Leča

Stročnice veljajo za hranilno izjemno bogata živila, saj poleg kompleksnih ogljikovih hidratov vsebujejo tudi precejšen delež beljakovin, prehranskih vlaknin ter celo paleto vitaminov in mineralov. Doma jih hranimo lahko kot vložene ali v suhi obliki. Suhe stročnice so zaradi samega predhodnega kuhanja nekoliko manj priročne, a ker so široko uporabne, jih skuhajmo v večji količini in tako privarčujemo še na času. Stročnice so tudi živilo, ki ga je smiselno imeti doma na zalogi.

Za pripravo bolonjske omake z lečo potrebujemo: 1 skodelico kuhane leče, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 korenček, 100 g kolerabe, 150 g bučke, 500 g paradižnikovih pelatov, 2 dl jušne osnove, lovorjev list, pol žličke suhega majarona, sol in poper, testenine, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Korenček, kolerabo in bučko narežemo na majhne kocke. V posodi na žlici olja prepražimo česen in čebulo. Nato dodamo korenček, kolerabo in bučko. Pražimo 5 minut. Začinimo z majaronom, lovorjevim listom, malo posolimo in popopramo. Prilijemo zmlete paradižnikove pelate in jušno osnovo. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po tem času v omako vmešamo kuhano lečo ter kuhamo še 5 minut. Po potrebi še posolimo in popopramo. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca, jih odcedimo in prelijemo s pripravljeno omako. Po želji potresemo še z naribanim sirom.

Nasvet: V tej omaki se leča izkaže kot odličen nadomestek mesa, tako senzorično kot tudi glede prehranske vrednosti.

Za pripravo lečine solate potrebujemo: 1 skodelico kuhane leče, polovico pora, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 2 stroka česna, 100 g feta sira, 3 žlice olivnega olja, balzamični kis, sol.

Por narežemo na tanka kolesa, česen na drobno sesekljamo. Rdečo in zeleno papriko očistimo semen ter narežemo na majhne kocke. V skodelici zmešamo lečo in vso zelenjavo. Posolimo ter prelijemo z oljem in balzamičnim kisom. Premešamo in nazadnje dodamo še na kocke narezan feta sir.

Nasvet: Solato lahko pripravimo v večji količini in jo hranimo v hladilniku tudi do več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

V sredo spet miting malega letalstva

Lesce - Na praznično sredo bodo na letališču v Lescah tradicionalno pripravili letos že 24. miting malega letalstva in Alpski pokal radijsko vodenih modelov maket letal. Kot so sporočili o...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Končuje se rok za oddajo vlog

Kranj - Mestna občina Kranj bo letos na podlagi že objavljenega javnega razpisa namenila za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja 135 tisoč evrov. Za oddajo vl...

Prosti čas / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pomoč materinskemu domu

Z dobrodelno prireditvijo Kranjčani materam so letos zbirali denar za nastajajoči gorenjski materinski dom.

Mularija / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pustimo otrokom izživeti sanje

 Ob materinskem dnevu so potekali številni dogodki, v vrtcu pri OŠ Predoslje pa so četrtkovo popoldne prijetno razširili v druženje staršev in otrok in ga poimenovali Pustimo otrokom izživet...

Kultura / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Steletovo priznanje Maji Avguštin

Podelili so Steletove nagrade in priznanja za leto 2009. Med dobitniki priznanj je tudi konservatorka kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine mag. Maja Avguštin.

Zanimivosti / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Sprehod po celem snegu

Na Pokljuki so minuli konec tedna pripravili prvi krpljarski festival za ljubitelje hoje po brezpotjih v naravi.