Strežno osebje pred večernim dogodkom: Rožle Vidic, Danijel Galjot, Benjamin Pevec, Dejan Urh

Večerja po receptih prababice Nežke

V Restavraciji 1906 Hotela Triglav na Bledu so ob prazniku nežnejšega spola povabili na večerjo oziroma prvo pokušino obujenih avtentičnih receptov družinske zapuščine hotela. Za vinsko spremljavo pa je tokrat poskrbel Samo Kupljen s svojimi vini.

Večerjo so poimenovali Večerja 1906 – po receptih prababice Nežke, pripravili pa so tudi posebno razstavo, ki gledalca popelje v čas, ko so ljudje za mizami sedeli vzravnano, ko so bili pogrinjki, natančnost in pedantnost strežnega osebja strašansko pomembni, mize so krasili kristalni kozarci in srebrn jedilni pribor. Razstavljena bogata zbirka kulturne dediščine iz takratnega obdobja je pritegnila zanimanje udeležencev večerje. Iz klavirja je zvoke izvabljala pianistka Maja Tajnšek, gostje so za pijačo dobrodošlice dobili koktajl, kjer so se v kombinaciji predstavili gin, tonik in sovinjon. »Zakrivil« ga je znani obraz hotela Danijel Galjot, ki je tokrat s svojo strežno ekipo skrbel, da so na večerji stvari tekle gladko. Drugače pa smo srečali med strežnim in osebjem v kuhinji veliko novih obrazov, nekaj je povratnikov, vajeti izvršne direktorice hotela pa je prevzela Sonja Primožič.

S pomočjo kulturne dediščine iz osebnega arhiva lastnika hotela Zdravka Rusa so recepte njegove prababice Nežke Zrimec nadgradili in izpopolnili ter tako gostom predstavili zgodbo tradicionalne blejske pojedine iz zgodnjega obdobja prejšnjega stoletja. Jedilnik sta nam predstavila Primožičeva in šef kuhinje Jure Kordež, medtem ko je med samo večerjo povezovalno vlogo prevzela Alenka Bole Vrabec, ki je tudi poskrbela za recital slovenskih avtorjev o vinu. Ni pa skrivala navdušenja nad izjemno lepo slovenščino, ki jo je zasledila v Nežkinih receptih. »Ne zaslediš nobenih spačenk pa tudi pisava je lepa,« je še dodala. Meni, da je Nežka zapisovala recepte, ki jih je krepko preizkusila.

Na razstavi smo lahko pokukali v ohranjena Nežkina zvezka z recepturami.

Na meniju tokratne večerje so se tako znašli blejska posmodulja, juha iz sušenih jurčkov, račji ragu, za glavno jed je na mizo prišla Nežkina bržola (goveji hrbet), za sladico sta si roke podala okusa pomaranče in čokolade, vmes pa so postregli sorbet iz kisle repe. Jedi so pospremila vina Kupljen iz Jeruzalema, v hotelu pa bodo v prihodnosti poskrbeli za še kakšen zanimiv kulinarični dogodek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 11. avgust 2014 / 10:57

Trk med kolesarko in avtomobilom

Kranj – Na Cesti Staneta Žagarja pri Ljudski univerzi Kranj sta v ponedeljek okoli 18.30 trčila starejša kolesarka in neznani voznik s črnim avtomobilom, ki se je po nesreči sicer ustavil in se po...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. maj 2021 / 18:12

Vsaka vrtnica ima svojega darovalca

Grad Dvor v Preddvoru iz dneva v dan spreminja svojo podobo – na bolje in na lepše. Nedavno so ob pročelje in ob vhod na dvorišče gradu že zasadili tudi prve vrtnice.

Žiri / četrtek, 6. maj 2021 / 18:06

»Kraljujejo« velike čipke

Letošnji 15. Slovenski klekljarski dnevi so minuli konec tedna potekali v okrnjenem obsegu, saj je bil mogoč zgolj ogled razstav v galeriji DPD Svoboda, ostalemu programu pa so se morali zaradi ukrepo...

Kranj / četrtek, 6. maj 2021 / 18:04

V Savi več drstišč podusti

Trenutno v reki Savi v Kranju poteka drst podusti, in sicer na treh drstiščih – pod pragom prodnega zadrževalnika Majdičev log, pod Hidroelektrarno Sava in v izlivnem delu reke Kokre.

Škofja Loka / četrtek, 6. maj 2021 / 17:52

Stari vrh rešljiv s poletno sezono

Z vzpostavitvijo letne sezone na smučišču Stari vrh bi ob dogovoru z lastniki lahko rešili težave »na hribu«, so ocenili občinski svetniki v Škofji Loki ob poročilu direktorja STC Stari vrh Tomaža Tro...

Rekreacija / četrtek, 6. maj 2021 / 16:08

Manj znan tržiški vrh

Planinski izlet: Robič (1384 m n. m.) – Vrh, na katerega z juga, iz Jelendola, pelje čudovita stezica, bomo za začetek obiskali z zahodne strani. Travnika na vrhu je ravno toliko, da ponudi nekaj lepe...