Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 15. julij 2021 / 17:35

Tadej Pogačar z novo etapno zmago v Pirenejih tudi do pikčaste majice za najboljšega hribolazca

Pau – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji od Pauja do Luz Ardidena (129,7 km). Najboljši je bil v skupini favoritov, ki se je udarila na zaključnem vzpon...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 29. julij 2016 / 18:15

Doživeli bodo olimpijsko vzdušje

Čez natanko teden dni se bodo v Riu de Janeiru začele XXXI. olimpijske igre, ki bodo trajale do 21. avgusta, v Brazilijo pa je te dni odpotovala že večina od devetinpetdesetih slovenskih športnikov in...

Gospodarstvo / petek, 29. julij 2016 / 17:24

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne junija letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...

Slovenija / petek, 29. julij 2016 / 17:15

Na Rebrco in v Sveče

Kultura poživlja poletni utrip Slovencev na Koroškem. O predstavi Jurčičevega Domna v Vogrčah sem že pisal. Nekaj več pozornosti pa si zaslužita še dve prireditvi. Prva je tradicionalni, letos že 3...

Gospodarstvo / petek, 29. julij 2016 / 17:05

Pošta uvaja nove cene v mednarodnem prometu

Kranj – Če razmišljate, da bi prijateljem, ki živijo v tujini, poslali poštno razglednico ali klasično pismo, potem pohitite, saj se bodo s 1. avgustom podražile cene poštnih storitev v mednarodnem...

Gospodarstvo / petek, 29. julij 2016 / 16:57

Prvega avgusta poteče rok za doplačilo dohodnine

Kranj – Davčni zavezanci, ki so prejeli informativni izračun dohodnine z datumom odpreme 31. maj, bodo danes, v petek, prejeli na račune preveč plačano dohodnino za lani, tisti, ki so jo plačali pr...