Jogurtova torta z marelicami

Lahka, osvežilna, sezonska in izvrstna torta. Vredno si je vzeti nekaj časa in jo narediti.

Za pripravo jogurtove torte z marelicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 300 g grškega jogurta, 3 žlice sladkorja, 3 dl sladke smetane, 6 listov želatine. Za marelično kremo: 200 g grškega jogurta, 3 dl smetane, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 350 g svežih marelic, 3 žlice vode; za marelični preliv: 350 g svežih marelic, 3 žlice sladkorja, 1 dl vode, 6 listov želatine.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in narahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Tri žlice jogurta segrejemo skupaj z želatino in med mešanjem kuhamo le toliko časa, da se želatina raztopi (lahko uporabimo instantno želatino, ki jo vmešamo v jogurt brez segrevanja). Preostali jogurt zmešamo s sladkorjem in mu dodamo jogurt z raztopljeno želatino. V nastalo zmes nato z lopatico vmešamo še stepeno smetano.

Priprava marelične kreme: Marelice razpolovimo, jim odstranimo koščice ter jih narežemo v posodo. Posujemo jih s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo vmešamo grški jogurt in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.

Priprava mareličnega preliva: Narezane marelice posujemo sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo.

Sestavljanje torte: Biskvit navlažimo s sadnim kompotom in okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo jogurtovo kremo, nato še marelično. Po vrhu prelijemo z nekoliko ohlajenim mareličnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 15. maj 2022 / 08:03

Izzivi kibernetske varnosti

Na torkovi konferenci z naslovom Kibernetska varnost – izzivi uporabnikov digitalnih storitev, ki je potekala na Brdu pri Kranju v organizaciji Regionalne razvojne agencije Gorenjske in Mestne občine...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 5. maj 2015 / 07:00

Da se ne pozabi

V gradu Khislstein je na ogled razstava kranjskega združenja žrtev okupatorjev 1941–1945, ki prikazuje nacistično nasilje nad Slovenci.

Šport / torek, 5. maj 2015 / 17:39

Šport na kratko

Hokej – Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v prvem krogu predtekmovanja z 2 : 4 izgubila proti Belorusiji, v drugem krogu pa s 3 : 5 še proti Rusiji. Danes se...

Kronika / torek, 5. maj 2015 / 23:49

Obtožnico bodo spremenili

Na sojenju nepremičninskemu posredniku Danijelu Smuku in nekdanjemu direktorju Kmetijsko-gozdarske zadruge Sava Lesce Emilu Peternelu je tožilstvo napovedalo spremembo obtožbe.

Rekreacija / torek, 5. maj 2015 / 23:49

Upokojenci na strelski tekmi

Gorenjski upokojenci so se v Škofji Loki pomerili na pokrajinskem tekmovanju v streljanju s serijsko zračno puško. Nastopilo jih je 49 iz osmih društev upokojencev. Najboljše strelke in strelce imajo...

Rekreacija / torek, 5. maj 2015 / 23:48

Društvo živih kolesarjev

»Tisti, ki mu je iskreno do prijateljstva, se ne poteguje, da prijatelja dobi, marveč da postane prijatelj.« Albert Simonin