V OŠ Žiri je prvošolce s svojim obiskom razveselila pesnica in pisateljica Anja Štefan. / Foto: arhiv šole

Knjige za prvošolce

Minuli četrtek so na vseh slovenskih osnovnih šolah začeli bralno leto v okviru Bralne značke, ki letos praznuje šestdesetletnico.

Branje za bralno značko se vsako leto uradno začne 17. septembra, na dan rojstva in smrti Franceta Bevka, zato ta dan zaznamujemo kot dan zlatih knjig. Po njegovih besedah je namreč »dobra knjiga zlata knjiga«. Na za dan so v slovenskih osnovnih šolah vsem prvošolcem razdelili slikanice Smejalnik in cvililna zavora avtorja Slavka Pregla in ilustratorja Kostje Gatnika. Še posebno slovesno je bilo na šestih šolah, kjer so otrokom knjige predali slovenski avtorji. Tako je bilo tudi v OŠ Žiri, kjer je prvošolce s svojim obiskom razveselila pesnica in pisateljica Anja Štefan.

Vsako leto Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS vsem prvošolcem v Sloveniji in zamejstvu ob vstopu v šolo podari knjigo. Tudi letos so tako v sodelovanju s podjetjem Hofer razdelili kar 25.500 izvodov slikanice Smejalnik in cvililna zavora, ki na navihan način posreduje zgodbo o odnosih v družini ter ponuja simpatične in ljubeznive predloge za preganjanje slabe volje. V OŠ Žiri so bili prvošolci še toliko bolj veseli, ker se jim je na slavnostni podelitvi slikanic pridružila Anja Štefan. »Učence je popeljala v igrivi svet ugank, jim zapela pesmi ter pripovedovala zgodbe o baronu in njegovi hčerki, pa o treh bratih …« je razložila knjižničarka Nastja Šink in dodala, da ker so bili odlični poslušalci, taki z res velikimi ušesi, so lahko ob pripovedih Anje Štefan uživali kar dobro uro.

Bralna značka po podatkih Društva Bralna značka Slovenije vsako leto k branju pritegne okrog 140 tisoč bralcev oziroma okrog 70 odstotkov vseh osnovnošolcev, ki berejo pod okriljem več kot sedem tisoč mentorjev. Vsako leto se tako nabere za več kot pol milijona prebranih knjig.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Kriminal

Odkrili ponarejen dvajsetak Bohinjska Bistrica - V času med petkom in ponedeljkom je nekdo v poslovalnici Gorenjske banke v Bohinjski Bistrici vplača...

Kronika / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Ga je izdal drugačen vzorec obnašanja?

Na nadaljevanju sojenja domnevnima bombnima napadalcema na policijsko postajo sprejeti dodatni dokazni predlogi obrambe.

Gospodarstvo / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Protestniki solidarnost izpostavili kot temelj za dosego zahtev

Osrednji govorniki na današnjih delavskih demonstracijah v Ljubljani so izpostavili predvsem pomen solidarnosti med delavci in sindikati oz. generacijami. Le združeni se, kot so poudarili, lahko borij...

Slovenija / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Po letu dni vlade je Pahor optimist

Z optimizmom lahko gledamo v prihodnost, saj kaže, da je najhujše obdobje krize za nami, ocenjuje Borut Pahor prvo leto dela svoje vlade.

Prosti čas / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Marjan Zgonc poje Avsenikove pesmi

Marjan je začel prepevati že v rosnih letih, javno nastopati pa v zrelejših. S svojim žametnim tenorjem je hitro osvojil velik krog poslušalcev. V soboto ga lahko vidite in slišite v Kranju.