Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Za pripravo peciva z bezgom in kokosom potrebujemo: za testo: 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane ali navadnega jogurta, 100 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g osmukanih bezgovih cvetov, limonino lupinico, ščep cimeta.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in cimet. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodamo rumenjake, kislo smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in bezgove cvetove. V maso vmešamo polovico snega in nato postopoma dodajamo še mešanico z moko. Nazadnje vmešamo še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma toliko časa, da ko zapičimo zobotrebec v testo, ostane suh. 

Za pripravo preprostih kokosovih piškotov potrebujemo: 250 g pšenične moke, 180 g kokosove moke, 150 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 limone, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico ter sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo naj v hladilniku počiva 1 uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ali pravokotnike ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 26. november 2015 / 11:28

Radi jim ponudijo domače

Ob dnevu slovenske hrane so v Kranjske vrtce otroci na zajtrk povabili babice in dedke, ki so jim obenem pokazali tudi, kaj počnejo v vrtcu.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Na štartu ve, kako daleč je cilj

Tudi zato je Škofjeločan Lojze Primožič v svojem prvem poskusu uspešno opravil eno najbolj garaških športnih preizkušenj, imenovano ironman.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zlata čipka Aliču in Žakljevi

Na kolesarski dirki od Železnikov do Soriške planine sta bila najhitrejša Simon Alič in Rada Žakelj.

Žiri / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zbirka o utrdbah v žirovskem muzeju

V Stari šoli oziroma Muzeju Žiri so pred mesecem za dva konca tednov odprli zbirko Pozdravljeni, ljubitelji utrdb.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Železniki v znamenju čipk

Letošnji Čipkarski dnevi so v Železnike privabili okoli sedem tisoč obiskovalcev. Novost: razstava čipk na oknih v starem delu mesta.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Železnikih, ki je letos potekala v znamenju Janeza Evangelista Kreka, so listino častnega občana podelili doktorju medicine Jožetu Možganu.