Za večje povezovanje med seboj in s potrošniki se zavzemajo tudi trije kmetje oz. sadjarji s Kamniškega: Valentin Zabavnik, Domen Virant in Jože Korošec.

Kmetje se morajo povezovati

Domača, lokalno pridelana hrana postaja znova vedno bolj pomembna, zato se kmetje zavedajo, da so izmenjave znanj in izkušenj ter sodelovanje bistvenega pomena, saj je pot do potrošnikov brez tega zelo težka.

Mekinje – Kako izmenjati izkušnje in kako predati svoje znanje, so spoznavali sodelujoči v projektu Odprta vrata kmetij, v katerega so bile pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec vključene izbrane kmetije z območja LAS Srce Slovenije, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem in LAS Gorenjska košarica.

Projekt je zaključen, rezultati pa spodbudni, so predstavili na nedavni okrogli mizi v Mekinjskem samostanu, na kateri so sodelovali partnerji v projektu Valentin Zabavnik, predsednik Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, Domen Virant s Kmetije Pr' Ropet iz Volčjega Potoka in Jože Korošec z Ekološke kmetije Matevžuc iz Tuhinjske doline ter etnolog dr. Janez Bogataj in koordinatorica za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana Barbara Lapuh.

»Narave dandanes marsikdo sploh ne pozna več. Globalizacija je odpihnila male kmetije in s tem lokalno hrano in zdaj se borimo za nekaj, kar je bilo nekoč povsem normalno. V našem društvu se trudimo veliko sodelovati predvsem s šolami, a očitno je, da učiteljice potrebnega znanja s tega področja nimajo, saj šolski sistem ni naravnan v to smer. Zato opažamo, da so otroci tisti, ki doma starše učijo o pomenu lokalne hrane,« je povedal Valentin Zabavnik in pojasnil, da so v tunjiškem društvu v sklopu projekta v sadovnjaku v Tunjicah razvili programe za vrtčevske in osnovnošolske otroke, ki jim predajajo znanje o avtohtonih slovenskih sortah ter travniških sadovnjakih, ki so pomemben del kulturne krajine, obenem pa zanimivi tudi za turiste. Po njegovem mnenju bi morali obdelati vsak kvadratni meter slovenske zemlje, saj smo na področju pridelave sadja še premalo samooskrbni. S projektom, v katerem se je naučil sodelovanja, je zadovoljen tudi Domen Virant. »Ta projekt je zame prišel kot naročen,« je poudaril in dodal, da namerava tudi v prihodnje svoje znanje posredovati zainteresiranim kmetom; od številnih se na terenu uči tudi sam.

Vsi trije so v ospredje postavili dobre izkušnje, s katerimi so prek programov izobraževanj na vzorčnih izkustvenih kmetijah v seneni verigi spodbujali pridelavo, predelavo in porabo mleka senene prireje, v sadni verigi pa pridelavo in predelavo jagodičevja in drugega sadja.

A vse skupaj čaka še veliko dela. Kot je povedal dr. Janez Bogataj, smo znanja in veščine svojih dedov in babic izgubili in danes to znanje le počasi spet pridobiva veljavo. »Ključno je povezovanje kmetov, izmenjava izkušenj in skupen nastop na trgu. Pri nas pa je še vedno v veljavi 'trgovina z ograjami',« pravi Bogataj. Poudaril je, da se mora naša miselnost spremeniti – imamo pridelke in izdelke slovenskih kmetov vrhunske kakovosti, ki pa bi potrebovali nekaj spodbude države. Ta sicer spodbuja kmetovalce preko različnih razpisov za dopolnilne dejavnosti, je povedala Barbara Lapuh. Poudarila je pomen kratkih prehranskih verig, ki so bile pred letom 2000 neprimerno bolj razvite skozi različne zadruge, kasneje pa so skozi javne razpise, na katerih morajo javni zavodi naročati 80 odstotkov hrane po ključu najcenejšega ponudnika, izgubile veljavo. Samooskrba s hrano je v Sloveniji zelo nizka, pri zelenjavi denimo zgolj 35 odstotkov vse, ki jo pojemo, pridelamo sami.

Okrogla miza v Mekinjskem samostanu pa je bila le ena od štirih in prva v nizu okroglih miz, ki jih bodo v prihodnjih dneh sodelujoči LAS-i še pripravili; LAS Gorenjska košarica vabi 3. marca v Lesce, LAS loškega pogorja 9. marca v Škofjo Loko in LAS s CILjem 12. marca v Cerkno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Španija

Španija je bila v zgodovini pomembna kolonialna velesila, ki je dominirala v Latinski Ameriki in deloma tudi v Afriki, v prejšnjem stoletju pa jo je zaznamovala diktatura generala Franca.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 3. september 2018 / 16:09

Za poletne priprave so izbrali Kranjsko Goro

Kranjska Gora tudi v letošnjem poletju gosti številne posameznike in ekipe, ki so nekoč tradicionalno zimsko destinacijo izbrali za športne priprave. Hotelirji so zadovoljni s trendom naraščanja števi...

Gorenjska / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:53

Polnoletni in tudi samostojni

V zvezi z novimi šolskimi predpisi, na podlagi katerih bodo morali starši polnoletnih dijakov dobiti njihovo pisno soglasje, če bodo želeli, da jih šola obvešča o dijakovem šolskem delu, smo se pogova...

GG Plus / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:52

S peto tolkel bom ob tla

V Galeriji Atrij Občine Tržič je na ogled razstava S peto tolkel bom ob tla s podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin. Razstavljenih je okoli sto parov različnih...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:50

Začela z eno ovco in kozo

Zakonca Iza Dolinar-Krainer in Lojze Dolinar sta na Kupljeniku iz zapuščene kmetije »naredila« turistično kmetijo, ki jo je ugledni britanski časopis The Guardian uvrstil na seznam dvajsetih priporoče...

Škofja Loka / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:48

Puštal privlačna točka ohladitve

Na desnem bregu Poljanske Sore v Škofji Loki je naravno kopališče Puštal, ki v vročem poletnem času velja za privlačno točko ohladitve in sprostitve tako za domačine in okoličane kot tudi za turiste.