Foto: Katja Orehek Hati

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih razstav in razstavo o slovenskih peninah, pri katerih sodeluje Biotehniški izobraževalni center (BIC) Ljubljana. Razstavo so poimenovali preprosto Slovenske penine.

Prva omemba penine v slovenskem prostoru se pojavi 10. decembra 1853, ko Bleiweisove novice poročajo o šampanjskem ali penečem vinu – peninah, ki so po godu takratni gospodi. Začetke proizvodnje penečega vina pa povezujemo s Francijo, kjer je v 17. stoletju pater Dom Pierre Pérignon uspel v steklenici ločiti kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. To je kot šampanjec zaslovelo po vsem svetu. Francozi so naziv šampanjec zaščitili, metoda pridelave »methode champagne« (šampanjska metoda) pa se zunaj območja francoske pokrajine Šampanja lahko imenuje klasična metoda, proizvod pa peneče vino.

V Sloveniji imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin (več kot 250), katerih kakovost je zelo visoka. V SEM je razstavljenih več kot 160 penin 70 slovenskih proizvajalcev, vključno s penečimi medicami, predstavljene so slovenske vinorodne dežele, metode pridelave, klasifikacija in delitev penečih vin po barvi ter razvrščanje v razrede.

Posebej izpostavljene so penine, ki so bile lani odlikovane na ocenjevanju Decanter. Gre za največje in najvplivnejše ocenjevanje na svetu, ki poteka v Londonu in na katerem je Slovenija leta 2020 dosegla izjemen uspeh in prejela pet platinastih, sedem zlatih, šestdeset srebrnih in 114 bronastih medalj. Razstava vključuje tudi nagrajeno penino peničarja Mirana Sirka Bjana cuvee prestige extra brut 2015, ki se je uvrstila med pet najprestižnejših, ki so prejele platinaste medalje, in tudi dve penini, nagrajeni z zlato medaljo: Vino Gross za Furmint brut nature 2013 in Vinska klet Dveri-Pax za DP šipon brut 2016.

Razstava Slovenske penine je postavljena v razstavni hiši SEM, in če je mogoče muzej obiskati, si jo lahko ogledate do 14. februarja. Na spletni strani SEM in strani muzeja na Facebooku pa 3. in 10. februarja pripravljajo še dva zanimiva spletna dogodka v živo. Jutri, 3. februarja, ob 11. uri boste lahko spoznali odpiranje penine s sabljo.

Odpiranje penečega vina s sabljo je poseben svečan dogodek, ki sega še v čase Napoleona, čigar vojaška enota, imenovana lahka konjenica, je sablje uporabljala kot orožje pa tudi za odpiranje steklenic, so zapisali ob najavi dogodka na spletni strani muzeja. O tem več na spletnem dogodku v živo s strani Boštjana Humskega, predavatelja na BIC Ljubljana, in Anžeja Vučemilovića, diplomanta BIC Ljubljana. Desetega februarja pa bodo v prispevku v živo posvetili pozornost vprašanju, zakaj je penina obrnjena na glavo in zakaj jo morajo stresati. Javila pa se bo predavateljica višje šole dr. sc. Gordana Vulić.

SEM s tovrstnim sodelovanjem in razstavami želi še posebej poudariti svojo muzejsko vlogo in obravnavati prisotnost kulinarike in gastronomije v različnih segmentih slovenske kulture ter opozoriti na njuno tesno prepletenost z vsemi plastmi življenja. Sodelovanje med SEM in BIC Ljubljana pa se bo nadaljevalo skozi vse letošnje leto ob drugih razstavah, ki jih bo pripravljal SEM za obeležje naziva Slovenija – evropska gastronomska regija. Med njimi so Kulinarične zgodbe SEM (Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in s področja nesnovne dediščine Poprtniki, lecti in mali kruhki) in druge.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 8. julij 2018 / 10:50

Postrvji »štrudelj«

V Termah Snovik je bila že 16. Postrvijada, kulinarično doživetje in zabavno tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi. Zmagal je ženski dvojec, ekipa, ki je pripravila zavitek iz postrvi z zelenjavno oma...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 22. maj 2014 / 13:11

Dobrodelni koncert v Adergasu

Adergas – Katja Kern in Matej Meglič se poleti v okviru projekta Gremo v Mongolijo kot prva slovenska dobrodelna odprava podajata na 13.000 kilometrov dolgo pot, ki jo bosta preko enajstih držav pr...

Kranj / četrtek, 22. maj 2014 / 12:58

Soočilo se je sedem kandidatov

Na povabilo Društva za razvoj kritične misli Odgovor se je v Kranju soočilo sedem kandidatov za poslance v Evropski parlament.

Gospodarstvo / četrtek, 22. maj 2014 / 12:46

Začutite prednosti lesene montažne hiše

Kranj – Jelovica bo v soboto, 24. maja, od 10. do 17. ure na Cesti na Brdo 10 v Kovorju pri Tržiču predstavljala svojo leseno hišo. S tem želijo novograditeljem in vsem, ki jih zanima sodobna gradn...

Kranj / četrtek, 22. maj 2014 / 12:45

Rok za doplačilo dohodnine poteče 30. maja

Kranj – Davčni zavezanci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2013 z datumom odpreme 31. marec 2014 in imajo doplačilo dohodnine, morajo razliko doplačati do vključno 30. maja, kot...

Razvedrilo / četrtek, 22. maj 2014 / 12:44

Humanitarni Thrash

Legendarna kranjska skupina Sarcasm se konec tedna odpravlja na Thrash festival v Novi Sad – zaradi katastrofalnih razmer v Srbiji bo koncert humanitarne narave.