Rado se zgodi, da marmelada sem in tja uide iz žepkov. Pri prvem poskusu sem pozabila na papir za peko in mi je čiščenje pekača vzelo kar nekaj časa.

Jogurtovi žepki

Tri sestavine in nered v kuhinji (2. del)

Prave »cukerpekarice« so me kasneje pohvalile, da sem si res vzela čas, saj obstaja kuhinjski pripomoček za oblikovanje tovrstnega žepka, a sama sem se zadev lotila na »vintage« način, če se pošalim ... Mimogrede sem pozabila, da obstaja papir za peko, in ko sem jogurtove žepke pekla prvič, sem jih pač polagala izmenično na dva pekača, ki sem ju najprej premazala z maslom in nato pomokala. Tako sem na koncu imela ogromno dela še s spravljanjem piškotov z vročega pladnja, da ne govorim o packariji, ki jo ustvari marmelada, ki najde pot iz žepkov ...

Vedno najde pot iz žepkov, se je nasmejala moji razburjenosti prijateljica, ki dnevno peče piškote. Če ne peče piškotov, pa kreira torte. Zadnje časa veliko razmišlja tudi o monoporcijskih torticah, ki so zadnja leta zelo modne, a eno je profesionalna kuhinja, ko se lahko sučeš po njej brez raznih hišnih ljubljenčkov in lego kock pod nogami, drugo pa koronasituacija, ki njeno kreativnost sicer buri, ker je časa dovolj, a potrpežljivost postavlja na preizkušnjo. A to je že druga zgodba, vrnimo se k mojim žepkom.

Po občutku

Jogurtove žepke sem najprej pekla na 180 stopinj Celzija 15 minut – kot je bilo zapisano pri večini receptov, ki sem jih zasledila na spletu. Že pri prvem pladnju pa sem ugotovila, da če se bom držala predpisane temperature, bodo surovi. Pečico moraš najprej ogreti, precej je odvisno tudi od tega, kako hitro se segreje in tudi kako tenko je razvaljano testo, iz katerega narediš žepke. Pravzaprav sem se odločila, da tu sledim svojemu občutku. Večkrat sem preverila, kako se pečejo, in moji žepki so potrebovali med 20 in 30 minut peke.

Za konec sem jih povaljala še v sladkorju v prahu. S prvega pladnja najprej nekaj še vročih, kar je sladkor seveda stopilo, ko pa sem postopek ponovila naslednjič, ko so bili le še rahlo topli, se jih je sladkor v prahu lepo oprijel.

Vaja dela mojstra

Res je, da so sestavine v bistvu le tri, a ko sem jih pekla prvič, je bila kuhinja takšna, kot bi eksplodirala bomba, kot radi rečemo, kadar je vse »nastlano«. Sladkor v prahu in moko sem lahko obrisala tudi iz predelov v kuhinji, ki so bili precej oddaljeni od delovne površine. Ugotovila sem tudi (znova), čemu služi predpasnik, saj nanj nisem pomislila, kar se je seveda odražalo na mojih oblačilih. Vendar kot pravijo: vaja dela mojstra, in če se bom večkrat spravila k peki, bom počasi spoznala svojo pečico in predpasnik bo postal verjetno nekaj samoumevnega. Morda celo do te mere, da se bom zalotila, kako po spletu kupujem novega, modnega, mehkega na otip, s krasnim motivom, ker bo tisti iz predala kar naenkrat postal preveč zastarel ...

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Iz družinskega albuma

V preddverju Sokolskega doma so na ogled dela akademskega slikarja Jurija Kalana.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 11. marec 2019 / 23:13

Preteklost povezala s prihodnostjo

Martina Gregori je stari domači hiši, objektu kulturne dediščine, s prenovo namenila novo vsebino, a pri tem ostala zvesta tradiciji in tudi družinski dediščini. Za obnovo notranjosti domačije Pr' Gav...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. marec 2019 / 23:11

Milijonska investicija v letalstvu

Na brniškem letališču so v okviru Fraportove letalske akademije odprli sodoben center za usposabljanje. Investicija je stala šest milijonov evrov.

Gorenjska / ponedeljek, 11. marec 2019 / 23:10

Za pravno ureditev evtanazije

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost je objavilo pobudo za pravno ureditev evtanazije, pod katero se je podpisalo več kot sto slovenskih intelektualcev, javnih osebnosti in mnenjskih vo...

Gorenjska / ponedeljek, 11. marec 2019 / 18:26

Za planinske koče zmanjkuje denarja

Turizem je v Sloveniji v razcvetu, prav tako obisk gora, a planinska društva s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi ne zmorejo več skrbeti za obnovo koč in planinskih poti, opozarjajo na Planinski...

Šport / ponedeljek, 11. marec 2019 / 18:25

Nordijci po vrhuncu sezone

Za športniki v nordijskem smučanju je vrhunec sezone, na katerem sta nase znova opozorila tudi dva mlada Gorenjca: smučarska tekačica Eva Urevc in smučarski skakalec Žiga Jelar.