Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Elektrarna za zgled in pouk

Gorenjske elektrarne so tudi uradno odprle največjo slovensko fotonapetostno elektrarno, nameščeno na strehah Biotehničnega centra Naklo v Strahinju.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Jubilej revije Naša žena

Ljubljana - Prva slovenska ženska in družinska revija Naša žena letos praznuje sedemdeset let izhajanja. Revija je prvič izšla januarja 1941, vendar je zaradi vojne kmalu razpadl...

Zanimivosti / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Upokojenci počastili zlatoporočence

Komenda - Člani Društva upokojencev Komenda, ki so med prvimi tovrstnimi društvi na Gorenjskem že pred leti začeli častiti zlatoporočene pare med svojimi člani, so prijetno prazn...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ja...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Osebno kasko zavarovanje AS

Ljubljana - Zavarovalnica Adriatic Slovenica je pretekli teden ponudbo obogatila z individualnim zavarovanjem za težke bolezni in operacije. Novo zdravstveno zavarovanje omogoča...

Kronika / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Meritve hitrosti po Gorenjskem

Kranj - Gorenjski prometni policisti bodo tudi ta teden nadaljevali meritve hitrosti z radarjem, ki je skrit v belem Renault Kangooju. Danes dopoldne bodo tako prehitre voznike l...