Rado se zgodi, da marmelada sem in tja uide iz žepkov. Pri prvem poskusu sem pozabila na papir za peko in mi je čiščenje pekača vzelo kar nekaj časa.

Jogurtovi žepki

Tri sestavine in nered v kuhinji (2. del)

Prave »cukerpekarice« so me kasneje pohvalile, da sem si res vzela čas, saj obstaja kuhinjski pripomoček za oblikovanje tovrstnega žepka, a sama sem se zadev lotila na »vintage« način, če se pošalim ... Mimogrede sem pozabila, da obstaja papir za peko, in ko sem jogurtove žepke pekla prvič, sem jih pač polagala izmenično na dva pekača, ki sem ju najprej premazala z maslom in nato pomokala. Tako sem na koncu imela ogromno dela še s spravljanjem piškotov z vročega pladnja, da ne govorim o packariji, ki jo ustvari marmelada, ki najde pot iz žepkov ...

Vedno najde pot iz žepkov, se je nasmejala moji razburjenosti prijateljica, ki dnevno peče piškote. Če ne peče piškotov, pa kreira torte. Zadnje časa veliko razmišlja tudi o monoporcijskih torticah, ki so zadnja leta zelo modne, a eno je profesionalna kuhinja, ko se lahko sučeš po njej brez raznih hišnih ljubljenčkov in lego kock pod nogami, drugo pa koronasituacija, ki njeno kreativnost sicer buri, ker je časa dovolj, a potrpežljivost postavlja na preizkušnjo. A to je že druga zgodba, vrnimo se k mojim žepkom.

Po občutku

Jogurtove žepke sem najprej pekla na 180 stopinj Celzija 15 minut – kot je bilo zapisano pri večini receptov, ki sem jih zasledila na spletu. Že pri prvem pladnju pa sem ugotovila, da če se bom držala predpisane temperature, bodo surovi. Pečico moraš najprej ogreti, precej je odvisno tudi od tega, kako hitro se segreje in tudi kako tenko je razvaljano testo, iz katerega narediš žepke. Pravzaprav sem se odločila, da tu sledim svojemu občutku. Večkrat sem preverila, kako se pečejo, in moji žepki so potrebovali med 20 in 30 minut peke.

Za konec sem jih povaljala še v sladkorju v prahu. S prvega pladnja najprej nekaj še vročih, kar je sladkor seveda stopilo, ko pa sem postopek ponovila naslednjič, ko so bili le še rahlo topli, se jih je sladkor v prahu lepo oprijel.

Vaja dela mojstra

Res je, da so sestavine v bistvu le tri, a ko sem jih pekla prvič, je bila kuhinja takšna, kot bi eksplodirala bomba, kot radi rečemo, kadar je vse »nastlano«. Sladkor v prahu in moko sem lahko obrisala tudi iz predelov v kuhinji, ki so bili precej oddaljeni od delovne površine. Ugotovila sem tudi (znova), čemu služi predpasnik, saj nanj nisem pomislila, kar se je seveda odražalo na mojih oblačilih. Vendar kot pravijo: vaja dela mojstra, in če se bom večkrat spravila k peki, bom počasi spoznala svojo pečico in predpasnik bo postal verjetno nekaj samoumevnega. Morda celo do te mere, da se bom zalotila, kako po spletu kupujem novega, modnega, mehkega na otip, s krasnim motivom, ker bo tisti iz predala kar naenkrat postal preveč zastarel ...

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 21. maj 2010 / 07:00

Parlament o svojem predsedniku

Ljubljana - Ta teden zaseda državni zbor, ki je med drugim razpravljal o predlogu zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, na dnevnem redu je bila tudi druga obravnava predlaganeg...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Požete več kot polovica gorenjske pšenice

Letos je na Gorenjskem pšenica posejana na 850 hektarjih, kakovost ne bo najboljša.

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Anketa: Slabo vreme ni motilo

Bled je bil minuli konec tedna v znamenju Blejskih dni, ki so poleg tradicionalnih dogodkov, med katerimi je bilo tudi spuščanje lučk po jezeru, ponudili nekaj novosti. Med najbolj atraktivnimi je bil...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Živali so najboljši detektor laži

To smo na lastni koži preizkusili ob srečanju z Rudijem Ocepkom (in njegovo kačo Seleno), ki je svoja dolgoletna spoznanja o odnosu do živali in narave v teh dneh izdal v knjigi Premagajmo predsodke d...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Več priznanj, kot je velika stena

Učenec Vid Primožič iz Osnovne šole Križe se lahko pohvali z velikim številom tudi državnih priznanj z različnih tekmovanj. Povedal je, da bo tudi počitnice v veliki meri namenil svojemu raziskovalnem...

Šport / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Tenis na mivki

Tenis na mivki, priljubljeno poletno rekreacijo, ki je razširjena predvsem na italijanskih plažah, lahko igrate tudi v Sloveniji.