Najboljši je doma pečen kruh

Kaj je lepšega kot dom, ki diši po sveže pečenem kruhu. Nekaterim se zdi, da je njegova priprava in peka zelo dolgotrajna in zapletena. Vendar temu ni tako, saj lahko iz osnovnih sestavin hitro pripravimo še kako dober kruh.

Za pripravo bučnih bombet potrebujemo: 500 g moke, 15 g svežega kvasa, 1 dl mleka, 2 dl vode, 2 žlici bučnega olja, 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja, 1 pest bučnih semen.

Kvas nadrobimo v skodelico, ga zmešamo z žličko sladkorja in z žličko moke. Prilijemo 1 dl mlačnega mleka ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo s soljo, v sredino pa vlijemo vzhajan kvasec in mlačno vodo. Prilijemo bučno olje in vse skupaj zgnetemo v testo. Vztrajno mesimo vsaj 10 minut, da se kvasovke res dobro porazdelijo in oblikujejo glutenske vezi. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem od 30 minut do ene ure oz. toliko, da se velikost testa podvoji. Vzhajano testo razdelimo na 10 kosov in iz vsakega dela oblikujemo bombeto. Bombete polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih posujemo z bučnimi semeni. Na pekaču jih pustimo vzhajati še 30 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, 30 minut.

Nasvet: Zaradi bučnega olja pridejo bombete zelo atraktivne zelenkaste barve in s čudovito aromo po bučnem olju. Še za večji efekt prilijemo še dodatno žlico bučnega olja.

Za pripravo rženega kruha potrebujemo: 250 g ržene moke, 250 g pšenične moke, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli, 3,5 dl tople vode.

Moko presejemo, potresemo s soljo in dodamo kvas. Prelijemo s toplo vodo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če je treba, med gnetenjem dodamo še nekaj moke. Testo položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo ga vzhajati na toplem eno uro. Po tem času testo na rahlo pregnetemo, ga oblikujemo v hlebček ali ga položimo v podolgovat pekač. Tako ga pustimo vzhajati še 30 minut. Po vrhu testo večkrat prerežemo in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, pri­bližno 45 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Kakšnega novega župana potrebujemo?

V 9. št. DN se je župan razpisal o prostoru in - demokraciji. Ker rednega uvodnika še ne zmore, raje povprek politizira, namesto da bi občanom poročal o svojem delu. Izključno sam je kriv, da obč...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Čez vikend parkiranje brezplačno

Od prejšnjega tedna naprej so v veljavi nekatere spremembe pri parkiranju v Kranju, saj se je podaljšal čas brezplačnega kratkotrajnega parkiranja, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa je parkiranje b...

Šport / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Uspešen začetek naših veslačev

Brata Jan in Luka Špik ter brata Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander so se v predtekmovanju zanesljivo uvrstili v polfinale.

Kronika / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Požigalec še vedno na delu

Ko je že kazalo, da so policisti požigalca prijeli, sta v noči na torek v okolici Kamnika zgorela še dva kozolca.

Humor / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Vo ist Vohinj und Kirhe?

Kako je Nemec Hans v Soteski iskal Ribčev Laz in bentil čez števec v svojem avtu, ki kaže za kakih 20 kilometrov narobe.

Prosti čas / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»V sanjah sem videla pikapolonico. Bila je tako živa, lepa, rdeča, kot v naravi. Ni se premikala. Pikapolonico sem že videla v naravni lepoti, pa tudi na vrtu sem jo našla dve leti nazaj, vend...