Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 23. november 2015 / 11:17

Škofja Loka mladim prijazna občina

Ljubljana – Inštitut za mladinsko politiko je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije že četrtič podelil certifikat mladim prijazna občina. Letos so ga prejele občine Škofja Loka, Gornja Radgona...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Straussove polke požele aplavz občinstva

Godba Medvode je tudi letos pripravila mednarodno srečanje godbenih ansamblov. V nedeljo, 13. novembra, so v medvoško športno dvorano povabili dva slovenska in en avstrijski ansambel, a so godbeniki i...

Prosti čas / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Dean Dubokovič: Retrospektiva

Sicer Gorenjca, ki se je prebil v svet fotografije in ga danes lahko srečamo po vsej Sloveniji, Deana Dubokoviča smo ujeli v fotografski objektiv na odprtju njegove razstave v ljubljanski...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Mobilna enota Dora prihaja v Domžale

Domžale - Mobilna enota presejalnega programa za raka dojk Dora, ki je bila od pomladi nastanjena v Kamniku, bo od torka, 22. novembra, dalje stala na parkirišču Zdravstvenega do...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Zvišali obrestne mere za depozite

Kranj - V Gorenjski banki so 9. novembra spet zvišali obrestne mere za depozite. Pri kratkoročnih depozitih (do enega leta) znaša po novem letna obrestna mera od 1,15 do 3,15 ods...

GG Plus / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Vaš razgled