Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 1. julij 2013 / 12:09

Ponos naših krajev

Na Bledu si je odslej mogoče ogledati edinstven primer naše kulturne dediščine, ki ga predstavlja čebelnjak. Domača javnost se bo lahko seznanila s pomenom čebel in čebelarstva, tujci pa bodo lahko sp...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Božično kosilo z brezdomci

Domžale - Domžalski župan Toni Dragar je tudi letos dan pred božičem na kosilo povabil domžalske brezdomce. Kot je poudaril, želi s tem dejanjem vse, ki so zarad...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Vaško jedro je urejeno

V Gorenji vasi te dni dobivajo vaško jedro, za projekt pa je občini uspelo pridobiti denar iz evropskih skladov.

Radovljica / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Pred prazniki poskrbeli za druge

Paketi hrane za najbolj ogrožene družine, donaciji za Kresničko in Karitas.

Kamnik / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Spomin na tuhinjske borce

Sto dvaindevetdesetim borcem in vodji ameriške vojaške misije Charlesu Fisherju, ki so padli v Tuhinjski dolini, se je ob 65-letnici bojev poklonila tudi ministrica Ljubica Jelušič.

Preddvor / sreda, 30. december 2009 / 07:00

V jezero so potopili božično drevesce

Že devetič so za božič v jezero Črnava potopili božično drevo.