Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Za pripravo peciva z bezgom in kokosom potrebujemo: za testo: 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane ali navadnega jogurta, 100 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g osmukanih bezgovih cvetov, limonino lupinico, ščep cimeta.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in cimet. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodamo rumenjake, kislo smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in bezgove cvetove. V maso vmešamo polovico snega in nato postopoma dodajamo še mešanico z moko. Nazadnje vmešamo še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma toliko časa, da ko zapičimo zobotrebec v testo, ostane suh. 

Za pripravo preprostih kokosovih piškotov potrebujemo: 250 g pšenične moke, 180 g kokosove moke, 150 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 limone, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico ter sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo naj v hladilniku počiva 1 uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ali pravokotnike ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / nedelja, 19. maj 2019 / 17:47

Soline, kaktusi in vino

V petek je izletnike Gorenjskega glasa pot peljala na Primorsko. V Seči pri Portorožu smo si ogledali izjemno zanimiv Vrt kaktusov, pot nadaljevali v Muzej solinarstva, dan pa zaključili v Marezigah.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 3. april 2022 / 23:29

Dvanajstič državni prvaki

Moška ekipa Kegljaškega kluba Triglav Kranj je znova najboljša. Zanesljivo so si priigrali nov naslov državnih prvakov. Iz njihovih vrst je tudi prvi igralec lige.

GG Plus / nedelja, 3. april 2022 / 23:24

Svet v presežnikih

»Z novo, povsem spremenjeno in dopolnjeno izdajo svetovnih presežnikov želimo obnoviti nekoliko zamegljen optimistični pogled na svet. Pesimisti se s takšnim pogledom ne morejo zlahka strinjati, sa...

Kronika / nedelja, 3. april 2022 / 23:22

Nadlegoval po telefonu

Kranj – Gorenjski policisti so ta teden obravnavali primer kršitve prepovedi približevanja. Kršitev je bila storjena z nadlegovanjem po telefonu, zato bodo uvedli prekrškovni postopek. Kot so pojas...

Gospodarstvo / nedelja, 3. april 2022 / 23:22

Uspešno leto za Pošto

Skupina Pošta Slovenije je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 17,6 milijona evrov dobička.

Rekreacija / nedelja, 3. april 2022 / 23:22

Preizkus hoje na dva kilometra

Škofja Loka – Zdravstveno vzgojni center Škofja Loka, Osnovna šola (OŠ) Škofja Loka-Mesto in Orientacijski klub Škofja Loka bodo v četrtek, 7. aprila, ob 17. uri na stadionu v Športnem parku OŠ Ško...