Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 31. januar 2014 / 11:19

Za lisičke snega čez glavo

Kranjska Gora – Jutri in v nedeljo bo Kranjska Gora gostila 50. jubilejno Zlato lisico. Dekleta naj bi po prvotnem načrtu jutri najprej tekmovala v veleslalomu in nato v nedeljo v slalomu, vendar s...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 17. februar 2015 / 17:29

Pust, pust krivih ust

Dragi otroci! Čeprav je pust zgolj šega in ni praznik, vam vseeno čestitamo za pusta, ker vam toliko pomeni. Za dva ali celo tri dni se spremenite v nekoga drugega in z velikimi očki zvonite po sos...

Mularija / torek, 17. februar 2015 / 16:41

V času Franceta Prešerna

Vzgojiteljice Tatjana, Martina in Tadeja iz vrtca na Kokrici, vzgojno-varstvene enote pri OŠ Franceta Prešerna Kranj, so poskrbele, da so se otroci iz skupine Sovica, ki so stari od tri do pet let,...

Šport / torek, 17. februar 2015 / 15:02

Jubilejni pokal odnesli Norvežani

Konec tedna sta Škofja Loka in Stari vrh gostila najboljše mlade alpske smučarje sveta, ki so se najprej pomerili v nočnem slalomu, nato pa še na veleslalomski in slalomski tekmi.

Kranj / torek, 17. februar 2015 / 15:00

Odločajo naj se po interesih

Tako je devetošolcem, ki so obiskali informativni dan Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Kranj, glede izbire poklica svetovala ravnateljica omenjene šole Nada Šmid.

Kronika / torek, 17. februar 2015 / 14:54

Delavca zasula zemlja

Zgornja Bela – Pri gradnji kanalizacije v bližini krajevnega doma oziroma vrtca na Zgornji Beli v občini Preddvor se je včeraj okoli 13.30 zgodila delovna nesreča, v kateri je umrla ena oseba. Po p...