Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 13. februar 2008 / 07:00

Dan šole na Kokrici

Minulo sredo so na podružnični šoli Kokrica priredili dan šole z naslovom Nekaj bo ... Gostili so pesnico Terezijo Potokar.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2020 / 23:00

Zapelji se z nami na pot

Začetki tržiške T.M.S. crew segajo v leto 2011. Na željo rap dvojca The Masta Skillz (T.M.S.) oziroma Luke Leglerie in Jošta Urbanca - Joe-Joeja, da bi svoja besedila rapala ob spremljavi skupine, se...

Gorenjska / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:54

Dopustovanje v času koronavirusa

Hrvaška med Slovenci velja za eno najbolj priljubljenih poletnih počitniških destinacij. A letos, ko jo je epidemiološko stanje postavilo na rumeni seznam, se je marsikdo odločil, da bo počitnice raje...

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:53

Ičo na števcu »obrnil« milijon kilometrov

Ismet Alidžanović oziroma Ičo, kot ga večina kliče, živi v Kranju. Že po nekaj minutah pogovora z njim ugotovimo, da precej časa preživi v svojem delovnem vozilu – Volkswagnovem modelu Crafter. Lahko...

Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:42

Poroka s ponovitvijo

Janina Vodan Gogić in Milodrag Gogić sta oba gostinca z Bleda, živita pa v Radovljici. Najprej sta se želela poročiti maja letos na Bledu, pa jima je načrte prekrižal novi koronavirus. Datum poroke st...

Zanimivosti / četrtek, 20. avgust 2020 / 22:40

S starodobniki obkrožili Slovenijo

Drago Mesič z Vira pri Domžalah je skupaj s svojimi somišljeniki pred dnevi prevozil Slovenijo, in to s svojim starodobnim vojaškim terenskim vozilom, s čimer se namerava zapisati tudi v Guinnessovo k...