Na kamelah jezdijo …

… sveti trije kralji … je slišati slovensko trikraljevsko kolednico. In ta je bila povod, da so se pred desetimi leti tri babice odločile, da si podaljšajo praznične dni. Priprave so bile konspirativne in tisti, ki doma nosijo sicer nevidne krone, pa so bili obveščeni na novega leta dan. Viharčki v novoletnem šampanjčku, a me smo 2. prosinca že odfrčale na Gran Canario, kjer je vsakega 5. januarja napovedano veliko praznovanje. V Španiji dobijo otroci božična darila v noči s 5. na 6. januar. Gaspar, Melchor in Baltasar se s številnim spremstvom 5. popoldne izkrcajo z ladje v Las Palmasu. Kakšni kostumi!!! Kralje pričaka nekaj tisoč ljudi. Kamele imajo nagobčnike in zelo šik vodnike. Vredne greha, bi rekli ob kakšni drugi priložnosti. Kmalu, ko se začne povorka premikati deloma na velikih tovornjakih, deloma peš, pa je jasno, da je svečano in cirkusantsko hudo pomešano. Skoraj karneval. Kralji spotoma od otrok pobirajo pisma, polna želja. Izvirni so godbeniki v ljudskih nošah, ki jih je kar nekaj, ko pa zagledamo v sprevodu še Miki Miške in druge Disneyjeve figure, je našega navdušenja konec. V štirih urah, kolikor je trajal sprevod, nam daje zavetje stari del mesta, a namesto da bi pasle zijala, so zijale naše denarnice. Dolg sivkasto rjav usnjen brezrokavnik z živim robom, kakršne so nosili kamelarji, mi še danes služi.

Kanarski lonec (Puchero Canario)

Za 6 oseb potrebujemo: pol kg govedine, pol piščanca, 1 kos svinjskih reber, 300 g čičerke, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol paprike, pol žličke kumine, nekaj nitk žafrana, 1 žličko poprovih zrn, 1 pest zelišč, pol zeljne glavice, četrt kg korenja, četrt kg stročjega fižola, četrt kg topinamburja, četrt kg krompirja, četrt kg cukinov, četrt kg buče, pol kg hrušk, 2–3 stroke česna, nekaj nitk žafrana, sol, poper, rezance po želji.

Čičerko namočimo čez noč in najmanj dvakrat zamenjamo vodo. V lonec damo 4–5 l vode, čičerko, čebulo, paradižnik, poprova zrna, kumino, česen, žafran, sol in sesekljana zelišča. Ko zavre, dodamo govedino in rebra, pozneje še piščanca in pustimo vreti 45 minut. Dodamo korenje, zelje, stročji fižol in na majhnem ognju kuhamo še pol ure. Potem dodamo – zrezano na velike kose – topinambur, krompir, hruške, cukine in bučo in kuhamo še pol ure. Ko je enolončnica kuhana, poberemo iz nje zelenjavo in jo zložimo na krožnik. Na drugega naložimo meso in čičerko. Nekateri narežejo meso na primerne koščke in ga stresejo nazaj v juho skupaj s čičerko in postrežejo jed kot enolončnico. Drugi zraven ponudijo olje in kis.

Samo v dveh dneh sem zbrala kar 21 različnih receptov, a mi je najbolj pri srcu tale s hruškami.

Bananini ocvrtki (Tartitas de platano)

Za 6 oseb potrebujemo: 2 zreli banani, 150 g moke, 1 jajce, 150 ml mleka, 1 žlico sladkorja, 75 g rozin, pomarančni sok, cimet, olje za cvrtje.

Banani pretlačimo, ne z mešalnikom! Zmešamo moko, jajce, mleko, sladkor in rozine ter pridamo banane. Premešamo, da postane testo enakomerno. Z žlico delamo kupčke, testo malce potlačimo in ocvremo na ne prevročem olju. Med cvrenjem pecivo obrnemo. Ponudimo s sadno solato iz sezonskega sadja, ki ji lahko dodamo še kepico sadnega sladoleda.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 15. avgust 2017 / 12:00

Včasih »žehta« čez bukov pepel

Pranje perila je vsakdanje opravilo. Danes, v dobi sodobnih pralnih strojev, nič posebnega, še sredi prejšnjega stoletja pa je bilo pranje eno zahtevnejših nekoč po pravilu predvsem ženskih opravil. V...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 23. april 2020 / 18:34

Kužno znamenje – v spomin in za zahvalo

Cerklje – Kužno znamenje v Cerkljah je bilo postavljeno pod »farovško« lipo leta 1645, enako stara naj bi bila tudi lipa. Stoji na vzhodnem robu Cerkelj ob ozki poljski poti, v bližini župnijske ce...

Razvedrilo / četrtek, 23. april 2020 / 18:32

Začeli so na rojstnodnevnem odru

»Malo prepozno, a še vedno dovolj zgodaj in dobro,« bi lahko hudomušno komentirali nastope in ime gorenjske glasbene zasedbe Mal'prepozn. Povprečna starost fantov v bendu je sicer več kot 53 let, a gl...

Mularija / četrtek, 23. april 2020 / 18:28

Učenci o virusu

V času šolanja na daljavo učitelji iz učencev poskušajo izvabiti njihovo domišljijo, duhovitost, kritičnost in ustvarjalnost tudi pri razmišljanju o novem koronavirusu, ki je ohromil svet.

Razvedrilo / četrtek, 23. april 2020 / 18:27

Umrl je Stane Knific

Stane Knific se je rodil v Škofji Loki, živel je v Kranju. Bil je eden najbolj znanih domačih menedžerjev in organizatorjev glasbenih prireditev narodno-zabavne glasbe. Sodeloval je s številnimi an...

Kronika / četrtek, 23. april 2020 / 18:23

Ne zaupaj vsakomur in vsemu, kar je na spletu

Na točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si opozarjajo, da so na družbenih omrežjih v zadnjem času še posebno aktivni posamezniki, ki najstnike nagovarjajo k pošiljanju golih fotografij, nato...