Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / petek, 12. september 2014 / 13:58

Blizu mu je ideja o skupnosti

V Škofji Loki za župana kandidira tudi Davor Tavčar, znan kot borec za ureditev prostorske problematike v vrtcih in sedaj tudi eden od pobudnikov za pravičen komunalni prispevek.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. januar 2019 / 18:43

Po Jakobovi poti v Kompostelo

Marsikateri sprehajalec po Šenčurju in okoliških krajih se sprašuje o pomenu oznak, školjk ali rumenih puščic ob poteh. Gre za Jakobovo pot oz. slovenski camino – vse te poti vodijo h končnemu cilju v...

Zanimivosti / ponedeljek, 7. januar 2019 / 18:41

Mačkov pohod dobro obiskan

Pohodniška sekcija Škrjančki Planinskega društva Komenda je na novega leta dan organizirala tradicionalni, že 21. Mačkov pohod iz Poženika po stari poti na Šenturško Goro in nazaj v dolino.

Zanimivosti / ponedeljek, 7. januar 2019 / 18:37

Pravljica za male in velike

S pravljico Jan in njegove vragolije želi njena avtorica Irena Sokol iz Stražišča pri Kranju otroke in tudi odrasle spomniti na to, kaj je v življenju zares pomembno.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 7. januar 2019 / 18:36

Franci postavlja jaslice že skoraj vse življenje

Cerklje – Postavljanje jaslic je eno najbolj razširjenih tradicij v krščanskem svetu. To tradicijo že 48. leto ohranja v svojem domu v Cerkljah tudi Franci Kuralt, ki je jaslice tudi tokrat postavi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. januar 2019 / 18:36

Višji prispevek države k zavarovalni premiji

Kranj – Vlada je ob koncu lanskega leta spremenila uredbo o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje osnovne kmetijske pridelave in ribištva, na podlagi katere bo zvišala sofinanciranje za...