Kapetan naše moške rokometne reprezentance Jure Dolenec / Foto: Gorazd Kavčič

Pred rokometaši novi izzivi

Na prvi dan v novem letu se bo zbrala naša moška rokometna reprezentanca, ki bo začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo ter nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

V torek zvečer se je v Kölnu s finalno tekmo končala evropska liga prvakov v rokometu za sezono 2019/20. Z rezultatom 31 : 26 je nemški Kiel, pri katerem igra tudi naš reprezentant Miha Zarabec, premagal špansko Barcelono, katere člani so tudi naši reprezentanti Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc.

Kranj – Sprva je bilo predvideno, da se bo moška rokometna reprezentanca v Laškem zbrala že ta teden, ker pa bi manjkala skorajda polovica izmed 21 vabljenih igralcev, ki imajo še klubske obveznosti, se je selektor Ljubomir Vranješ odločil, da zbor pomakne na 1. januar, ko se ga bodo lahko udeležili vsi njegovi izbranci. Med njimi so tudi vsi trije standardni škofjeloški reprezentanti: Jure Dolenec, Matej Gaber in Darko Cingesar. V uvodnem popoldnevu prvega dela novega leta reprezentanca ne bo imela aktivnosti, saj bodo njeni člani v sobah preventivno čakali na rezultate testiranja na koronavirus, ki bodo opravljeni ob vstopu v Hotel Thermana Laško.

Našo reprezentanco nato v januarju čakata prva izmed številnih izzivov v letu 2021. Tako naj bi varovanci trenerja Ljubomirja Vranješa po odpadlih novembrskih tekmah zaradi okužb s koronavirusom najprej nastopili v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022. Prva tekma proti Nizozemski jih čaka že v sredo, 6. januarja, ob 20. uri v Almereju. Štiri dni kasneje bo sledila povratna tekma, ki jo bo ob 20. uri gostila celjska dvorana Zlatorog.

V Egipt, ki bo gostil 27. svetovno prvenstvo, se bo slovenska odprava podala v torek, 12. januarja. Dva dneva kasneje jo ob 18. uri po slovenskem času čaka obračun z Južno Korejo. Ob istem času se bo nato v skupini H z vmesnima dnevoma premora srečala še z Rusijo (16. 1.) in Belorusijo (18. 1.). V drugi del tekmovanja bodo napredovale najboljše tri reprezentance.

»V tem trenutku imamo odlično ekipo in zato imamo priložnost, da dosežemo odmeven rezultat,« pravi kapetan Jure Dolenec, ki je prepričan, da Slovenija spada med najboljše ekipe na svetu in da bodo to pokazali tudi na bližnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu, na katerega ima Jure Dolenec lepe spomine, saj so tam pred dobrimi 11 leti z mladinsko reprezentanco osvojili bronasto medaljo. »Spominjam se, da smo tedaj igrali v res veliki dvorani v Kairu. V polfinalu smo proti Nemcem vodili večino tekme, a na koncu žal izgubili. Bili smo zelo razočarani. Na srečo smo nato zmagali na tekmi za tretje mesto proti gostiteljem Egipčanom. Medalja je bila velik uspeh za našo reprezentanco,« pravi Dolenec, ki je za člansko reprezentanco zbral že 145 nastopov in dosegel 520 zadetkov. Na začetku decembra je dopolnil 32 let.

Sicer pa našo moško rokometno reprezentanco po svetovnem prvenstvu kmalu čakajo novi izzivi. Najprej bo to marčevski kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, konec aprila in v začetku maja pa sta na sporedu še zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Če bo marca na turnirju v Berlinu slovenska izbrana vrsta zasedla eno izmed prvih dveh mest, bo poleti četrtič v zgodovini nastopila na olimpijskih igrah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:03

Slava vojvodine Kranjske

»Ker so ti kmetje jezikovno tako razdvojeni in nerazumljivi, je lahko umljivo, da slabo naleti pri njih tujec, ki razume samo en jezik ali je, čeprav razume ta in oni jezik, neizkušen v tej mešanic...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 1. januar 2021 / 00:56

Spletna premiera: Povest o dobrih ljudeh

Ljubljana – V letu 2019 smo v številnih kinodvoranah po Sloveniji praznovali stoto obletnico rojstva filmskega režiserja Franceta Štiglica. V Slovenski kinoteki so se velikemu klasiku in pionirju s...

Šport / petek, 1. januar 2021 / 00:55

V Kranju zmaga Hopsov

Košarkarji moštva ECE Triglav so doma morali priznati premoč Hopsov s Polzele, Helios Suns pa so izgubili v Podčetrtku.

Šport / četrtek, 31. december 2020 / 20:27

Pred rokometaši novi izzivi

Na prvi dan v novem letu se bo zbrala naša moška rokometna reprezentanca, ki bo začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo ter nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

Slovenija / četrtek, 31. december 2020 / 20:26

Bog daj zdravja!

Če bi se v začetku leta 2020 vprašali, katere so najvišje vrednote večine ljudi na planetu, bi jih bilo gotovo več. Če si enako vprašanje postavimo konec tega leta, pa je zagotovo najvišja vrednota čl...

Nasveti / četrtek, 31. december 2020 / 20:20

Tatarski biftek »na žlico«

Trinajst sestavin? Ko sem pri naštevanju prišla komaj do četrte, sem si že mislila, kaj mi je tega treba … Med zapisovanjem recepta pa glasno komentirala, ali morda ne bi bilo enostavneje, da bi tatar...