Na kamelah jezdijo …

… sveti trije kralji … je slišati slovensko trikraljevsko kolednico. In ta je bila povod, da so se pred desetimi leti tri babice odločile, da si podaljšajo praznične dni. Priprave so bile konspirativne in tisti, ki doma nosijo sicer nevidne krone, pa so bili obveščeni na novega leta dan. Viharčki v novoletnem šampanjčku, a me smo 2. prosinca že odfrčale na Gran Canario, kjer je vsakega 5. januarja napovedano veliko praznovanje. V Španiji dobijo otroci božična darila v noči s 5. na 6. januar. Gaspar, Melchor in Baltasar se s številnim spremstvom 5. popoldne izkrcajo z ladje v Las Palmasu. Kakšni kostumi!!! Kralje pričaka nekaj tisoč ljudi. Kamele imajo nagobčnike in zelo šik vodnike. Vredne greha, bi rekli ob kakšni drugi priložnosti. Kmalu, ko se začne povorka premikati deloma na velikih tovornjakih, deloma peš, pa je jasno, da je svečano in cirkusantsko hudo pomešano. Skoraj karneval. Kralji spotoma od otrok pobirajo pisma, polna želja. Izvirni so godbeniki v ljudskih nošah, ki jih je kar nekaj, ko pa zagledamo v sprevodu še Miki Miške in druge Disneyjeve figure, je našega navdušenja konec. V štirih urah, kolikor je trajal sprevod, nam daje zavetje stari del mesta, a namesto da bi pasle zijala, so zijale naše denarnice. Dolg sivkasto rjav usnjen brezrokavnik z živim robom, kakršne so nosili kamelarji, mi še danes služi.

Kanarski lonec (Puchero Canario)

Za 6 oseb potrebujemo: pol kg govedine, pol piščanca, 1 kos svinjskih reber, 300 g čičerke, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol paprike, pol žličke kumine, nekaj nitk žafrana, 1 žličko poprovih zrn, 1 pest zelišč, pol zeljne glavice, četrt kg korenja, četrt kg stročjega fižola, četrt kg topinamburja, četrt kg krompirja, četrt kg cukinov, četrt kg buče, pol kg hrušk, 2–3 stroke česna, nekaj nitk žafrana, sol, poper, rezance po želji.

Čičerko namočimo čez noč in najmanj dvakrat zamenjamo vodo. V lonec damo 4–5 l vode, čičerko, čebulo, paradižnik, poprova zrna, kumino, česen, žafran, sol in sesekljana zelišča. Ko zavre, dodamo govedino in rebra, pozneje še piščanca in pustimo vreti 45 minut. Dodamo korenje, zelje, stročji fižol in na majhnem ognju kuhamo še pol ure. Potem dodamo – zrezano na velike kose – topinambur, krompir, hruške, cukine in bučo in kuhamo še pol ure. Ko je enolončnica kuhana, poberemo iz nje zelenjavo in jo zložimo na krožnik. Na drugega naložimo meso in čičerko. Nekateri narežejo meso na primerne koščke in ga stresejo nazaj v juho skupaj s čičerko in postrežejo jed kot enolončnico. Drugi zraven ponudijo olje in kis.

Samo v dveh dneh sem zbrala kar 21 različnih receptov, a mi je najbolj pri srcu tale s hruškami.

Bananini ocvrtki (Tartitas de platano)

Za 6 oseb potrebujemo: 2 zreli banani, 150 g moke, 1 jajce, 150 ml mleka, 1 žlico sladkorja, 75 g rozin, pomarančni sok, cimet, olje za cvrtje.

Banani pretlačimo, ne z mešalnikom! Zmešamo moko, jajce, mleko, sladkor in rozine ter pridamo banane. Premešamo, da postane testo enakomerno. Z žlico delamo kupčke, testo malce potlačimo in ocvremo na ne prevročem olju. Med cvrenjem pecivo obrnemo. Ponudimo s sadno solato iz sezonskega sadja, ki ji lahko dodamo še kepico sadnega sladoleda.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Za gasilce meja ni bila nikoli ovira

Letos je minilo dvajset let, odkar je takratni komandir gasilcev iz Železne Kaple Wili Wurm dal pobudo za sodelovanje in skupne vaje gasilcev iz Železne Kaple, Rebrce in Jezerskega.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 16. junij 2019 / 18:26

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor

Rodbina Wurzbach, ki je imela v prejšnjem stoletju v lasti grad Dvor v Preddvoru, je za ta kraj še posebno pomembna, saj je dr. Artur von Wurzbach leta 1921 tam ustanovil penzion Grintavec in velja za...

Gospodarstvo / nedelja, 16. junij 2019 / 18:25

Oranje in brananje na star način

Planina pod Golico – Na Markelnovi kmetiji v Planini pod Golico poskušajo ohranjati tradicionalni način dela z vprežno živino, zato so tudi letos veliko poljedelskih aktivnosti opravili s konji. Po...

Šport / nedelja, 16. junij 2019 / 18:23

Jubilej badmintonskega kluba

Badminton klub Medvode letos praznuje dvajseto obletnico formalne ustanovitve. V počastitev jubileja so v Športni dvorani Medvode pripravili proslavo, na kateri so predstavili zgodovino in uspehe klub...

Šport / nedelja, 16. junij 2019 / 18:23

Sodelovanje pri pripravi svetovnih prvenstev

Ljubljana – Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar sta minulo sredo v prostorih Smučarske zveze Slovenije podpisala Namer...

Kronika / nedelja, 16. junij 2019 / 18:22

Po treh dneh iz stene rešili nemškega ovčarja

Kamnik – Gorski reševalci običajno pomagajo ljudem, ki v gorah zaidejo v težave, občasno pa jih v gorskem svetu čakajo tudi drugačne naloge. Eno takih so imeli tudi kamniški gorski reševalci, ki so...