Čokoladni rjavčki z lešniki in kokosova rulada

Ljubitelji čokolade ali kokosa. Oboji boste prišli na račun.

Za pripravo čokoladnih rjavčkov (brownijev) z lešniki potrebujemo: 250 g temne čokolade, 250 g masla, 3 žlice ruma, 3 žlice lešnikov, 70 g kakava v prahu, 200 g sladkorja, 170 g moke, 5 jajc, pol žličke cimeta; za preliv: 100 g bele čokolade, 5 žlic nasekljanih lešnikov.

Temno čokolado stopimo skupaj z maslom in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, sladkor, cimet in lešnike. V čokoladno maso prilijemo rum in nato vanjo postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje dodamo še jajca. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut. Rjavčkov ne pečemo predolgo. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit, mora na njem ostati malo sledi biskvita. Pečene rjavčke oz. brownije nekoliko ohladimo ter jih okrasimo s stopljeno belo čokolado in sesekljanimi lešniki.

Za pripravo kokosove rulade s slivovo marmelado potrebujemo: za testo: 5 jajc, 150 g kokosove moke, 100 g moke, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli; za preliv in nadev: 2 dl soka iz kompota, 1 lonček slivove marmelade.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepemo do konca, da dobimo čvrst sneg. V beljakovo zmes vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Zmes za biskvit prelijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C, za od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno krpo, tako da je zgoraj peki papir. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in namočimo s sokom iz kompota. Po vrhu premažemo z marmelado in zavijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 1. maj 2012 / 07:00

Veliko zaposlenih je strah

Zaposlitev je vse manj, proizvodnja se avtomatizira, (pre)več podjetij je v težavah. "Kdor delo ima, mora danes delati več; do roba, do izžetosti," pravi Romana Oman. Delo je vrednota, saj bi vsak rad...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

Na "šiht", z vsem, kar sodi zraven

Delajo za podjetja, urejajo in čistijo mesto, svoje izdelke prodajajo v lastni trgovini. Počasi, korak za korakom, a natančno in zanesljivo. Za svoje delo dobijo nagrado, zaradi katere so še bolj pono...

Mularija / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

V igri sodelujejo vsi četrtošolci

Gledališka skupina Modra vrtnica, ki na podružnični šoli Trboje deluje že več kot trideset let, je tudi letos pripravila novo gledališko igro Škatle. »Igrica je nastala kot odmev na lansko evrops...

Kamnik / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

Nadomestilo za stavbno zemljišče pravičnejše

Kamnik - V občini Kamnik so se odločili temeljito prevetriti evidenco nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je bila v večji meri nespremenjena zadnjih deset let. V zadnj...

Naklo / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

Neprijetno darilo za dan kulture

"Nedopustno je, da bodo del knjižnične površine v Naklem namenili za občinske pisarne," je opozoril Viljem Leban. Župan Marko Mravlja pa: "Treba je varčevati."

Kamnik / ponedeljek, 13. februar 2012 / 07:00

Nekdanja čitalnica z neurejenim lastništvom

Kamnik - Občina Kamnik nadaljuje pogovore s predstavniki Delavskega kulturnega društva Solidarnost glede ureditve lastniških razmerij v stavbi na Japljevi 2 v Kamniku, kjer je bi...