Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 3. julij 2012 / 07:00

Z dopusti nižje cene gostovanj

Po petih letih nova uredba, ki niža cene mobilnih gostovanj pri tujih operaterjih. Cene so se znižale 1. julija in se bodo (vsaj) še dvakrat.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2022 / 15:47

Podeželske žene in kmetice v Kropi

Tokrat je bila Kropa tista, ki je gostila srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena.

Razvedrilo / četrtek, 6. oktober 2022 / 15:43

V boj za vrtnice

Jesen s Sanjskim moškim bo letos polna zmenkov, adrenalinskih izletov in romantičnih potovanj. Tokrat bo vrtnice delil mladi Blaž Kričej Režek, zanje pa se bosta potegovali tudi dve Gorenjki: Maja Gri...

Kronika / četrtek, 6. oktober 2022 / 15:41

Pešci najbolj ranljivi

Kranj – Ob začetku tedna otroka in novega študijskega leta se začenja druga letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki bo trajala do nedelje, 16....

Gorenjska / četrtek, 6. oktober 2022 / 15:32

V sredo potrdili 2559 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V sredo so v Sloveniji ob 1017 PCR-testih in 8695 hitrih antigenskih testih potrdili 2559 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-1...

Rekreacija / četrtek, 6. oktober 2022 / 15:16

Nebeška soseščina

Monte Flop/cima ovest (1791 m n. m.) in Monte Flop (1715 m n. m.) – Gora, ki ponudi razgled v nedrje tisočerih stolpov. Razgled, ki navduši in da vedeti, koliko je še gora, ki nas čakajo. Neznan in re...