Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Za pripravo peciva z bezgom in kokosom potrebujemo: za testo: 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane ali navadnega jogurta, 100 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g osmukanih bezgovih cvetov, limonino lupinico, ščep cimeta.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in cimet. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodamo rumenjake, kislo smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in bezgove cvetove. V maso vmešamo polovico snega in nato postopoma dodajamo še mešanico z moko. Nazadnje vmešamo še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma toliko časa, da ko zapičimo zobotrebec v testo, ostane suh. 

Za pripravo preprostih kokosovih piškotov potrebujemo: 250 g pšenične moke, 180 g kokosove moke, 150 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 limone, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico ter sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo naj v hladilniku počiva 1 uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ali pravokotnike ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 9. december 2008 / 07:00

Kruha niso podražili

Kranj - V Skupini Žito so s 1. decembrom zaradi pocenitve moke durum pocenili testenine za deset odstotkov, hkrati pa so napovedali, da bodo predvidoma v petek, 5. decembra, zara...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Županu prinesli luč miru

Škofja Loka – V ponedeljek so občino Škofja Loka in župana Miha Ješeta obiskali škofjeloški skavti – Steg Škofja Loka 1. V občinsko hišo so prinesli lučko miru iz Betlehema in izrekli božično vošči...

Gorenjska / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Tablični računalniki za vrtce

Kranj – V podjetju Si.mobil so se odločili sredstva, ki bi jih sicer namenili za nakup poslovnih daril, podariti Skupnosti vrtcev Slovenije za 33 tabličnih računalnikov s polletnim brezplačnim dost...

Tržič / nedelja, 25. december 2016 / 12:39

Izmenjali so si domača darila

Tržič – V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so pred kratkim gostili zanimiv dogodek: menjavo domačih daril. Organizatorka Nina Bobnar je povedala, da se je menjalo vse, kar lahko vsak sam doma naredi...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:35

Tomo Zupan – »najuglednejši narodov svečenik«

Tomu Zupanu, ki se je rodil 21. decembra 1839 v Smokuču, so pravili »naš najuglednejši narodov svečenik in najstarejši pismeni Slovenec … naslednik slovanskih apostolov«. Njegov oče Matija...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:32

Brskanje med pismi

V človekovi naravi je, da se tistemu, česar ne pozna, pogosto čudi. Še pogosteje se dogaja, da se ne le čudi, temveč tudi obsoja. Da je res tako, me je prepričeval Ludvik, ki je po spletu različnih...