Krajane Duplice skrbi, da dihajo onesnažen zrak. / Foto: Gorazd Kavčič

Kakšen zrak dihajo na Duplici

Krajani južnega dela občine Kamnik opozarjajo, da dihajo onesnažen zrak. Agencija RS za okolje v Kamniku nima svoje postaje za merjenje kakovosti zraka, kar naj bi se v prihodnje sicer spremenilo. Inšpekcijski nadzori nepravilnosti niso odkrili.

Duplica – »V pljučih kar zapeče in oči se solzijo, še posebej pozno zvečer se iz tovarniških dimnikov močno kadi,« nam pojasni zaskrbljena krajanka z Duplice, da pa v svojih opažanjih še zdaleč ni osamljena, je na februarski seji občinskega sveta opozoril tudi občinski svetnik Grega Zorman. »Pred leti smo imeli v južnem delu Kamnika velike težave z onesnaževanjem zraka, ki ga je povzročalo kurjenje biomase v kurilni napravi podjetja Tisa, v nekdanji tovarni Stol. V letih 2010 in 2011 je Inšpekcija za okolje in naravo izvajala redne nadzore delovanja te družbe, vrstili so se protesti krajanov, v naslednjih letih se je situacija umirila oziroma ni bilo več zaslediti tako vidnih sledi onesnaževanja. V zadnjih tednih pa so se na nas obrnili zaskrbljeni občani Duplice in širše okolice in nam dostavili fotografije, da se iz dimnika nekdanjega Stola ponovno vali črni dim, v zraku pa je moč zaznati tudi vonj po plastiki, gumah. Skrbi nas, da se pri kurjenju poleg biomase kurijo tudi odpadki in druge snovi, ki se v takšnih kurilnih napravah ne smejo kuriti. Črne saje so vidne na avtomobilih, oknih, obešenem perilu, terasah. Onesnažen zrak prebivalci vdihavajo, onesnažen zrak pride v organizem tudi preko zelenjave, ki uspeva na bližnjih vrtovih, onesnaženost se lahko kopiči v prsti. O težavah z onesnaženim zrakom poročajo tudi občani iz okolice Livarne Titan, ki opažajo drobne kovinske delce ter droben črn prah na terasah, okenskih policah, avtomobilih ...« pravi Zorman in daje pobudo, da bi v občini imeli stalno postajo za merjenje kakovosti zraka.

Kot je pojasnila Mihaela Brnot Veternik iz občinske uprave, so s stanjem seznanjeni, a konkretnih podatkov nimajo, saj tega, kakšen zrak dihajo na Duplici, ne vedno niti na Arsu. Merilne postaje v Kamniku namreč nimajo, z mobilno enoto pa so v Kamniku zrak nazadnje merili pred petnajstimi leti. Poleg teh meritev so v letih 2005, 2006, 2007 in 2009 izvedli še nekaj kratkotrajnih meritev dušikovega dioksida in benzena z difuzivnimi vzorčevalniki na lokaciji Steletove, Livarske in Kovinarske ceste v Kamniku. Rezultati so javno dostopni na atlasu okolja. »Državno merilno mrežo za spremljanje kakovosti zunanjega zraka trenutno sestavlja 23 merilnih mest po Sloveniji. Obstoječa merilna mreža zagotavlja osnovne podatke o kakovosti zraka v Sloveniji in zadostuje zahtevam evropske zakonodaje. Na Arso se zavedamo, da je poleg teh lokacij v Sloveniji še mnogo mest, kjer se soočajo s prekomerno onesnaženostjo zraka, ampak meritev žal ne moremo izvajati povsod. Radi bi poudarili, da meritve kakovosti zraka še ne pomenijo njegovega izboljšanja,« pojasnjujejo na Arso, kjer pa imajo vseeno tudi spodbudno informacijo. Mrežo stalnih merilnih mest za spremljanje onesnaženosti zunanjega zraka bodo v okviru nove finančne perspektive za obdobje 2021–2027 namreč nadgradili, kot novo lokacijo pa so prepoznali tudi mesto Kamnik. Počakati je treba le, da bo projekt odobren.

Kakšne pa so ugotovitve inšpekcijskih služb? Inšpektorat RS za okolje in prostor je v lanskem letu na območju Kamnika opravil štiri nadzore, povezane z morebitno onesnaženostjo zraka, in sicer v podjetjih Tisa, Livarna Titan, Prašno barvanje in eloksiranje – Martin Ambrož s. p. in družbi Euronep Eko iz Šmarce. Kot so nam pojasnili, nikjer niso zaznali preseganj mejnih vrednosti, določenih z Uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, in da vsa omenjena podjetja delujejo skladno z okoljevarstvenimi dovoljenji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 19. april 2018 / 11:08

Nagrajeno diplomsko delo

Ljubljana – Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že devetič zapored razpisal natečaj za najboljše diplomsko oziroma magistrsko delo s področ...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.