Čokoladna torta z lešniki

S torto ne moremo nikoli zgrešiti, s čokoladno pa še posebej ne.

Za pripravo čokoladne torte z lešniki potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 0,5 kg mascarpone sira, 0,5 l smetane, 3 žlice čokoladnega namaza, 4 žlice mletih lešnikov; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 1,5 dl smetane, 2 žlici nasekljanih lešnikov. 

Najprej se lotimo priprave biskvita: Skupaj zmešamo moko, sladkor, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo ter beljake stepemo v trd sneg. Od tu naprej mešamo samo ročno z lopatko (spatulo) ali metlico. K beljakom vmešamo rumenjake in nato postopoma še mešanico moke. Maso nadevamo v okrogel namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo s toplim mlekom.

Za kremo skupaj zmešamo mascarpone sir, čokoladni namaz in mlete lešnike. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo nadevamo na biskvit ter jo poravnamo. Torto postavimo v hladilnik in pripravimo še čokoladni preliv. 

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter zmes ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter čez kremo prelijemo čokoladni preliv. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ohlajeni torti odstranimo obod ter jo postrežemo.

Nasvet: Za navlažitev biskvita k mleku primešamo še žlico ruma, za še večjo svežino pa biskvit premažemo z nekaj sadne marmelade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 26. december 2019 / 13:39

Potrebovali bodo novega zobozdravnika

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili odlok o pogojih za podelitev koncesije za področje zobozdravstva za odrasle. Zobozdravnik Vladimir Šalkovič namreč želi konec...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 30. november 2020 / 00:36

Kruder prvak, odličen tudi Peharc

Kranj – Celjan Jernej Kruder je ta teden v Moskvi postal evropski prvak v balvanskem plezanju. Odlično gre na tekmovanju tudi Anžetu Peharcu iz Kovorja pri Tržiču, ki pa je sicer v balvanskem pleza...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. november 2020 / 00:36

Kritični do obdavčitve

Kranj – Vlada je prejšnji teden potrdila predlog novega zakona o davku na motorna vozila, ki poenostavlja odmero davka, ukinja ceno avtomobila kot eno od osnov za zaračunavanje davka in uvaja ničel...

Kronika / ponedeljek, 30. november 2020 / 00:35

Skočil s traktorja

Kranj – Kranjski policisti so v sredo obravnavali nesrečo pri delu s traktorjem. Med kmetijskimi opravili je voznik skočil s traktorja, ki je na mokri travi začel drseti po pobočju. Tuja krivda je...

Slovenija / ponedeljek, 30. november 2020 / 00:29

Na drugem koncu sveta

Naslov tokratnega članka je tudi naslov romana, ki ga je pri Mohorjevi v Celovcu izdal Vincenc Gotthardt, doma v Dulah pri Šmohorju v Ziljski dolini. Prijatelji in znanci ga kličejo kar Cenc. Sedaj...

GG Plus / ponedeljek, 30. november 2020 / 00:25

V prepletu poklicnega z ustvarjalnim

Docent dr. Drago Papler je strokovnjak za raziskave, razvoj, kakovost in upravljanje z energijo, univerzitetni profesor, znanstveni sodelavec, publicist, literat, urednik, fotografski in video ustvarj...