Tanja Pirc

S čokolado se moraš razumeti

Čokoladni pralineji, sladoled smrekovih vršičkov in še kakšen »cukrček« najdemo v bogati beri idej Tanje Pirc iz Kamnika, natančneje iz Godiča, ki smo jo spremljali in navijali zanjo v zadnjem MasterChefu.

Večino seveda zanima, ali bo Tanja v oddajah, ki bodo prišle na male zaslone po predahu, izpadla ali se okitila z nazivom MasterChef Slovenija. Tanja tudi nam ne zaupa odgovora na to vprašanje. Bomo pač morali spremljati drugi del sezone, da vidimo, kako se bodo stvari razpletle.

Tanja je sicer ekonomistka, ki pa je že več kot dvajset let doma v marketingu. Že v otroštvu je rada kuhala. Danes je mama treh odraslih otrok, ki so bili nekoč majhni, vsi vpeti v šport in kar naprej lačni. In to je nekako pahnilo – v pozitivnem smislu – v pozicijo, da je v kuhinji postala iznajdljiva, posledično pa je tudi napredovala. »Praktično po cele dneve sem kuhala,« se zasmeje Tanja. »Sem se morala kar znajti. To je bilo bolj hitro kuhanje, ko so bili otroci starejši in so se tudi oni začeli sukati po kuhinji, pa smo začeli preizkušati različne recepte, se lotili priprave tudi bolj prefinjenih jedi.«

Nikoli ni obiskovala kakšnega kuharskega tečaja, temveč je čista »youtuberka«. Beseda nanese na čokoladne pralineje, po katerih jo v Kamniku – pa tudi širše – kar poznajo. »Tu pa že ni več šale. Moraš se razumeti s čokolado. Potem pa vaja dela mojstra, mojster pa vajo,« pravi.

Trenutno Tanja sodeluje pri turistično-kulinaričnem projektu na Veliki planini. »Zdi se mi namreč, da ogromno ljudi pohaja po teh planotah, samo planine pa ne spoznajo tako, kot bi jo morali. Zato smo začeli razmišljati, kako bi ljudem poleg samega vodenja po planini dali nekaj več.« Tanja tako že pridno ustvarja. Piše pastirske recepte, jih doma preizkuša. Nazadnje je naredila sladoled iz smrekovih vršičkov. Zraven je dala še meliso. »Zelo okusno,« se nasmehne. Njeni čokoladni pralineji recimo vsebujejo ruševje z Velike planine. »Rada uporabim tudi domače vrtnice.« Ni je strah drznosti, ko ustvarja, nam zaupa. Všeč ji je drugačnost.

Pralineji z malinovo in vrtnično marmelado

Sestavine: 200 g temne čokolade, jedilna žlica kokosovega masla, za polnilo: tri žličke malinove marmelade in žlička vrtnične marmelade.

Postopek: Čokolado narežemo na drobne koščke, dodamo kokosovo maslo in stopimo na vodni kopeli. Temperatura v tej fazi postopka ne sme preseči 48 stopinj. Stopljeno čokolado ohladimo na 28 stopinj (najlažje tako, da dodamo še na majhne koščke narezano čokolado) in potem spet segrejemo na 31 stopinj. Ves čas čokolado mešamo. Ta postopek je pomemben, ker želimo, da imajo pralineji lep sijaj.

Vlijemo v modelčke (najbolje, da so iz trde plastike), potresemo, da izginejo zračni mehurčki, in odlijemo čokolado nazaj v skledo. Odstranimo odvečno čokolado na površini in postavimo za 10 minut v hladilnik. Ko je čokolada v modelčkih čvrsta, lahko dodamo polnilo. Zmešamo malinovo in vrtnično marmelado in pralineje previdno napolnimo – ne do vrha. Potresemo, da se polnilo lepo porazdeli.

Zadnji korak je spodnji sloj čokolade. Počasi prelijemo vse pralineje in odstranimo odvečno čokolado. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Če pralineji lepo padejo iz modelčkov, pomeni, da vam je uspelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. september 2015 / 13:04

Listi z roba

»Povejte Miheliču, da sem bil njegove dopisnice resnično vesel in da sem z vsemi svojimi čustvi, dobrohotnimi, a vendar škodoželjnimi, ob njem v pomladnih pariških parkih. Naj ne žaluje, da ga ni d...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 2. januar 2019 / 18:26

New York, New York

Na prvi dan leta 1898 so se do tedaj samostojna mesta Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx in Staten Island združila v novo mesto z imenom New York. Takrat so tudi prvič izvolili mestno upravo in žup...

Kronika / sreda, 2. januar 2019 / 18:22

Poškodovala se je pri sestopu

Kamnik – V petek popoldne si je pohodnica pri sestopu s Sv. Primoža nad Kamnikom poškodovala nogo nad gležnjem. Zanjo so prvi poskrbeli kamniški gorski reševalci, ki so jo tudi odpeljali v nadaljnj...

Kronika / sreda, 2. januar 2019 / 18:22

Kranjsko sodišče še tretjič o odgovornosti občine za plaz

Na kranjskem okrožnem sodišču bodo kmalu še tretjič obravnavali odškodninsko tožbo družine Bremec iz Srednje vasi pri Bohinju, ki od Občine Bohinj in države zahteva štiristo tisoč evrov odškodnine za...

Kultura / sreda, 2. januar 2019 / 18:22

V iskanju zore ob tekočem traku

V Prešernovem gledališču so pred dnevi premierno uprizorili priredbo po motivih izbranih del Ivana Cankarja z naslovom Ob zori v režiji Žige Divjaka. Cankar pripoveduje iz preteklosti, nam slika sedan...

Šport / sreda, 2. januar 2019 / 18:21

Meta Hrovat s težavami z gležnjem

Kranj – Tudi na tekmah svetovnega pokala za ženske v alpskem smučanju v Semmeringu pretekli konec tedna na startu ni bilo Mete Hrovat. Smučarka iz Podkorena ima še vedno bolečine pod levim gležnjem...