Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 11. julij 2013 / 14:14

Umetnost vzhoda

V rezidencah Layerjeve hiše v Kranju so minuli teden gostovali umetniki iz Japonske in Švedske.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Tuševih dvajset in njihov dan mladosti

V petek zvečer so v kranjskem Bowlingu Planeta Tuš najprej organizirali koncert v čast dnevu mladosti, na katerem so nastopili skupina Siddharta, I.C.E in prikupna Alya s svojo skupino, naslednji...

Prosti čas / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Pravljična sedmica za Mercator center Kranj Primskovo

Minuli konec tedna je kranjski najboljši sosed na Primskovem praznoval svoj sedmi rojstni dan in ga proslavil s kar dvodnevnim praznovanjem. Za kupce so pripravili številne ugodnosti, promocije t...

Slovenija / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Zavrnili ukrepe SDS proti krizi

V petek je državni zbor ves dan obravnaval predloge poslanske skupine SDS za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja in jih po maratonski razpravi zavrnil, enako tudi vseh pet predlaganih zak...

Gospodarstvo / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Poziv k umiku vloge za stečaj

Škofja Loka – »Prejšnji ponedeljek, le pet dni za Občino Škofja Loka, je vlogo za stečaj LTH podala tudi uprava z Milošem Kodretom,« je včeraj sporočil Iztok Hohnjec, pred...

Prosti čas / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Pozdrav iz Kotla z glasbo za vse okuse

Na parkirišču pred Mladinskim centrom Kotlovnica v Kamniku v teh dneh poteka že 4. festival Pozdrav iz Kotla, ki se bo zaključil v soboto, 30. maja. »S festivalom želimo spodbuditi sodelov...