Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Za pripravo peciva z bezgom in kokosom potrebujemo: za testo: 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane ali navadnega jogurta, 100 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g osmukanih bezgovih cvetov, limonino lupinico, ščep cimeta.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in cimet. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodamo rumenjake, kislo smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in bezgove cvetove. V maso vmešamo polovico snega in nato postopoma dodajamo še mešanico z moko. Nazadnje vmešamo še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma toliko časa, da ko zapičimo zobotrebec v testo, ostane suh. 

Za pripravo preprostih kokosovih piškotov potrebujemo: 250 g pšenične moke, 180 g kokosove moke, 150 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 limone, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico ter sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo naj v hladilniku počiva 1 uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ali pravokotnike ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 11. december 2020 / 09:05

O spremembah ukrepov jutri

Vlada je podaljšala začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom. O morebitnih spremembah naj bi se znova pogovarjali jutri, v soboto, ko bodo iskali kompromis med z...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 13. junij 2023 / 17:32

Poostrena nadzora

Kranj – Gorenjski policisti so v četrtek poostreno nadzirali spoštovanje omejitve hitrosti in voznike enoslednih vozil. Ugotovili so 26 prekrškov. Izstopajoče kršitve voznikov enoslednih v...

Mularija / torek, 13. junij 2023 / 17:31

Z jogo do branja

Za učence od prvega do četrtega razreda Osnovne šole Orehek Kranj so ob zaključku letošnje bralne značke za nagrado pripravili posebno presenečenje – t. i. kačalinkanje oziroma jogo za otroke s Kačali...

Kamnik / torek, 13. junij 2023 / 17:29

Začetek poletne sezone na Veliki planini

Kamnik – Z junijem na velikoplaninske pašnike prihajajo krave, ki naznanjajo prihod poletne sezone. Konec tedna se je odprl tudi Preskarjev muzej, ki bo ta mesec odprt od petka do nedelje...

Razvedrilo / torek, 13. junij 2023 / 17:27

Orient ekspress

Alja Shaar in Ines Kočar, koreografinji in plesalki, sta ponovno povabili na predstavo trebušnega plesa.Tokrat na Gorenjskem v Kulturni dom Julke in Albina Pibernik na Slovenski Javornik. Predstavo st...

Gospodarstvo / torek, 13. junij 2023 / 17:26

Nova vodja gozdarske inšpekcije

Vodenje inšpekcije za gozdarstvo je s 1. junijem prevzela Urška Ahačič Pogačnik, ki je na tem mestu zamenjala Andreja Drašlerja.