Najboljši je doma pečen kruh

Kaj je lepšega kot dom, ki diši po sveže pečenem kruhu. Nekaterim se zdi, da je njegova priprava in peka zelo dolgotrajna in zapletena. Vendar temu ni tako, saj lahko iz osnovnih sestavin hitro pripravimo še kako dober kruh.

Za pripravo bučnih bombet potrebujemo: 500 g moke, 15 g svežega kvasa, 1 dl mleka, 2 dl vode, 2 žlici bučnega olja, 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja, 1 pest bučnih semen.

Kvas nadrobimo v skodelico, ga zmešamo z žličko sladkorja in z žličko moke. Prilijemo 1 dl mlačnega mleka ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo s soljo, v sredino pa vlijemo vzhajan kvasec in mlačno vodo. Prilijemo bučno olje in vse skupaj zgnetemo v testo. Vztrajno mesimo vsaj 10 minut, da se kvasovke res dobro porazdelijo in oblikujejo glutenske vezi. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem od 30 minut do ene ure oz. toliko, da se velikost testa podvoji. Vzhajano testo razdelimo na 10 kosov in iz vsakega dela oblikujemo bombeto. Bombete polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih posujemo z bučnimi semeni. Na pekaču jih pustimo vzhajati še 30 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, 30 minut.

Nasvet: Zaradi bučnega olja pridejo bombete zelo atraktivne zelenkaste barve in s čudovito aromo po bučnem olju. Še za večji efekt prilijemo še dodatno žlico bučnega olja.

Za pripravo rženega kruha potrebujemo: 250 g ržene moke, 250 g pšenične moke, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli, 3,5 dl tople vode.

Moko presejemo, potresemo s soljo in dodamo kvas. Prelijemo s toplo vodo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če je treba, med gnetenjem dodamo še nekaj moke. Testo položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo ga vzhajati na toplem eno uro. Po tem času testo na rahlo pregnetemo, ga oblikujemo v hlebček ali ga položimo v podolgovat pekač. Tako ga pustimo vzhajati še 30 minut. Po vrhu testo večkrat prerežemo in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, pri­bližno 45 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 1. julij 2015 / 13:39

Sedmi SubArt Festival

Kranj – Društvo SubArt letos že sedmič zapored organizira SubArt Festival. S pestrim programom želijo prebuditi in popestriti dogajanje v mestu. Festival, ki se začne 3. julija, bo potekal na razli...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 9. oktober 2020 / 20:03

SNAV: Smo na prelomni točki

Po popoldanski seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV) je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije sporočil, da SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, kjer lahko za zdaj še z mehkimi ukrepi z...

Gospodarstvo / petek, 9. oktober 2020 / 16:18

Z inovacijami lažje do ciljev

V Domelu so nagradili inovativne sodelavce, ki so s predlogi izboljšav lani podjetju prihranili 528 tisoč evrov. Zlati nagrajenec je postal Jernej Trojar.

Bled / petek, 9. oktober 2020 / 16:16

Prostofer tudi na Bledu

Od prihodnjega ponedeljka dalje bo občanom Bleda na voljo storitev brezplačnega prevoza za starejše Prostofer, za prevoze pa se je že mogoče naročiti.

Šport / petek, 9. oktober 2020 / 16:15

Kranjski košarkarji poraženi iz Kopra

Kranj – V sredo se je s tekmo med Koprom Primorsko in ECE Triglav začelo tretje kolo v prvi SKL za moške. Primorci so z boljšo igro v zadnjih minutah tekme dobili obračun z rezultatom 77 : 70 in s...

Kamnik / petek, 9. oktober 2020 / 16:15

Zaradi prenove perona vlak ne bo vozil

Slovenske železnice bodo prenovile peronsko infrastrukturo na postaji Kamnik Graben, zaradi česar vlak od 10. oktobra do 29. novembra ne bo vozil do te končne postaje.