Komunala Kranj bo odslej na eko otokih ločeno zbirala samo še steklo in papir. / Foto: Gorazd Kavčič

Komunala umika rumene zabojnike

Komunala Kranj z eko otokov umika rumene zabojnike za odpadno embalažo. S tem se bodo vsaj letos izognili dvigu cen za to storitev, pojasnjujejo.

Kranj – Komunala Kranj z januarjem ukinja dodatno zbiranje mešane odpadne embalaže na ekoloških otokih, kar je pri gospodinjskih uporabnikih naletelo na različne odzive. Na spletu se je na primer že pojavila peticija za vrnitev rumenih zabojnikov na eko otoke.

V Komunali Kranj so razložili, da je zbiranje mešane komunalne embalaže že organizirano po načelu »od vrat do vrat«, zato z umikom rumenih zabojnikov z ekoloških otokov ukinjajo podvajanje sistema zbiranja teh odpadkov, posledično pa znižujejo tudi stroške. Trenutne veljavne cene so namreč še iz leta 2016, medtem ko so se stroški ravnanja z odpadki v tem obdobju zvišali za četrtino. Z umikom rumenih zabojnikov z eko otokov, na katerih še naprej ostajajo zabojniki za papir in steklo, se bodo zato izognili tudi nepriljubljenemu dvigu cen za gospodinjske uporabnike, pojasnjujejo na Komunali Kranj.

Komunala Kranj je lani na ekoloških otokih v občinah Kranj, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko zbrala nekaj več kot 304 tone odpadne embalaže, kar predstavlja 7,85 odstotka vse zbrane odpadne embalaže. Z rednim odvozom po načelu od vrat do vrat so namreč v letu 2020 zbrali 3874 ton teh odpadkov. Ukinitev dodatnega ločenega zbiranja mešane komunalne embalaže na ekoloških otokih tako pomeni prihranek v višini 90 tisoč evrov v vseh petih občinah skupaj, ukinitev dodatnega zbiranja odpadne embalaže na eko otokih pa bo pripomogla k ohranitvi obstoječih cen vsaj v letu 2021, zagotavljajo v javnem podjetju.

»Zbiranje mešane komunalne embalaže – plastike, pločevink, tetrapakov in druge embalaže je z državno uredbo predpisano in organizirano po načelu od vrat od vrat, kar pomeni, da ima vsak uporabnik možnost odlaganja v svoj zabojnik in je podvajanje nepotrebno. Po potrebi bo Komunala Kranj povečala prostornine teh zabojnikov, kjer bo to potrebno, kar pa ne vpliva na ceno zbiranja, saj že sedaj zaračunavamo na osebo,« so še razložili v komunalnem podjetju, kjer lahko gospodinjstva, ki jim je obstoječi 120-litrski zabojnik zdaj postal premajhen, naročijo 240-litrski zabojnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 18. julij 2008 / 07:00

Krvavščica za cel svet

Župan Cerkelj Franc Čebulj je dal zeleno luč za nov, revolucionaren način pridobivanja neoporečno čiste vode. Krvavec postaja zibelka 100% vode. Zaradi revolucionarnosti nekateri Čebulja že imenujejo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. oktober 2021 / 20:23

Nagrajene tudi gorenjske inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v torek podelila nagrade za najboljše inovacije. Med nagrajenci so tudi ekipe gorenjskih podjetij.

Preddvor / petek, 15. oktober 2021 / 16:50

Z oktobrom novi koncesionar

Preddvor – Upravljanje daljinskega sistema v Preddvoru je z oktobrom prevzela družba Ekoenergo iz Ljubljane, ki je hčerinska družba mednarodnega energetskega podjetja Interenergo z dolgoletnimi izk...

Kronika / petek, 15. oktober 2021 / 16:49

Nasilen do partnerke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so ta teden obravnavali prijavo nasilja moškega nad žensko. Ugotovili so, da jo je v vinjenem stanju udaril. Proti kršitelju poteka prekrškovni postopek zaradi n...

Slovenija / petek, 15. oktober 2021 / 16:48

Opozicija napoveduje interpelacijo zoper Hojsa

Stranke koalicije KUL LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek napovedale vložitev vnovične interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu med drugim očitajo odgovornost za ustvarjanje izredni...

GG Plus / petek, 15. oktober 2021 / 16:45

Iz lonca največkrat dišala juha

Na dvorcu Visoko se v zadnjem obdobju trudijo z oživljanjem tradicionalne lokalne kulinarike. O tem, kaj se je v preteklosti kuhalo na Visokem, pa zagotovo največ ve Pavle Hafner, saj je že njegov oče...