Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 2. november 2007 / 07:00

Zahvala

Iskrena hvala vsem, ki ste nam v dneh po poplavah pomagali in nam stali ob strani.   Družina Triler iz Železnikov  

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 6. februar 2020 / 23:18

Avsenikov kipec Klari

V igranju na klavirsko harmoniko je prejel najvišjo oceno Matic Jeraj iz Vodic, Avsenikov kipec pa je šel v dekliške roke: osvojila ga je Klara Missebner.

Nasveti / četrtek, 6. februar 2020 / 21:18

Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega...

Zanimivosti / četrtek, 6. februar 2020 / 19:48

Veleslalom za dober namen

»Proga je bila odlično pripravljena, naš namen pa izpolnjen,« je po dobrodelni veleslalomski tekmi povedal Grega Šivic, predsednik Lions kluba Bled Golf. Zbrali so slabih deset tisoč evrov.

Zanimivosti / četrtek, 6. februar 2020 / 19:48

Strah pred (novimi) virusi?

Novi koronavirus se iz Kitajske širi po svetu. Posamezne primere so potrdili v več kot dvajsetih državah, do zdaj dva suma nanj pri nas pa so ovrgli. V porastu so gripa in podobne viroze....

Razvedrilo / četrtek, 6. februar 2020 / 19:46

Za okroglo obletnico jo je obiskala snežakinja

Polona Jerič je praznovala štirideseti rojstni dan in večer pred rojstnim dnem jo je na domačem dvorišču v Tatincu pričakal zanimiv zimsko - folklorni mlaj: snežakinja z avbo. Že za trideseti rojst...