Anja Kržišnik

Anjine sladkarije

V množici slaščičarjev vsake toliko časa naletimo na kakšno mladenko ali mladeniča, ki že v ranih letih svoje poslanstvo jemlje izredno resno – in predvsem uživa v tem, kar počne.

Anja Kržišnik sicer izhaja iz gostinske družine, tako da meni, da ji je bilo gostinstvo položeno v zibelko, a se ni nikoli videla ne v strežbi ne v kuhinji. Potem pa je v osmem razredu spekla za mamin rojstni dan svojo prvo torto – saher torto. Podvig ji je uspel in to je pretehtalo, da se je po končani osnovni šoli vpisala na slaščičarsko šolo. Jo je pa peka zanimala že prej.

Štiriindvajsetletnica je dovolj vztrajna, da raziskuje, kaj je modnega v svetu tort, in pokuša ter preizkuša okuse, dokler ni zadovoljna. Trenutno skrbi za sladke dobrote v okviru domačega gostišča Tulipan v Lescah, se pa loti tort, tortic in kolačkov oziroma t. i. cupcakeov tudi po naročilu.

Tokrat je imela v pripravi čokoladno torto z malinami za krst, porcijsko mousse tortico bele čokolade s pasijonko in mandlji za dve osebi, ukvarjala pa se je tudi s kokosovimi kolački z jagodo in vaniljevo kremo. Nekaj med njimi jih je okrasila z vrtnicami. Na njenih tortah ravno tako velikokrat vidimo okrasitev z resničnim cvetjem. Anja nadaljuje, da se je lotila tudi že 3D-tort; upoštevala takšne in drugačne želje strank – tako glede velikosti in oblike kot okusov. Slaščičarstvo že samo po sebi zahteva potrpežljivost in natančnost, pri iskanju pravega okusa pa ni nič drugače.

Trendi se seveda spreminjajo tudi v slaščičarstvu. Enkrat je modno oblačenje tort v sladkorno maso, potem obmazovanje s smetano, sedaj z masleno kremo. Slednjo je kar nekaj časa izpopolnjevala, da je bila zadovoljna z njo, in tako »pogruntala« svojo recepturo.

Anja se svojemu sladkemu veselju intenzivno posveča že štiri leta, in na podlagi tistega, kar smo imeli priložnost pokusiti, je na dobri poti, da postane vrhunska slaščičarka. Je pa res: vaja dela mojstra. Potreben je seveda neki osnovni talent ter ogromno dobre volje in veselja. »Res te mora stvar zanimati, drugače ni želje, da bi se učil,« pravi Anja, ki še enkrat poudari, da neke rokodelske spretnosti sicer moraš imeti, a izjemnega pomena je praksa.

Za konec jo povprašamo, ali jo kdaj zamika, da bi se preizkusila v domačem MasterChefu. Zasmeji se, da ko gleda oddaje, jo včasih res prime, da bi se. »Mogoče čez kako leto, če bodo šov še snemali,« zaključi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Ekipe prve pomoči usposobljene za delo

V občini Jesenice nadaljujejo aktivnosti na področju civilne zaščite.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Obudili stare čase na vasi

Šenčur - V Društvu upokojencev Šenčur od letos deluje tudi sekcija za kulturo. Njena prva naloga je bila priprava razstave z naslovom Kmečka hiša, ki so jo odprli 8. novembra v M...

GG Plus / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Vodna vzmetnica proti težavam s potenjem

Vodna vzmetnica AquaSpring je še ena od inovacij s podjetja Maremico, tokrat pa gre za inovacijo v svetovnem merilu. Njena prednost je, da uporabniku zagotavlja trši in stabilnejši občutek pri le...

Gospodarstvo / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ok...

Šport / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Glasovi tudi za gorenjske atlete

Na prireditvi v Ljubljani so razglasili najboljšo atletinjo in najboljšega atleta leta 2011 v Sloveniji. To sta postala Martina Ratej (Šentjur) in Primož Kozmus (Brežice). Izmed gorenjskih atleto...

Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Oživili tržni dan

Že sedmi tržni dan so imeli v soboto dopoldne v atriju občine Tržič.