Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 27. december 2020 / 12:16

Od ponedeljka do 4. januarja bodo znova odprte tržnice, trafike in frizerski saloni

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela dopolnitve odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev. Z odlokom, ki bo veljal od 28. decembra do vključno 4. januarja, znova odpira trž...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 6. september 2009 / 07:00

O vojnih zakonih in totalitarizmih

V torek bodo poslanci na izredni seji državnega zbora obravnavali predloga vojnih zakonov in resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmih.

Preddvor / nedelja, 6. september 2009 / 07:00

V vsaki vasi je kaj novega

Občina Preddvor 8. septembra praznuje občinski praznik. Letos imajo ob prazniku veliko pokazati: obnovljeno infrastrukturo v Novi vasi, urejeno cesto med Spodnjo in Srednjo Belo, preurejen vrtec v dom...

Prosti čas / nedelja, 6. september 2009 / 07:00

Plavajoči status (74)

Pred nedavnim mi je gospod za sosednjo mizo razložil, da smo v časih, ki naj bi bili bolj prijazni do moških, saj se menda ženske spet poročajo iz ljubezni, ne zaradi debeline denarnic, pa sem še...

Kultura / nedelja, 6. september 2009 / 07:00

Program za obliznit prste

Nova gledališka sezona prinaša ambiciozen program, v katerem se odraža današnji čas recesije, totalnega kapitalizma, porušenih medosebnih odnosov. Za začetek sredi septembra prihaja Gogoljev Revizor v...

Kultura / nedelja, 6. september 2009 / 07:00

LocaMusica dobro obiskana

Škofja Loka - S sklepnim koncertom se je prejšnji teden v Sokolskem domu zaključila 5. mednarodna poletna glasbena šola LocaMusica, na katero se je prijavilo 47 mladih glasbenic...