Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Za pripravo peciva z bezgom in kokosom potrebujemo: za testo: 100 g masla, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 3 jajca, 2 žlici kisle smetane ali navadnega jogurta, 100 g moke, 50 g kokosove moke, 100 g osmukanih bezgovih cvetov, limonino lupinico, ščep cimeta.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in cimet. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Maslo zmešamo s sladkorjem, da nastane penasta zmes. Dodamo rumenjake, kislo smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in bezgove cvetove. V maso vmešamo polovico snega in nato postopoma dodajamo še mešanico z moko. Nazadnje vmešamo še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut oziroma toliko časa, da ko zapičimo zobotrebec v testo, ostane suh. 

Za pripravo preprostih kokosovih piškotov potrebujemo: 250 g pšenične moke, 180 g kokosove moke, 150 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 limone, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico ter sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo naj v hladilniku počiva 1 uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ali pravokotnike ter jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 11:26

Treznitev (3)

Slepo sem mu verjela, nenazadnje tudi zato, ker so mi njegove čudežne roke v resnici pregnale glavobole, pa sem mislila, da je tudi kot človek – čudežen. Za preureditev njegove ordinacije sem vzela ce...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. maj 2019 / 14:18

Direktor predstavništva škofjeloškega podjetja v Moskvi

Škofjeločan v Rusiji. Dimitrij Djokić je poročen z Rusinjo, s katero sta se spoznala v Benetkah. Dobra tri leta sta živela v Sloveniji. Rodila se jima je hčerka, s katero so se nato preselili v Rusijo...

GG Plus / ponedeljek, 27. maj 2019 / 14:06

Slaščičarka in njena torta

Ko rečemo Šenčurjanka, mislimo obe: slaščičarko Natašo Mohar Mustafa in njeno torto, imenovano Šenčurjanka. To ime in recept za sladico, kjer je v biskvitnem testu krompir, je v dogovoru z domačo obči...

Kronika / ponedeljek, 27. maj 2019 / 13:53

Zaprisegla peta generacija

Pred generalno direktorico policije Tatjano Bobnar je v ponedeljek na Policijski akademiji v Tacnu slovesno zaprisegla peta generacija pomožnih policistov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. maj 2019 / 13:53

Manjši odstrel srnjadi in jelenjadi

Letni lovsko upravljavski načrt za Gorenjsko lovsko upravljavsko območje že velja, v sklepni fazi je tudi razdelitev obveznosti med lovišča. Načrt nekoliko znižuje odstrel srnjadi in jelenjadi ter pov...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. maj 2019 / 13:52

Uspeh že preživetje

V salonih pohištva Prevc so v 25 letih delovanja prodali za 40 milijonov evrov pohištva. Podjetje s trinajstimi zaposlenimi zadnja leta dosega od deset- do dvajsetodstotno rast.