V dveh letih so v okviru projekta pridobili okoli osemdeset kilogramov semen visokega fižola, prav toliko nizkega in nekoliko manj graha. / Foto: Tin Šter, arhiv Semenjalnice

Za dobro hrano potrebujemo dobra semena

Ekološko semenarstvo je eden od ključnih pogojev za pridelavo visokokakovostne hrane, poudarjajo udeleženci projekta Semenjalnica, v okviru katerega so v dveh letih vzpostavili ekološko semenarsko zadrugo pa tudi prostor, kjer hranijo in analizirajo semena; doslej so se posvečali predvsem fižolu in grahu.

»Pogosto slišim, da ekološko kmetovanje ne more biti konkurenčno klasičnemu kmetijstvu: a našo kmetijo bi si tako z vidika ekonomičnosti kot pridelave na enoto površine upal primerjati s katerokoli klasično, konvencionalno kmetijo, ki deluje v podobnih pogojih kot mi.«

Lesce, Jesenice – V začetku leta se bo na Zgornjem Gorenjskem zaključil dobri dve leti trajajoči projekt Semenjalnica, v okviru katerega je v sedmih občinah vzpostavljen celosten model ekološke semenarske zadruge. Vanj je vključenih deset pridelovalcev semen, v Čebelarskem razvojnem centru v Lescah pa so v okviru projekta vzpostavili še laboratorij ter prostor za hrambo in analizo semen Semenjalnica.

Sto tisoč evrov vreden projekt vodi Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, v kar 85 odstotkih pa ga je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Kot je na nedavni virtualni zaključni konferenci poudarila vodja projekta Nina Kobal, je bil namen projekta dosežen: vzpostavili so inovativen celosten model ekološke semenarske zadruge, dvignili delež samooskrbe s semenskim materialom ter povečali lokalno in regionalno agrobiodiverziteto.

Dr. Maja Kolar, strokovna vodja Semenjalnice, je pojasnila, da so se posvečali pridelavi stročnic, predvsem fižola in graha, ki sta eden od temeljev človekove prehrane pa tudi rastlini, ki sta tradicionalno povezani z območjem Gorenjske. »Ekološko semenarstvo je eden ključnih pogojev za pridelavo visokokakovostne hrane. Ohranjanje in razvoj sort, ki so prilagojene lokalnim razmeram, sta izrednega pomena za vzdrževanje in povečevanje samooskrbe. Ekološko in biodinamično semenarstvo in pridelava hrane pomembno prispevata k zagotavljanju in tudi povečevanju biotske pestrosti. Lokalna raznovrstnost na poljih in njivah je pomembna za upravljanje krajine tudi zato, ker zahteva manj kemičnega vnosa, tako predelana hrana pa je okusnejša in raznovrstnejša,« je poudarila Maja Kolar.

Tilen Praprotnik, ekološki kmet iz Lesc, je pri tem kot ključno poudaril aktivno strokovno podporo, ki so jo imeli pridelovalci semen v okviru projekta, in pojasnil, da kmetje, ki se ukvarjajo s pridelavo zelenjave, na lastni kmetiji ne morejo pridelati vseh semen, ki jih potrebujejo. Zato je podpora, kakršne so deležni v okviru projekta, zelo dobrodošla. Poudaril je potrebo po tudi ekonomski vzdržnosti ekoloških kmetij. »Pogosto slišim, tudi v strokovnih krogih, da ekološko in biodinamično kmetovanje ne more biti konkurenčno klasičnemu kmetijstvu: a našo kmetijo bi si tako z vidika ekonomičnosti kot pridelave na enoto površine in podobno upal primerjati s katerokoli klasično, konvencionalno kmetijo, ki deluje v podobnih pogojih kot mi.«

Zaključne konference se je z nagovorom udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Poudaril je, da se na ministrstvu zavedajo pomena ekološko pridelanih živil, primerno uravnotežene prehrane ter varovanja okolja in tal. »Zavedanje o pomenu lokalne preskrbe in ekološkega kmetovanja se krepi, kar daje dobro podlago za učinkovitejše povezovanje lokalnih pobud, kmetijstva, živilstva in turizma ter oskrbe javnih zavodov z lokalno in ekološko pridelano hrano,« je še poudaril minister.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. januar 2009 / 07:00

Iz starih časov: Zakaj je prestopil k evangeličanom

Zvone Štrubelj skuša v knjigi Pogum besede pojasniti tudi, zakaj je Trubar prestopil od katoličanov k evangeličanom.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 6. november 2021 / 21:08

Gospodarji in služinčad

Predzadnjo majsko nedeljo v letu 1847 je bila Ana Žagar (20), dekla pri Antonu Trohi v Babnem Polju, sama doma in si je likala obleko. Po kosilu je stopil v sobo k njej gospodarjev sin s sosedovim...

Slovenija / sobota, 6. november 2021 / 21:03

Literarna pohodniška pot v Železni Kapli

Železna Kapla je bila pretekli petek v znamenju kulture. Zvečer je bila v farni dvorani predstava glasbene komedije Hotel Obir, ki so jo odigrali člani domačega Slovenskega prosvetnega društva Zarj...

Šport / sobota, 6. november 2021 / 21:02

Gorenjski odbojkarski derbi Kamničanom

Na tekmi Sportklub prve odbojkarske lige za moške so odbojkarji Calcita Volleyja doma premagali Hišo na kolesih Triglav.

Zanimivosti / sobota, 6. november 2021 / 16:18

Prestižna nagrada poti Juliana Trail

Kranjska Gora – Britansko združenje turističnih novinarjev (BGTW) je konec oktobra na vsakoletni gala večerji podelilo nagrade zmagovalcem mednarodnih nagrad za turizem v letu 2020. Pohodniška pot...

Gospodarstvo / sobota, 6. november 2021 / 16:17

Gorenjska banka kupila Sberbank

Gorenjska banka je v okviru širitve svoje bančne skupine na trgih srednje in vzhodne Evrope podpisala tudi pogodbo o nakupu Sberbank banke v Sloveniji.