Robert Beguš je že tretjo sezono na klopi ekipe Urbanscape Loka. / Foto: Gorazd Kavčič

Praznih tribun si niso želeli

Trener škofjeloških rokometnih prvoligašev Knauf Insulation Robert Beguš je prepričan, da je prav, da se je prvenstvo za letošnjo sezono zaključilo in da ni smiselno tekem igrati ob praznih tribunah, saj igrajo ravno zaradi navijačev.

Kot so sporočili iz Rokometnega kluba Gorenje Velenje, je 23-letni Škofjeločan Aleks Kavčič, ki je celotno kariero pred prestopom k ekipi črno-rumenih pred sezono 2018/19 igral pri škofjeloškem prvoligašu, nadgradil veljavno sodelovanje in tako ostaja v Šaleški dolini vsaj do konca sezone 2021/22. Aleks Kavčič je v lanski sezoni zbral 43 nastopov za člansko ekipo Gorenja Velenje in dosegel 211 zadetkov. S tem dosežkom je zasedel osmo mesto na lestvici strelcev Lige NLB. V letošnji predčasno končani sezoni pa je na 33 srečanjih zbral 129 zadetkov.

Ta teden so se na izredni konferenčni seji zbrali predstavniki združenja klubov 1. A državne rokometne lige za ženske in se odločili, da se sezona zaključi tudi zanje. Nove stare državne prvakinje so postale rokometašice Krima Mercatorja.

Škofja Loka – Prejšnji konec tedna so na izredni seji združenja klubov Lige NLB predstavniki vseh dvanajstih klubov soglasno sklenili, da se sezona 2019/20 predčasno zaključi in da kot končna razvrstitev obvelja lestvica Lige NLB, sestavljena iz registriranih rezultatov tekem do 26. marca. Edini gorenjski prvoligaši škofjeloški Knauf Insulation so tako osvojili končno deseto mesto, kar pomeni, da bodo tudi v novi sezoni igrali med slovensko rokometno elito. O minuli sezoni, trenutnem razpoloženju v moštvu in načrtih sva se pogovarjala s trenerjem Robertom Begušem, ki je ekipo prevzel pred sezono 2017/18.

Zadnjo sezono ste lani jeseni začeli s precej spremenjeno ekipo. Kako ste se lotili dela?

Sezona za nas je bila kar težka, saj je bil promet igralcev velik, precej je bilo poškodovanih, vse to pa je povzročilo, da smo morali moštvu priključiti veliko mladih. Tako smo imeli med 22 igralci kar 16 mladincev. Je pa bilo to dobro za mlade in njihov razvoj in nekateri igralci so priložnost dobro izkoristili.

Tudi zaradi močno pomlajenega moštva je bilo težko zmagovati. Kako bi ocenili sezono?

Težke tekme z ekipami, kot so Velenje, Ribnica, Trebnje in drugi z vrha lestvice, smo zelo dobro odigrali in proti njim nabirali točke. Slabše pa smo igrali na tekmah, na katerih bi bilo treba zmagati. Tipična značilnost mlade ekipe je, da se ji roke zatresejo prav v trenutku, ko bi bilo treba prevzeti odgovornost. Je pa to sestavni del odraščanja in nabiranja izkušenj. Kar nekaj težav smo imeli tudi s poškodbami. Zelo se nam je poznala odsotnost ob poškodbi Matije Vrbinca, ki je bil nosilec igre, saj smo se morali znajti s pomočjo še mlajših igralcev.

Ob koncu sezone ste pokazali nekaj dobrih predstav. Gotovo ste bili ob prekinitvi prvenstva razočarani, saj ste si želeli novih tekem?

Čakalo nas je še enajst tekem, ki bi mladim igralcem prišle zelo prav. Seveda bi si vsi želeli igrati še naprej, saj je za športnika najteže, da mora biti doma. Smo pač navajeni na gibanje. Je pa dejstvo, da v tej situaciji in stanju zaradi koronavirusa ni imelo nadaljevanje sezone nobenega smisla. Sprva je bil predlog, da bi igrali pred praznimi tribunami. To res ne bi bilo smiselno, saj tekme pred praznimi tribunami res niso tisto, česar bi si želeli. Prav tako smo morali misliti na zdravje igralcev in mislim, da je odločitev o zaključku sezone prava.

Kljub trenutni situaciji v klubu gotovo že razmišljate o novi sezoni, o pripravah. Boste še ostali v Škofji Loki?

Pogodbo imam za še eno sezono, do konca maja prihodnje leto. Kot kaže, se znova obeta nekaj sprememb v ekipi. Jasno nam je, da nam klubi, ki imajo od nas večje proračune, vzamejo najboljše igralce. Tako že vemo, da Aleksander Atanasov odhaja v Ribnico in Žan Grojzdek v Trebnje. Verjamem, da bodo drugi ostali. Sta pa dva rokometaša, Čaušević in Nikolić iz Srbije, prišla študirat v Ljubljano in smo ju že registrirali. Matiji Vrbincu pa se obeta operacija, tako da bomo v novi sezoni imeli še mlajšo ekipo, kot smo jo imeli sedaj.

Je delo z mladimi za vas izziv, saj je treba ekipi zagotavljati tudi rezultate?

Z mladimi igralci je užitek delati, saj lahko spremljaš njihov napredek in imaš zadoščenje. Spremljaš lahko nekoga, ki prvič zaigra v prvi ligi in se trudi biti konkurenčen izkušenim igralcem. Res pa je, da je z mladimi težje takoj dosegati zmage. Logično je, da imajo navijači raje dobre rezultate kot poraze. Mislim pa, da je v Škofji Loki zelo razumevajoča publika, saj se večina vsaj malo spozna na rokomet in razume situacijo v klubu. Tako na nas ni kakšnega hudega pritiska glede rezultatov. Gotovi bi si vsak želel, da smo čim više na lestvici. To, kar smo dosegli v prejšnji sezoni, ko smo se uvrstili med šest najboljših, je bil res imeniten rezultat.

Ste trenutno prosti?

Fantje trenirajo po individualnih programih, ki jim jih je pripravil kondicijski trener Bojan Jakac. Seveda se ne smejo družiti, tako da jih opravljajo vsak zase. Takoj ko bo mogoče, pa bomo začeli trenirati skupaj in se začeli pripravljati za novo sezono.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 21. maj 2016 / 12:55

Praznična dogodka na Brezjah

Brezje – Dva zanimiva dogodka sta bila pretekli in ta teden na Brezjah. Pretekli četrtek je svoje potovanje po Sloveniji začel kip Marije iz Fatime, ki bo do jeseni potoval po slovenskih župnijah....

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.