Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 30. junij 2020 / 10:31

Pot pomembnejša od cilja

Belska kopa (1180 m n. m.) in planina Dol (1308 m n. m.) – Neoznačena Martinj steza, skriti biser v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zanimiv vzpon, ki terja pozornost. Pozor, kače!

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 21. september 2009 / 07:00

Visok poraz v prvi tekmi

Chania – V grškem mestu Chania na Kreti se je včeraj začelo mladinsko evropsko prvenstvo. Reprezentanca Slovenije v postavi Marko Prcač, Matevž Pevec, Aljaž Pevec, Gregor Merlak,...

Kranj / ponedeljek, 21. september 2009 / 07:00

Netopirji tudi v kranjskih rovih

Prireditev ob Evropski noči netopirjev so minuli torek zvečer prvič pripravili tudi v kranjskih rovih, kjer je seveda odličen prostor za bivanje ponočnjakov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2009 / 07:00

Kmečka logika na Dursu ne zdrži

Kmetu se zdi logično, da bi mu pri novi odločbi o davku iz kmetijstva upoštevali že plačani znesek po odpravljeni odločbi, a ta logika na davkariji zaradi tehnike plačila in predpisov ne zdrži.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2009 / 07:00

Drugo mesto za pekarno Karlovski mlin

Žirovski Vrh Sv. Antona - Časopisno založniška družba Kmečki glas in Kmetijsko gozdarska zbornica sta tudi letos pripravili akcijo S kmetije za Vas, s katero spodbujajo kmetije k...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2009 / 07:00

Denar za obnovo vodnjakov

Domžale - Sklad družbe Helios za ohranjanje čistih voda je letos že enajstič objavil razpis za obnovo vodnjakov. Namenjen je slovenskim občinam, ki se bodo lotile obnove zapuščen...