Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 19. april 2016 / 11:03

Stripovski večer s prevajalko

Kranj – Jutri, v sredo, 20. aprila, ob 19. uri bo v Mestni knjižnici Kranj aprilski stripovski večer, kot gostja pa se bo Zoranu Smiljaniću pridružila Maja Meh, ki ni stripovski avtor. Je prevajal...

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Novi zakon prinaša tudi razvojne usmeritve

Bled - S postopkom sprejemanja predloga zakona o Triglavskem narodnem parku, ki ga je državni zbor sprejel sredi junija, se je na svoji zadnji seji seznanil tudi javni zavod Trig...

Slovenija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Maša za žrtve povojnih pobojev

Kočevje - Ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu je v nedeljo potekala slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metr...

Kronika / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Sojenje Florjančiču in drugim preložili

Višje sodišče v Ljubljani bo odločilo, kje bodo sodili nekdanjemu dekanu Fakultete za organizacijske vede Jožetu Florjančiču in štirim soobtoženim. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja ali pravic, Flo...

Avtomobilizem / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Na vožnjo s pametjo v rokah

Pripravimo se na daljšo vožnjo v vročih poletnih dneh.

Mularija / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Čas je dragocen

V počitniških dneh v številnih krajih prirejajo oratorije, ki letos potekajo pod geslom Pazi, čas. V župniji Škofja Loka se je zaključil v nedeljo.