Certifikat za Blejski sir, s katerim se je pred dvema letoma začel projekt Blejski lokalni izbor, je prejela tudi zadruga Gozd Bled.

Prvim podelili certifikate

Ob zaključku prvega dela izbora produktov za Blejski lokalni zbor so minuli petek javno podelili certifikate štiriindvajsetim ponudnikom za devetinpetdeset izdelkov in jedi.

Bled – »Veliko število izdelkov, ki smo jih dobili v ocenjevanje, kaže, da je to tisto, kar ljudje iščejo,« je s projektom Bled Local Selection – Blejski lokalni izbor zadovoljen direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Začeli so pred dvema letoma z Blejskim sirom, zdaj pa pod omenjeno blagovno znamko ponujajo že 59 izdelkov in jedi. »Turizem Bled s tem projektom sledi sodobnim trendom v panogi, ki spodbujajo poudarjanje avtentičnosti in dediščine,« je ob podelitvi certifikatov 24 ponudnikom še poudaril Rogelj. Kolektivna blagovna znamka Blejski lokalni izbor je po njegovem dokaz, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v njihovih krajih.

Lokalno vse pomembnejša sestavina

»Najpomembneje je, da so to izdelki lokalnih prebivalcev, ki tako nekaj naredijo za svoj kraj, blagovna znamka pa jih tudi povezuje med sabo,« je poudaril Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala izdelke. Lokalno znanje po njegovih besedah postaja vse pomembnejša sestavina, kljub temu pa je komisijo presenetil velik odziv ponudnikov in veliko število izdelkov, ki so jih poslali v ocenjevanje. »Ni pomembno kopiranje, ampak 'kapiranje',« je ob tem strnil osnovno vodilo, ki ga je komisija upoštevala pri podeljevanju certifikatov. Županu Janezu Fajfarju se zdi zelo pomembno, da ljudje živijo z Bledom, ne samo 'od Bleda'. »Če bomo želeli dobre goste, jim moramo ponuditi tudi dobre izdelke.« Zato ga še zlasti veseli, da je certifikat pridobilo tudi veliko izdelkov umetne obrti, ki pa se identificirajo z Bledom. Tako po besedah članice komisije Tanje Lešnik Štuhec ustvarjajo izjemne zgodbe, ki bodo prispevale k nadaljnjemu razvoju regije. Poleg rokodelskih in prehranskih izdelkov ter jedi in pijač, postreženih na gostinski način, naj bi v prihodnje pod znamko Blejski lokalni izbor ponujali še nastanitvene obrate, vodena doživetja in gastronomske prireditve. Za celostno grafično podobo blagovne znamke je poskrbel Andrej Pompe, ki je poudaril, da je bila kakovost prijavljenih izdelkov glede na njihovo količino izjemna. Že na prvo ocenjevanje so po besedah vodje projekta na Turizmu Bled Maje Pančur dobili kar 68 izdelkov, vseh skupaj pa jih je bilo na koncu 128.

Začelo se je z Blejskim sirom

Med dobitniki certifikata je bila v petek tudi kmetijsko-gozdarska zadruga Gozd Bled, v kateri so pred dvema letoma začeli zgodbo lokalnih izdelkov z Bleda z Blejskim sirom. »Okrog Bleda je približno dvajset kmetij, ki proizvajajo mleko, končni proizvod iz tega mleka pa je dodana vrednost,« je poudaril predsednik zadruge Jože Mulej. Že prihodnje leto naj bi na trgu ponudili še dva izdelka, ki bosta prav tako izdelana iz lokalnih surovin, to je blejsko suho govedino in blejsko salamo, je še napovedal Mulej. Dodatne promocije in potrditve je vesela tudi Andreja Pogačar s kmetije Tr'glav, ki je pridobila certifikate za žganje in likerje iz tepk. »Pred leti so mnogi podirali tepke, moj oče pa jih je začel na novo saditi, tako da imamo zdaj že precej bujen podmladek, ki tudi že dobro obrodi.« Certifikata se je razveselil tudi Anže Logar, ki že petnajst let gradi in servisira v glavnem blejske pletne. »Zdi se mi primerno, da je tudi to najbolj avtentično blejsko plovilo, pri katerem je konstrukcija že 150 let enaka, dobilo certifikat.« Tako se bo znanje še naprej prenašalo na mlajše izdelovalce pleten, verjame Logar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:44

Poletne jedi

V tej vročini se za obrok prileže nekaj lahkega, kar ne obteži želodca, vendar se še vseeno lahko kvalitetno najemo. V ta namen zelo prav pride ajdova kaša s sezonsko zelenjavo in jajcem. Namesto p...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 11. januar 2016 / 12:37

Ovaden zaradi nevarne vožnje po avtocesti

Kranj – Gorenjski prometni policisti so zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu kazensko ovadili 26-letnega Jeseničana, ker je oktobra lani po gorenjski avtocesti brez veljavnega vozniškega dovolje...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. januar 2016 / 12:34

Švedi vstopili v lastništvo kranjskogorskih žičnic

Družba RTC Žičnice Kranjska Gora ima novega lastnika petinskega deleža podjetja. Od švedskega proizvajalca opreme za zasneževanje smučišč žičničarji pričakujejo odgovorno lastništvo.

Slovenija / ponedeljek, 11. januar 2016 / 12:32

Dodatni očetovski dopust tudi še za prvošolčke

Do dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta so upravičeni tudi očetje, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole.

Kronika / ponedeljek, 11. januar 2016 / 12:13

Ko narase Sora, vklopi Soro

Gasilsko poveljstvo Škofje Loke in občinski štab civilne zaščite sta v sodelovanju z lokalnim Radiom Sora pred kratkim nadgradila sistem alarmiranja v primeru velike naravne in druge nesreče.

Jesenice / ponedeljek, 11. januar 2016 / 12:13

Zaradi pritožbe Snage še brez dovoljenja

CERO Mala Mežakla še ne more začeti obdelovati mešanih komunalnih odpadkov, ker še nimajo okoljevarstvenega dovoljenja. Vzrok: pritožba konkurenčne Snage.