Hitro, a okusno

Priprava sladic je včasih lahko zelo dolgotrajna in zapletena, kar pa ne velja za limonin in jagodni kolač. Nekaj osnovnih sestavin in nekaj zamahov s kuhinjskim mešalnikom, pa je kolač skoraj pripravljen.

Za pripravo limoninega kolača potrebujemo: 150 g moke, 50 g mletih mandljev, 2 jajci, 110 g masla, 130 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, polovico pecilnega praška, 1 limono (sok in lupinico), 0,5 dl tekočega jogurta, ščep soli; za preliv: 150 g mletega sladkorja, 3 žlice limoninega soka, limonina lupinica.

V skodelici skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mlete mandlje, ščepec soli in naribano limonino lupinico. Maslo narežemo na kocke ter ga skupaj s sladkorjem stepemo v gladko zmes. Med mešanjem dodamo jajci, limonin sok, vanilin sladkor in jogurt. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Mešamo počasi, z lopatico oz. spatulo, le toliko, da se sestavine dobro pomešajo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Za preliv skupaj zmešamo sladkor in limonin sok. Ohlajen kolač prelijemo z limoninim prelivom ter potresemo z limonino lupinico.

Za pripravo jagodnega kolača potrebujemo: 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 280 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 6 žlic olivnega olja, 0,5 kg svežih jagod.

Jagode očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa naraste na dvojno količino. Dodamo grški jogurt, vaniljev sladkor in olje. Nato postopoma dodajamo še mešanico moke in pecilnega praška. V pripravljeno zmes vmešamo polovico jagod ter vlijemo v namaščen pekač (ali ga pokrijemo s peki papirjem). Po vrhu razporedimo še preostale jagode in nekoliko potlačimo v maso. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam kolač po vrhu ne bi preveč zapekel, ga med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Nasvet: Uporabimo lahko tudi drugo sveže sadje ali sadje iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 19. maj 2012 / 07:00

Domžalčani prvaki v planinski orientaciji

Domžale - Minuli konec tedna je na Mozirskem potekalo državno tekmovanje v planinski orientaciji SPOT (Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje), na katerem je sodelovalo 73...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 9. februar 2019 / 18:57

Ogenj

Ljubezen, to presneto čustvo, ki lahko neskončno osreči, lahko pa tudi zaznamuje življenje do te mere, da se nikoli več ne poberemo! Zaradi nje smo srečni do neba, lahko pa tudi trpimo, da bolj ne...

Gospodarstvo / sobota, 9. februar 2019 / 18:55

Zagotavljanje varne hrane in označevanje izdelkov

Kranj – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj bo v četrtek, 14. februarja, ob 9. uri pripravil v sejni sobi Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga Kranj na Primskovem predavanje o zagotavljanju varne hrane in...

Gospodarstvo / sobota, 9. februar 2019 / 18:55

Problem kreditov naj reši zakon

Tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo k rešitvi problematike kreditov v švicarskih frankih s sprejetjem zakona o konverziji kreditov.

GG Plus / sobota, 9. februar 2019 / 18:55

Ivan Cankar: podobe iz življenja

Pred Slovenskim knjižnim sejmom 2018 je komisija v sestavi Stojan Pelko, Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar in Vlasta Vičič ocenila in nominirala knjige, ki so izšle med 1. 10. 2017 in 1. 10....

Razvedrilo / sobota, 9. februar 2019 / 18:52

Zavriskaj na Plaži Krvavec

Letošnjo smučarsko sezono bodo na Plaži Krvavec med drugim obogatili tudi z zvoki mladih domačih narodno-zabavnih ansamblov. Prisoten bo Aljaž Oberkrainer, ki bo vsem obiskovalkam in obiskovalcem n...