos med 21. in 23. junijem.