Ranjeet Kumar

Evropo bi izbral le za počitnice

Indijec Ranjeet Kumar ni nikoli razmišljal o tem, da bi se preselil v Evropo, kvečjemu v Ameriko, a se mu je zgodilo točno to: danes živi na Kokrici pri Kranju.

Kranj – Osemindvajsetletni Ranjeet se je iz New Delhija, ko je doštudiral, zaradi dela preselil v Gurgaon in odprl svoj posel. Zagotavljal je informacijsko tehnološke (IT) storitve za uporabniške ali poslovne potrebe. Predvsem se je posvetil izdelavi spletnih strani, trgovin, digitalnemu marketingu, ustvarjal spletne strani za blogerje … Imel je stranke iz Kanade, Amerike, tudi Evrope. Spoznal je, da bi svoje delo lahko opravljal kjerkoli po svetu, zato ga je prešinila ideja o selitvi. Vendar v tej smeri nikoli ni razmišljal o Evropi. »Morda kot o počitnicah v Nemčiji. Obiskal bi Švedsko, Norveško, ne pa o življenju v Evropi. Ker sem delal in še delam z različnimi strankami iz Amerike, sem večkrat pomislil, da bi se preselil tja. Moj materni jezik je sicer hindijščina, a angleško govorim tekoče, tako da bi mi bilo tudi s te plati precej lažje. Kjerkoli v Evropi pa se moram naučiti jezika – to je zelo pomembno,« pravi Ranjeet. A se mu je zgodilo prav nepričakovano. Prijatelje je imel zaradi svojega dela praktično po celem svetu, tudi v Sloveniji, in tako se je zgodilo, da je preko spleta spoznal svojo bodočo soprogo, Slovenko. Nekajkrat je obiskala Indijo, veliko sta se pogovarjala in danes sta poročena. Živita na Kokrici pri Kranju.

Evropa in euro

Najprej, kar je Ranjeet opazil, ko je prišel živet v Slovenijo, je bila seveda ogromna razlika v valuti. Če primerja evro in indijsko rupijo, je to res opazno. »Sto tisoč rupij na računu je tu komaj malce več kot tisoč evrov,« se nasmehne. Ko se je preselil, je imel nekaj denarja privarčevanega, potem je nadaljeval svoje delo. Počne tisto, kar je prej počel, vendar pravi, da se stvari odvijajo počasi. Srečuje se z istimi problemi kot ostali Slovenci v poslu IT-storitev in seveda naučiti se bo moral jezika. To ima v načrtu, precej pa je »pobral« že iz pogovorov z ljudmi. »Šteti že znam,« se zasmeje in nadaljuje, da večina Slovencev razume angleško, tudi če ne govorijo. »Se že sporazumemo,« pove. Ga pa ni strah, da se slovenščine ne bi naučil. Ranjeet namreč meni, da če imaš v glavi neki načrt, potem nobena stvar ni pretežka.

Slovenija mu je izjemno všeč

Bogata je z naravo, ima čisti zrak, vodo lahko piješ iz pipe. Zaupa nam, da ker prihaja iz ogromnega mesta, bi najraje živel nekje, kjer je čim manj ljudi. Zato mu je Kranj kot mestece zelo všeč. Fascinantno se mu zdi, da ga ljudje, kljub temu da ga ne poznajo, pozdravljajo; se mu vsaj nasmehnejo. Pravi, da tega v Indiji ne moreš doživeti. V njihovih milijonskih mestih ljudje hitijo eden mimo drugega, gleda vsak le nase, vsem se mudi. Pogreša pa svojo kulturo in seveda začimbe. Slovensko hrano ima sicer rad, vendar se mu zdi, kot da je brez okusa. Je vegetarijanec. Razloži: »Vi uporabljate samo malo popra in soli. Pri nas za eno jed lahko uporabimo tudi do dvajset začimb. Sploh če se lotim kakšnega karija, se jih hitro nabere toliko.«

Opozori nas na nekaj, kar je nam vsakdanje, zanj pa nekaj novega: Slovenci namreč jemo stvari, ki jih v Indiji ne bi nikoli. Pri nas je priljubljeno kislo mleko, zanje je tako mleko pokvarjeno. Morda se mlajša generacija Indijcev že nekako spoznava s tem, vendar v osemdesetih odstotkih velja prvo. Ali pa pire krompir z maslom in mlekom – to je bila zanj čista novost, pove.

Vožnja po desni in prihodnost

Ranjeeta boste v Kranju največkrat srečali na kolesu. Ima izpit za avto, a mora najprej usvojiti vožnjo po zanj »napačni« strani ceste. Pravi, da dokler to ne postane avtomatizem v glavi, bo avto vozila soproga.

Na Gorenjskem Ranjeet živi od lanskega decembra. Potem pa je tudi njemu, tako kot vsemu svetu, covid-19 prekrižal načrte za naprej. Za zdaj so stvari takšne, kot so, kaj bo prinesla prihodnost, se bo odločal sproti, ko ta potrka na vrata.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 17. junij 2018 / 07:41

Lovci smučali na ledeniku

Več kot petdeset lovcev iz enajstih lovskih družin se je v soboto pomerilo na ledeniku Skuta v veleslalomu za pokal kristalnega gamsa. Ekipno so zmagale Luče.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Rockerji z ruskim pridihom

Prodor na dokaj zasičeno slovensko glasbeno sceno načrtujejo z drugačnostjo. "To pa rock glasba z ruskim vokalom zagotovo je," je prepričan Toni Šifrer, basist gorenjske skupine Equilibrium.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Marmor v mladih rokah

Z novim letom je kot novi predsednik uprave krmilo vodilnega kamnoseškega podjetja prevzel mladi Gregor Žontar, dolgoletni direktor in večinski lastnik Brane Selak pa se umika na mesto prokurista.

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Toliko priložnosti za glasbo

Damijan Močnik je tisti, ki je svojo skladbo dirigiral skupaj z velikim Garyjem Gradenom. Neverjetno energijo glasbe sveta želi prenesti v svoje partiture. Za zraven pa s sodelavcema napiše še učbenik...

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Bolj resnično od resnice

Slikar Berko iz Škofje Loke je tih sopotnik sodobne likovne umetnosti. Čeprav ga srečujem na likovnih dogodkih v njegovem mestu in drugod po Gorenjskem, je njegova dela večkrat videti na razstavah v t...