Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Prisilna poravnava

Kranj - Okrožno sodišče v Kranju je 30. novembra začelo postopek prisilne poravnave za družbo Jelen Gostinsko turistično podjetje, Kranj. Za upravitelja prisilne poravnave je ime...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Bolje, da kri damo, kot da jo dobimo

Škofjeloško območje je po številu krvodajalcev med najuspešnejšimi v Sloveniji. Solidarnost še ni pozabljena vrednota, meni 50-kratni krvodajalec Janez Kisovec.

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Ekonomistka, ki odlično poje

Nataša Jemec iz Škofje Loke je postala Prvi glas Gorenjske 2008.

Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Odkrili spominsko ploščo Karlinoma

Stara Loka – V Stari Loki 49 pri Kalanušu so aprila odkrili spominsko ploščo dvema znamenitima rojakoma, duhovniku Janezu Karlinu (1842-1915) in msgr. dr. Andreju Karlinu (1857 -...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Kavarna Vahtnca je prodana

Ob koncu marca sta župan občine Škofja Loka Igor Draksler in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič obiskala predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča in ga seznanila...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Globalna vas v loških vrtcih

Globalna vas je ena od dejavnosti medkulturnega povezovanja, njen namen pa je zmanjševati nestrpnost do drugačnosti. Globalno vas so v minulih dneh v sodelovanju s študentsko organizacijo AIESEC...