Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 10. december 2020 / 16:26

Delavnici peke Podbreške potice

Podbrezje – V decembru aktivnosti Medgeneracijskega centra Naklo izvajajo na daljavo v videokonferenčnem sistemu Zoom. V četrtek, 10. in 17. decembra, ob 17. uri bosta kulinarični delavnici peke Po...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 11. september 2015 / 07:00

Ponosni na svojo keramiko

V Kamniku letos beležijo 160-letnico kamniške keramike, ki jo bodo ta konec tedna obeležili z 2. bienalnimi Dnevi keramike in lončarstva, že v sredo pa so spomine na nekdaj znamenito kamniško majoliko...

GG Plus / petek, 11. september 2015 / 07:00

Iz Komušine v Škofjo Loko

V sedemdesetih letih je za zaslužkom v Slovenijo prišlo veliko število delavcev iz Bosne, med njimi so bili tudi Hrvatje iz Komušine, ki so v Škofji Loki v devetdesetih letih pod tem imenom ustanovili...

Šport / petek, 11. september 2015 / 07:00

Odbojkarji z Brazilci

Ljubljana – Na dveh pripravljalnih tekmah so v sredo in včeraj igrali slovenski odbojkarji. Njihov nasprotnik je bila slovita reprezentanca Brazilije, olimpijski in svetovni podprvaki, najboljša ek...

Razvedrilo / petek, 11. september 2015 / 12:20

Glasbeno slovo Marije Ahačič Pollak

Z velikim koncertom v svojem rodnem Tržiču bo Marija Ahačič Pollak ta petek, 11. septembra, po šestdesetih letih sklenila bogato glasbeno kariero, ki sta jo najbolj zaznamovali skladbi Tam, kjer murke...

Gorenjska / petek, 11. september 2015 / 12:12

Dva pediatra zaposlijo takoj

V več zdravstvenih domovih po Gorenjskem se še vedno soočajo s pomanjkanjem zdravnikov, še zlasti pediatrov in zdravnikov družinske medicine. V Bohinju naj bi se situacija vsaj delno izboljšala še let...