Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Za pripravo govejih zrezkov s paradižnikom in papriko potrebujemo: 600 g govejih zrezkov, 2 stroka česna, 1 rdečo papriko, pol kilograma paradižnikov, 2 žlički gorčice, 1 šopek narezane bazilike, 1 žličko majarona, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 4 rezine mocarele.

Goveje zrezke potolčemo, solimo in popramo ter premažemo z gorčico. Česen olupimo in sesekljano, papriko in paradižnik pa narežemo na manjše koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo goveje zrezke. Dodamo česen ter narezano papriko in paradižnik. Začnimo z baziliko in majaronom. Ponev pokrijemo in vse skupaj pustimo kuhati pri nizki temperaturi približno 1,5 ure oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa se zgosti. Čas kuhanja je odvisen predvsem od starosti in kosa govedine. Pred serviranjem vsak zrezek obložimo z rezino mocarele.

Za pripravo jajčevcev s paradižniki potrebujemo: 2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 šopek bazilike, 1 strok česna, 100 g mocarele, 2 žlici olivnega olja, sol.

Paradižnik narežemo na drobne koščke ter ga zmešamo z nasekljano baziliko in sesekljanim česnom. Jajčevce narežemo na približno 1,5 cm debele kolobarje ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Po površini jih posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času jajčevce obložimo s paradižnikovim nadevom in naribano mocarelo. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 5 do 10 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Torta za Krajnikove otroke iz Javorij

Tudi letos so na Radiu Sora gostili svetega Miklavža. Z otroki se je pogovarjal tri večere, prebiral je tudi njihovo pošto in pregledoval risbice, ki so mu jih poslali. Tudi letos je b...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 10. avgust 2021 / 23:50

Dom najinih sanj

Po radijski uspešnici Tisti moment in drugem singlu Rodeo se skupina Hoffman, katere člani in ustvarjalci prihajajo v večini iz Gorenjske in ustvarjajo pod producentskim vodstvom Petra Dekleve, pre...

Nasveti / torek, 10. avgust 2021 / 23:44

Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo na...

Gospodarstvo / torek, 10. avgust 2021 / 23:41

Pivovarski razmah zaustavlja epidemija

Ob petkovem mednarodnem dnevu piva so slovenski pivovarji poudarili težave, s katerimi so se srečali v času epidemije, ko so nekateri beležili tudi devetdesetodstotni upad poslovanja, ter opozorili na...

Jesenice / torek, 10. avgust 2021 / 23:36

Akcijska videoigra o prvi svetovni vojni

Od prihodnjega meseca bo v Muzeju Kosova graščina na ogled videoigra Grenko spoznanje, s katero želijo v muzej privabiti mlajše generacije in jim na interaktivni način predstaviti prvo svetovno vojno.

Jezersko / torek, 10. avgust 2021 / 23:35

Ovčarskega bala letos ne bo

Jezersko – Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo soorganizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno-umetniško društvo Jezersko ter Dr...