Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 11. julij 2016 / 10:14

Jubilej dupljanskih gasilcev

Najstarejše gasilsko društvo v nakelski občini, Prostovoljno gasilsko društvo Duplje, je z več dogodki obeležilo sto deset let delovanja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 14. januar 2012 / 07:00

Podjetništvo kot temelj razvoja Gorenjske

Zelo lepa in na pravih mestih vabljivo zaobljena gospa, katere bogati mož je bil hudo bolan, je vprašala Georga Bernarda Shawa: »Kaj mislite, je kaj upanja?« Humorist, ki si na stara l...

Škofja Loka / sobota, 14. januar 2012 / 07:00

Nadaljevali bodo dela v predoru pod Stenom

Škofja Loka - Po nekajmesečni prekinitvi bo gradbeno podjetje Primorje v kratkem znova začelo z deli pri gradnji predora pod Stenom, so nam potrdili na Občini Škofja Loka. »Izvaj...

Kronika / sobota, 14. januar 2012 / 07:00

Obležal pri nadvozu

Kranj - Pri nadvozu na Drulovki je v torek okoli 15. ure obležal moški. Policisti so ugotovili, da gre za 68-letnega Kranjčana, ki je bil pod vplivom alkohola. Moški je v postopk...

Kronika / sobota, 14. januar 2012 / 07:00

Nesreče

Z mopedom izsilil prednost Dvorje – V četrtek okoli 8.30 se je na občinski cesti pri gostilni Bavant v Dvorjah pri Cerkljah zgodila prometna nesreča,...

Gospodarstvo / sobota, 14. januar 2012 / 07:00

Kmetijski sejem v Celovcu

Prihodnji konec tedna bo v Celovcu kmetijski sejem Alpe-Jadran, na katerem se bo predstavilo več kot tristo razstavljavcev.