Zaščitne maske so ponovno obvezne v zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. / Foto: Tina Dokl

Znova obvezne maske

Zaradi slabšanja epidemiološke slike v soseščini in več okuženih z novim koronavirusom tudi pri nas bo s 25. junijem znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Vlada je podaljšala ukrep začasnega čakanja na delo od doma za še en mesec in omogočila uvedbo pravne podlage za prostovoljno mobilno aplikacijo za sledenje okužbam.

Ljubljana – V Sloveniji smo imeli včeraj sedem na novo okuženih oseb z novim koronavirusom, od tega sta bila dva primera uvožena iz Bosne in Hercegovine in eden iz Srbije, še en okuženi je povezan z uvoženim primerom. Pri dveh osebah epidemiološka preiskava še poteka, pri enem pa izvora okužbe ni mogoče ugotoviti, je po seji vlade v sredo, 24. junija, povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Po podatkih sledilnika covida-19 so bile nove okužbe potrjene v Ljubljani, Piranu, Velenju, Ljubnem, Šentjerneju in Kopru.

Vlada se je seznanila z epidemiološko oceno v EU, ki jo redno pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na rdeči seznam držav, iz katerih je pri vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena (razen izjem), so dodali Albanijo in Portugalsko. Na rumeni seznam držav, iz katerih je pri vstopu obvezen negativni test na covid-19, ki mora biti opravljen v EU oz. schengenskem območju, pa so dodali Luksemburg in Črno goro. Da bi se izognili zlorabam, so skrajšali veljavnost testa s treh dni na 36 ur. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je povedal, da se je vlada odločila za ponovno obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Obvezno je razkuževanje rok. Odločitev je posledica večjega števila okuženih v zadnjem času, samo 22. in 23. junija smo imeli v Sloveniji skupaj dvajset novo odkritih primerov. Vse vladne odločitve bodo preverjali na vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo, je pojasnil minister Gantar. V teh zadnjih dneh je bilo na podlagi novih pogojev za prestop meje izrečenih tudi okrog 2700 ukrepov karantene.

»Vlada je omogočila uvedbo pravne podlage za prostovoljno mobilno aplikacijo za sledenje okužbam v izogib zaostrovanju ukrepov, ki smo jim že bili priča v preteklosti,« je napovedal minister Gantar in zagotovil, da bo aplikacija, ko bo pripravljena, prostovoljna in anonimizirana. Več ljudi se bo zanjo odločilo, uspešnejši bomo pri premagovanju virusa, je zatrdil zdravstveni minister.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil vsebino novele zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije iz tretjega svežnja (PKP3). Vlada je podaljšala ukrep začasnega čakanja na delo od doma za še en mesec – za julij. S sklepom vlade se ta ukrep lahko še najmanj dvakrat podaljša za en mesec, a najdlje do 30. septembra 2020. Nova je dvonivojska ureditev nadomestila za čakanje doma zaradi višje sile zaradi odločbe o karanteni. Kot je pojasnil minister Cigler Kralj, bo državni proračun prevzel del bremena delodajalcev; če bo delavec odločbo o karanteni dobil na meji, bo nadomestilo v višini petdeset odstotkov plače povrnjeno delodajalcu iz državnega proračuna. Če bo delavec dobil odločbo o karanteni zaradi stika z okuženo osebo znotraj Slovenije, bo nadomestilo osemdesetodstotno in ga bodo delodajalcu v celoti pokrili iz državnega proračuna.

Vlada je tudi odločila o interventni pomoči socialnim zavodom. »Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZ) je na vlado in name kot ministra naslovila več pozivov. Nova določba je ponujena roka SSZ, s katero jim omogočamo pomoč za naslednji dve leti, da bodo lažje uredili finančni in kadrovski primanjkljaj, nastal kot posledica koronavirusa. Temu bomo namenili okrog trideset milijonov evrov v dveh letih, vlada bo uredila še podrobnejše kriterije za razdelitev sredstev socialnim zavodom, tistim, ki skrbijo za najranljivejše skupine ljudi,« je pojasnil minister Cigler Kralj.

Ministrstvo za zunanje zadeve sicer odločno odsvetuje kakršnokoli pot v države, ki so »obarvane v rdečo«, je povedal Jelko Kacin. In dodal: »Verjamem, da bo večina Slovencev kombinirala letovanje doma in nekje v bližini. Verjetno tudi za krajši čas, kot smo bili vajeni v preteklih letih.«

Izjavo je pred Infektološko kliniko UKC Ljubljana danes podala tudi prof. dr. Bojana Beović, vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje. Potrdila je, da so novi primeri pri nas posledica vnosov v državo čez meje, največ čez južno mejo. Večina teh primerov je povzročila še dodatne primere v državi oz. sekundarne okužbe. Situacija na Hrvaškem je po njenih besedah približno primerljiva s Slovenijo. Problem pri Hrvatih predstavlja predvsem majhno število opravljenih testov, zato obstaja možnost, da je še kakšno žarišče, ki je neodkrito. Nevarnost, da se okužimo tam, je približno enaka kot pri nas, meni Beovićeva. Svetuje še, da se izogibamo gneči (v trgovinah, na plažah ...) in upoštevamo higienska priporočila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 12. julij 2013 / 07:00

Jeseniške novice, št. 13

Jeseniške novice, 12. julij 2013, št. 13

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 29. december 2015 / 07:00

Kaj prinaša silvestrovo?

Verjetno kar nekaj novoletnih zaobljub, predvsem pa zanimiv televizijski program, za katerega so nekatere televizije poskrbele že v decembru, napovedale pa tudi že dogajanje v prihodnjem letu.

Kronika / torek, 29. december 2015 / 13:30

Helikopter trikrat v gorah

Vojaški helikopter je minuli konec tedna v jeseniško bolnišnico prepeljal poškodovana planinca in alpinista.

Šport / torek, 29. december 2015 / 13:26

Prvaki Ema, Peter in ekipa Triglava

Na Bloudkovi velikanki v Planici je pod reflektorji potekalo državno prvenstvo v smučarskih skokih.

Šport / torek, 29. december 2015 / 13:26

Na ledenih ploskvah je živahno

Državno člansko prvenstvo se je prevesilo v drugi del, v katerem nastopajo le slovenska moštva.

Kranj / torek, 29. december 2015 / 13:20

Pomagajo Rdečemu križu

Prihodek nedeljskega dobrodelnega koncerta bodo na Trsteniku namenili krajevnemu Rdečemu križu.