Če se bojite, da kruh v trgovini ali pekarni ni bil pripravljen skladno z dobro higiensko prakso, na NIJZ predlagajo, da ga položite v klasično pečico, že segreto na 200 stopinj Celzija, v kateri imate na dodatnem pladnju tudi malo vode, da bo v pečici dovolj vlage, in ga pustite v njej za približno 15 minut.

Ali je kupljen kruh varen

Pri ravnanju z živili se priporočata dobra higienska praksa z rednim in pravilnim umivanjem rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane. Kruh iz pečice, pečen pri dvesto stopinjah Celzija, je sterilen.

Ljubljana – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da do sedaj ni znano, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala s hrano na človeka. »Virus se med ljudmi prenaša kapljično (potreben je tesen stik na razdalji manj kot 1,5 metra od bolnika), možen je tudi prenos preko onesnaženih površin. V teoriji obstaja tveganje, da bi lahko okužena oseba na živilo prenesla okužbo s kihanjem ali kašljanjem ali preko rok, vendar dokazov za takšen prenos ni. Kljub temu se pri ravnanju z živili priporočata dobra higienska praksa z rednim in pravilnim umivanjem rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane,« pojasnjujejo na NIJZ, kjer so že izdali navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov glede okužbe z novim koronavirusom, o čemer smo že poročali. A kako je s svežim kruhom, ki ga kupimo v trgovini, v pekarni? »Kruh iz pečice, pečen pri 200 stopinjah Celzija, je sterilen. Prodajalci kruha so prejeli navodila, da se prepakiranje živil na manjše porcijske enote izvaja v posebnem prostoru. Stranke si lahko nato same vzamejo pakirane izdelke s pulta. Če se bojite, da kruh ni bil pripravljen skladno z dobro higiensko prakso, predlagamo, da kupljen kruh položite v klasično pečico, že segreto na 200 stopinj Celzija, v kateri imate na dodatnem pladnju tudi malo vode, da bo v pečici dovolj vlage, in ga pustite v njej za približno 15 minut, tako da se površina razkuži, kruh pa na površini še ne začne pretirano temneti,« svetujejo na NIJZ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sobota, 15. avgust 2020 / 10:27

Slovlit ga veseli in krepi

Literarni zgodovinar dr. Miran Hladnik je prejemnik 17. mednarodne Pretnarjeve nagrade in s tem častnega naslova ambasador slovenske književnosti in jezika. Sprejem so mu pripravili tudi v tržiški knj...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Tradicionalno grajena hiša v svetu je lesena

Čeprav živimo v eni z gozdovi, torej lesom, relativno najbogatejših držav na svetu, pa vprašanje: "Kakšni so evropski in svetovni trendi v razmerju med tradicionalno gradnjo hiš in gradnjo z lesom", r...

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Kapa na kepci

Kepa (2143 m) - Lepotica zahodnih Karavank je zadnji dvatisočak v verigi. Mogočna gora s piramidno obliko je vidna daleč naokoli. Pred dobrimi 15 leti je bil dostop s slovenske strani prepovedan.

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Maratonske priprave

Konec oktobra bomo Ljubljanske ulice namesto zloščene pločevine preplavili tekači, ki se bomo udeležili 11. Ljubljanskega maratona, ki je v zadnjih letih doživel pravi razcvet, tudi v me...

Nasveti / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Midva (1)

Ne vem, kakšne občutke zbujajo v vas pravkar poročeni pari, ki jih srečate ob sobotnih nakupih ali pohajkovanjih po mestih. Lepo je videti ljudi, ki verjamejo v ljubezen in ustvarjajo sk...

Gospodarstvo / torek, 3. oktober 2006 / 06:00

Od tolarja k evru: Pomembni datumi

Do uvedbe evra so še manj kot trije meseci, naj tokrat opozorimo na nekatere pomembne datume. 1. decembra se bo začela prodaja začetnih svežnjev evrskih kovancev za pravne osebe,...