Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 6. marec 2022 / 09:29

Na pot h kulturi že v mladosti

Na že trinajstem Shodu muz na kranjskem Parnasi so Kranj znova obiskali vrhunski umetniki in umetnice, aktualni prejemniki Prešernovih nagrad.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Domžale začele s porazom

Kranj – Nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije so konec tedna odigrali štiri tekme prvega kroga. Domžalčani so se doma pomerili z Bravom in izgubili z 1 : 2. Zadel je Luka Žinko.

Gospodarstvo / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Tržne cene jagnjet

Kranj – V agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravljajo tudi tržno poročilo za ovčje meso. Po podatkih agencije je bila v tednu med 10. in 16. avgustom povprečna cena mesa jagnjet, st...

Kronika / sreda, 26. avgust 2020 / 18:17

Tujec uporabljal modre utripajoče luči

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v soboto dopoldan po prijavi izsledili in ustavili tujega voznika, ki je imel na svojem vozilu nameščeno rdeče-modro utripajočo luč, ki jo je tudi uporabljal...

Nasveti / sreda, 26. avgust 2020 / 15:48

Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Bohinj / sreda, 26. avgust 2020 / 15:47

Kravji bal se seli na splet

Bohinj – Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju – letos bi Bohinj gostil že 63. po vrsti. Pravzaprav ga tudi bo, a na drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram, ki jih povsod po svetu,...