Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 19. maj 2016 / 12:30

Starodobniki po Gorenjskem

Društvo starodobnih vozil Kamnik bo od 20. do 22. maja organiziralo Mednarodno revijo starodobnikov DSV Kamnik z vozili do letnika 1945.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 30. november 2007 / 07:00

Creinativa v avli Mestne občine Kranj

Bil je trenutek za druženje in spoznavanje kranjske kreativnosti.

Gospodarstvo / petek, 30. november 2007 / 07:00

Vlada v boj proti "tajkunom"

Vlada predlaga državnemu zboru spremembe zakona o prevzemih in zakona o bančništvu.

Gospodarstvo / petek, 30. november 2007 / 07:00

Vlog za gozdove ne sprejemajo več

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejšnji petek v uradnem listu objavilo, da je javni razpis za ukrep Povečevanje gospodarske vrednosti gozdov zaključ...

Kranj / petek, 30. november 2007 / 07:00

Vsako soboto v mestu

V Kranju se gradijo nova stanovanja, odpirajo se nova nakupovalna središča, vse pa se še vedno vrti okrog - smeti.

Prosti čas / petek, 30. november 2007 / 07:00

Klavdijina nova (atomična) oblačila

Prvi na vasi je na TV Pika vsako nedeljo ob 20. uri vse bolj gledana oddaja. Združuje vesele ljudi, slovensko glasbo, domače in sproščeno vzdušje, humor in zabavo. Da naši glasbeniki venda...