Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 23. december 2018 / 18:35

Božidar Fajdiga, legenda starega Kranja

Ko je dr. Božidar Fajdiga pacientki predpisal strogo dieto, ga je zaskrbljeno vprašala: »Kaj pa fržolček? Tega imam pa tako rada! Ali lahko …« Odgovor je bil kratek: »Prdnila pa boš na drugem svetu...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 18. december 2020 / 00:30

Stari most nad železnico že porušili

V petek so v sklopu rekonstrukcije gorenjske železniške proge porušili stari most nad radovljiško železniško postajo. Novega bodo po načrtih zgradili do sredine prihodnjega leta, ko bodo obnovljeno pr...

Slovenija / četrtek, 17. december 2020 / 23:06

DeSUS izstopila iz koalicije, ministra DeSUS za zdaj ostajata v vladi

Svet stranke DeSUS se je odločil za izstop iz koalicije in podprl predsednika stranke Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam sveta sledila tudi poslanska skup...

Gorenjska / četrtek, 17. december 2020 / 21:08

Vlada sprošča še nekaj dejavnosti

V vseh statističnih regijah so od sobote dalje odprte tudi trgovine, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrtnarije, storitve nege hišnih ljubljenčkov ... V epidemiološko boljših regijah je sp...

Zanimivosti / četrtek, 17. december 2020 / 18:27

Voščilnice za starostnike

V Bitnjah pisale praznične voščilnice za varovance v domovih starostnikov.

Zanimivosti / četrtek, 17. december 2020 / 18:23

Obvestilo, ki vrača vero v človečnost

Škofja Loka – Tale napis, ki ga je naš bralec Marjan Baričič fotografiral na vhodnih vratih picerije Pr' Malarju v Podlubniku v Škofji Loki, res vrača vero v človečnost. Povrnimo si vero v človečn...