Anja Kržišnik

Anjine sladkarije

V množici slaščičarjev vsake toliko časa naletimo na kakšno mladenko ali mladeniča, ki že v ranih letih svoje poslanstvo jemlje izredno resno – in predvsem uživa v tem, kar počne.

Anja Kržišnik sicer izhaja iz gostinske družine, tako da meni, da ji je bilo gostinstvo položeno v zibelko, a se ni nikoli videla ne v strežbi ne v kuhinji. Potem pa je v osmem razredu spekla za mamin rojstni dan svojo prvo torto – saher torto. Podvig ji je uspel in to je pretehtalo, da se je po končani osnovni šoli vpisala na slaščičarsko šolo. Jo je pa peka zanimala že prej.

Štiriindvajsetletnica je dovolj vztrajna, da raziskuje, kaj je modnega v svetu tort, in pokuša ter preizkuša okuse, dokler ni zadovoljna. Trenutno skrbi za sladke dobrote v okviru domačega gostišča Tulipan v Lescah, se pa loti tort, tortic in kolačkov oziroma t. i. cupcakeov tudi po naročilu.

Tokrat je imela v pripravi čokoladno torto z malinami za krst, porcijsko mousse tortico bele čokolade s pasijonko in mandlji za dve osebi, ukvarjala pa se je tudi s kokosovimi kolački z jagodo in vaniljevo kremo. Nekaj med njimi jih je okrasila z vrtnicami. Na njenih tortah ravno tako velikokrat vidimo okrasitev z resničnim cvetjem. Anja nadaljuje, da se je lotila tudi že 3D-tort; upoštevala takšne in drugačne želje strank – tako glede velikosti in oblike kot okusov. Slaščičarstvo že samo po sebi zahteva potrpežljivost in natančnost, pri iskanju pravega okusa pa ni nič drugače.

Trendi se seveda spreminjajo tudi v slaščičarstvu. Enkrat je modno oblačenje tort v sladkorno maso, potem obmazovanje s smetano, sedaj z masleno kremo. Slednjo je kar nekaj časa izpopolnjevala, da je bila zadovoljna z njo, in tako »pogruntala« svojo recepturo.

Anja se svojemu sladkemu veselju intenzivno posveča že štiri leta, in na podlagi tistega, kar smo imeli priložnost pokusiti, je na dobri poti, da postane vrhunska slaščičarka. Je pa res: vaja dela mojstra. Potreben je seveda neki osnovni talent ter ogromno dobre volje in veselja. »Res te mora stvar zanimati, drugače ni želje, da bi se učil,« pravi Anja, ki še enkrat poudari, da neke rokodelske spretnosti sicer moraš imeti, a izjemnega pomena je praksa.

Za konec jo povprašamo, ali jo kdaj zamika, da bi se preizkusila v domačem MasterChefu. Zasmeji se, da ko gleda oddaje, jo včasih res prime, da bi se. »Mogoče čez kako leto, če bodo šov še snemali,« zaključi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Stres naš vsakdanji (3)

Ne morem se znebiti misli, da si polovico stresa nakopljemo sami in na umeten način sprožamo "dogajanje zaradi dogajanja".

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:45

Za praznike speče sto potic

Nežka Demšar s kmetije Pr' Dimšarji v Krnici pri Novakih se v okviru dopolnilne dejavnosti že šestnajst let ukvarja s peko kruha in peciva. Za božično-novoletne praznike speče okrog sto potic.

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:39

Davčne blagajne tudi na kmetijah

Uporaba davčnih blagajn bo od sobote, 2. januarja, obvezna tudi za kmetije, ki vodijo poslovne knjige in morajo za dobavo blaga ali storitev izdajati račune.

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2016 / 14:38

Dobre napovedi za 2016

Kranj – Zavod za zaposlovanje je lani že drugič na reprezentativnem vzorcu delodajalcev izvedel raziskavo Napovednik zaposlovanja v prvi polovici prihodnjega leta. Na vprašalnik je odgovorilo 3137...

Kamnik / sobota, 2. januar 2016 / 14:33

Defibrilator tudi gasilcem na Selah

Donacijo je poklonilo podjetje Euromed s sedežem v Trzinu.

Jezersko / sobota, 2. januar 2016 / 14:32

Proračun v javni razpravi

Jezersko – Občinski svet na Jezerskem je decembra v prvi obravnavi sprejel odlok o proračunu za leto 2016 in ga dal v javno razpravo do vključno 11. januarja 2016. Občani si lahko dokument ogledajo...