Strežno osebje pred večernim dogodkom: Rožle Vidic, Danijel Galjot, Benjamin Pevec, Dejan Urh

Večerja po receptih prababice Nežke

V Restavraciji 1906 Hotela Triglav na Bledu so ob prazniku nežnejšega spola povabili na večerjo oziroma prvo pokušino obujenih avtentičnih receptov družinske zapuščine hotela. Za vinsko spremljavo pa je tokrat poskrbel Samo Kupljen s svojimi vini.

Večerjo so poimenovali Večerja 1906 – po receptih prababice Nežke, pripravili pa so tudi posebno razstavo, ki gledalca popelje v čas, ko so ljudje za mizami sedeli vzravnano, ko so bili pogrinjki, natančnost in pedantnost strežnega osebja strašansko pomembni, mize so krasili kristalni kozarci in srebrn jedilni pribor. Razstavljena bogata zbirka kulturne dediščine iz takratnega obdobja je pritegnila zanimanje udeležencev večerje. Iz klavirja je zvoke izvabljala pianistka Maja Tajnšek, gostje so za pijačo dobrodošlice dobili koktajl, kjer so se v kombinaciji predstavili gin, tonik in sovinjon. »Zakrivil« ga je znani obraz hotela Danijel Galjot, ki je tokrat s svojo strežno ekipo skrbel, da so na večerji stvari tekle gladko. Drugače pa smo srečali med strežnim in osebjem v kuhinji veliko novih obrazov, nekaj je povratnikov, vajeti izvršne direktorice hotela pa je prevzela Sonja Primožič.

S pomočjo kulturne dediščine iz osebnega arhiva lastnika hotela Zdravka Rusa so recepte njegove prababice Nežke Zrimec nadgradili in izpopolnili ter tako gostom predstavili zgodbo tradicionalne blejske pojedine iz zgodnjega obdobja prejšnjega stoletja. Jedilnik sta nam predstavila Primožičeva in šef kuhinje Jure Kordež, medtem ko je med samo večerjo povezovalno vlogo prevzela Alenka Bole Vrabec, ki je tudi poskrbela za recital slovenskih avtorjev o vinu. Ni pa skrivala navdušenja nad izjemno lepo slovenščino, ki jo je zasledila v Nežkinih receptih. »Ne zaslediš nobenih spačenk pa tudi pisava je lepa,« je še dodala. Meni, da je Nežka zapisovala recepte, ki jih je krepko preizkusila.

Na razstavi smo lahko pokukali v ohranjena Nežkina zvezka z recepturami.

Na meniju tokratne večerje so se tako znašli blejska posmodulja, juha iz sušenih jurčkov, račji ragu, za glavno jed je na mizo prišla Nežkina bržola (goveji hrbet), za sladico sta si roke podala okusa pomaranče in čokolade, vmes pa so postregli sorbet iz kisle repe. Jedi so pospremila vina Kupljen iz Jeruzalema, v hotelu pa bodo v prihodnosti poskrbeli za še kakšen zanimiv kulinarični dogodek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 15. marec 2022 / 11:51

V ponedeljek potrdili 4202 okužbi z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so v Sloveniji ob 2113 PCR-testih in 15.884 hitrih antigenskih testih potrdili 4202 okužbi z novim koronavirusom, največ po 16. februarju. Število primerov aktivnih okužb s...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Globalni praznik

Kaj mislite, kateri je najbolj globalni praznik? Tak, da je skupen večini od sedmih milijard ljudi, kolikor nas je zdaj na Zemlji? Božič? Morda, a nisem prav prepričan. Božič kot versk...

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Slovenija praznuje

Smo pred božičem 2011. Se še spominjate, kako je bilo na ta praznik pred četrt ali pol stoletja? »Po 2. svetovni vojni se je moralo tudi božično praznovanje zaradi politične in ideološ...

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Želim vam počitka

Ne upam si pisati o radosti v teh dneh, kajti na vsakem koraku srečujem žalostne in depresivne ljudi, ki so skoraj že obupali nad življenjem. Svetleče lučke, ki nas spominjajo na prazn...

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Ob posebnih priložnostih nam prija preprosta hrana

Franc Jezeršek, začetnik cateringa v Sloveniji, in njegova družina, ki je zavezana kakovostni domači hrani.

GG Plus / nedelja, 25. december 2011 / 07:00

Božični večer v devetčlanski družini

Božični prazniki so prav posebni v velikih krščanskih družinah. Obiskali smo eno takšnih: devetčlansko družino Bizant iz Žlebov. Na božič se skrbno pripravijo: postavitev jaslic, okraševanje, pospravl...