Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. julij 2023 / 18:15

Poziv državi k ukrepanju

Kranj – Kmetijsko-gozdarska zbornica, sindikat kmetov in zadružna zveza pozivajo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da omeji uvoz žita in mlevskih izdelkov iz Ukrajine oziroma z ukr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 2. junij 2022 / 20:56

Gorski reševalci v Kranju

V starem mestnem jedru Kranja je v soboto potekal tradicionalni Dan gorskih reševalcev, ki ga je v imenu Gorske reševalne zveze Slovenije organizirala Gorska reševalna služba Kranj.

Gospodarstvo / četrtek, 2. junij 2022 / 20:55

Natečaj dobrih praks razvoja podeželja

Kranj – Kmetijsko ministrstvo znova zbira prijave za natečaj dobrih praks Rural Inspiration Awards z geslom Prihodnost so mladi. »Z natečajem želimo prepoznati najboljše prakse in projekte, ki pris...

Šport / četrtek, 2. junij 2022 / 20:54

Osmič s »poniji« iz Kranjske Gore na Vršič

Kranjska Gora – V Kranjski Gori bo v soboto, 4. junija, ponovno retro praznik. Ljubitelji koles znamke Pony se bodo že osmič na prireditvi Red Bull Goni Pony spopadli z vršiškimi serpentinami. Star...

Gorenjska / četrtek, 2. junij 2022 / 19:43

V sredo potrdili 286 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V sredo so ob 692 PCR-testih in 3144 hitrih antigenskih testih potrdili 286 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno zaradi covida-19 na navadnih odde...

Naklo / četrtek, 2. junij 2022 / 12:02

Ustvarjalni kljub okvari vida

Na Okroglem pri Naklem so potekali Dnevi kulture slepih in slabovidnih. Med prejemniki nagrad za ustvarjanje na področju kulture je tudi Jana Kus z Jesenic.