Hitro, a okusno

Priprava sladic je včasih lahko zelo dolgotrajna in zapletena, kar pa ne velja za limonin in jagodni kolač. Nekaj osnovnih sestavin in nekaj zamahov s kuhinjskim mešalnikom, pa je kolač skoraj pripravljen.

Za pripravo limoninega kolača potrebujemo: 150 g moke, 50 g mletih mandljev, 2 jajci, 110 g masla, 130 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, polovico pecilnega praška, 1 limono (sok in lupinico), 0,5 dl tekočega jogurta, ščep soli; za preliv: 150 g mletega sladkorja, 3 žlice limoninega soka, limonina lupinica.

V skodelici skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mlete mandlje, ščepec soli in naribano limonino lupinico. Maslo narežemo na kocke ter ga skupaj s sladkorjem stepemo v gladko zmes. Med mešanjem dodamo jajci, limonin sok, vanilin sladkor in jogurt. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Mešamo počasi, z lopatico oz. spatulo, le toliko, da se sestavine dobro pomešajo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Za preliv skupaj zmešamo sladkor in limonin sok. Ohlajen kolač prelijemo z limoninim prelivom ter potresemo z limonino lupinico.

Za pripravo jagodnega kolača potrebujemo: 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 280 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 6 žlic olivnega olja, 0,5 kg svežih jagod.

Jagode očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa naraste na dvojno količino. Dodamo grški jogurt, vaniljev sladkor in olje. Nato postopoma dodajamo še mešanico moke in pecilnega praška. V pripravljeno zmes vmešamo polovico jagod ter vlijemo v namaščen pekač (ali ga pokrijemo s peki papirjem). Po vrhu razporedimo še preostale jagode in nekoliko potlačimo v maso. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam kolač po vrhu ne bi preveč zapekel, ga med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi drugo sveže sadje ali sadje iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 15. avgust 2014 / 10:50

Začetek akcije Prekolesarimo svet

Ljubljana – Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje Ozara Slovenija pripravljajo akcijo Prekolesa...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 6. maj 2020 / 18:24

Pri kopanju naletel na neeksplodirano mino

Zgornji Tuhinj – V četrtek dopoldan je občan v Zgornjem Tuhinju pri izkopavanju zemlje ob objektu našel sumljiv predmet. Strokovnjaki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstv...

Kranj / sreda, 6. maj 2020 / 18:23

V petek bo znova Stražiška tržnica

Stražišče – Organizatorji priljubljene Stražiške tržnice so se odločili, da ta petek, 8. maja, znova pripravijo tržnico, na kateri bodo hrano ponujali lokalni in ekološki pridelovalci. Na tržnici b...

Bled / sreda, 6. maj 2020 / 18:21

Delil brezplačna kosila

Lastnik restavracije Špica na Bledu Jani Klemenčič je v minulih tednih poskrbel, da so v občini Bled vsak dan razvozili tople obroke ljudem, ki si jih sami ne morejo skuhati. Obroke je pripravljal tud...

Gospodarstvo / sreda, 6. maj 2020 / 18:20

Aprila smo imeli deflacijo

Na deflacijo so najbolj vplivali cenejši naftni derivati.

Razvedrilo / sreda, 6. maj 2020 / 15:41

Triglavske rož'ce in deseti rojstni dan

Triglavske rož'ce delujejo pod okriljem Kulturnega društva (KD) Bohinj že deset let, čeprav njihovi začetki segajo v leto 2009. Pobudnica za ustanovitev zbora je bila Urša Rožič, slavje za deseti rojs...