Nekatere vrste nagrajenega kruha pečejo tudi v Žitovi pekarni (Gorenjka) v Lescah.

Žitu enainšestdeset odličij

Na letošnjem ocenjevanju je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij družbi Žito podelila rekordnih enainšestdeset odličij za kakovost kruha, pekovskih izdelkov in testenin.

Lesce, Ljubljana – Na letošnjem jubilejnem, dvajsetem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in svežih slaščic, ki poteka pod okriljem Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije, je Žito prejelo rekordnih 61 priznanj za odličnost izdelkov, kar je največ od vseh slovenskih pekarskih podjetij.

Večino so prejeli za kruh in pekovsko pecivo pa tudi za sirov in špinačni burek, pet priznanj pa tudi za testenine. Med nagrajenimi so tudi Zlati hlebec, Jelenov kruh, Hribovc, Stoletni kruh, Krušnik, Jubilejni kruh, Gorenjc, Zajtrk kruh in ajdov kruh z orehi, ki jih pečejo v Žitovi pekarni Gorenjka v Lescah.

Odličja podeljuje neodvisna komisija, v kateri strokovnjaki s pekarskega področja ocenijo zunanji videz izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus, so pojasnili v Žitu. »Teh 61 odličij je odraz naše zaveze kakovosti ter rezultat celoletnega truda in skupnega dela vseh, ki so vključeni v razvoj in pripravo naših odličnih izdelkov,« je ob podelitvi poudaril Janez Bojc, generalni direktor Žita in predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS. »Žito je sicer za odličnost izdelkov v vseh letih ocenjevanja vključno z letošnjim skupno prejelo že 401 zlato odličje. Ta priznanja nam poleg potrdila strokovnjakov pomenijo tudi pohvalo potrošnikov, ki cenijo naš trud in predanost pripravi odličnih izdelkov.« Poudaril je še, da v Žitu že več kot sedemdeset let na podlagi bogate slovenske krušne tradicije ob prepletu uporabe starih žit in tehnologij z novimi znanji in sodobnimi rešitvami snujejo vrhunske izdelke.

Žitov kruh in pekarski izdelki so kupcem na voljo v 25 državah, kamor podjetje izvaža svoje produkte, zaradi česar so, kot še poudarjajo v Žitu, postali pomemben ambasador slovenske tradicije in krušne dediščine po svetu. »K prepoznavnosti pekarstva dodatno prispeva tudi slovensko predsedovanje mednarodnemu združenju pekarskih podjetij AIBI. Janez Bojc je od lani predsedujoči združenja AIBI, ki maja 2021 na Bledu gosti največji mednarodni strokovni kongres s področja pekarske industrije,« so še sporočili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / sobota, 20. avgust 2022 / 08:41

Dobrodelni večer za pomoč Keniji

Danes prirejajo v Gorjanskem domu dobrodelni večer za pomoč Keniji, na katerem bo katoliški duhovnik Imo D. Basols iz Kenije predstavil tamkajšnje razmere. Večer bo z glasbo popestril Aleksander Mežek...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 29. maj 2007 / 07:00

V Fari razstavlja Stipe Miličić

V petek so v Galeriji Fara v Škofji Loki odprli prodajno kiparsko razstavo del Stipeta Milićiča z naslovom Prebujanje. Miličić je po izobrazbi dr. kemijskih znanosti, s k...

Zanimivosti / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Dobrodelna akcija za kranjsko porodnišnico

Kranj - V prostorih Mestne občine Kranj je od prejšnjega četrtka na ogled razstava del slikarja Petra Jovanoviča. Jovanovič je Bolnišnici za ginekologijo in porodništv...

Šport / torek, 29. maj 2007 / 07:00

NBA

Liga NBA, šampionski prstan in Michael Jordan

Gospodarstvo / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Sava presega načrte

Kranj – Poslovanje Poslovne skupine Sava je bilo v prvem četrtletju leta skladno z začrtano strategijo. Družbe PS Sava so ustvarile 40,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar j...

Gospodarstvo / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Trideset let novega Parka

Bled - Minulo nedeljo, 27. maja, je minilo trideset let, odkar so na Bledu odprli hotel Park. Na njegovem mestu je že prej stal gostinski lokal, ki je pozneje prerasel...