Najboljši je doma pečen kruh

Kaj je lepšega kot dom, ki diši po sveže pečenem kruhu. Nekaterim se zdi, da je njegova priprava in peka zelo dolgotrajna in zapletena. Vendar temu ni tako, saj lahko iz osnovnih sestavin hitro pripravimo še kako dober kruh.

Za pripravo bučnih bombet potrebujemo: 500 g moke, 15 g svežega kvasa, 1 dl mleka, 2 dl vode, 2 žlici bučnega olja, 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja, 1 pest bučnih semen.

Kvas nadrobimo v skodelico, ga zmešamo z žličko sladkorja in z žličko moke. Prilijemo 1 dl mlačnega mleka ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo s soljo, v sredino pa vlijemo vzhajan kvasec in mlačno vodo. Prilijemo bučno olje in vse skupaj zgnetemo v testo. Vztrajno mesimo vsaj 10 minut, da se kvasovke res dobro porazdelijo in oblikujejo glutenske vezi. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem od 30 minut do ene ure oz. toliko, da se velikost testa podvoji. Vzhajano testo razdelimo na 10 kosov in iz vsakega dela oblikujemo bombeto. Bombete polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih posujemo z bučnimi semeni. Na pekaču jih pustimo vzhajati še 30 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, 30 minut.

Nasvet: Zaradi bučnega olja pridejo bombete zelo atraktivne zelenkaste barve in s čudovito aromo po bučnem olju. Še za večji efekt prilijemo še dodatno žlico bučnega olja.

Za pripravo rženega kruha potrebujemo: 250 g ržene moke, 250 g pšenične moke, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli, 3,5 dl tople vode.

Moko presejemo, potresemo s soljo in dodamo kvas. Prelijemo s toplo vodo in vse skupaj zgnetemo v testo. Če je treba, med gnetenjem dodamo še nekaj moke. Testo položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo ga vzhajati na toplem eno uro. Po tem času testo na rahlo pregnetemo, ga oblikujemo v hlebček ali ga položimo v podolgovat pekač. Tako ga pustimo vzhajati še 30 minut. Po vrhu testo večkrat prerežemo in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, pri­bližno 45 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. november 2020 / 15:52

Velika doza romantike

Glasbeni duet, ki ga sestavljata zakonca Uroš Steklasa in Tjaša Hrovat Steklasa, predstavlja prvi album Doza romantike. Denar za snemanje sta zbrala na spletni platformi za množično financiranje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Požete več kot polovica gorenjske pšenice

Letos je na Gorenjskem pšenica posejana na 850 hektarjih, kakovost ne bo najboljša.

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Anketa: Slabo vreme ni motilo

Bled je bil minuli konec tedna v znamenju Blejskih dni, ki so poleg tradicionalnih dogodkov, med katerimi je bilo tudi spuščanje lučk po jezeru, ponudili nekaj novosti. Med najbolj atraktivnimi je bil...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Živali so najboljši detektor laži

To smo na lastni koži preizkusili ob srečanju z Rudijem Ocepkom (in njegovo kačo Seleno), ki je svoja dolgoletna spoznanja o odnosu do živali in narave v teh dneh izdal v knjigi Premagajmo predsodke d...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Več priznanj, kot je velika stena

Učenec Vid Primožič iz Osnovne šole Križe se lahko pohvali z velikim številom tudi državnih priznanj z različnih tekmovanj. Povedal je, da bo tudi počitnice v veliki meri namenil svojemu raziskovalnem...

Šport / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Tenis na mivki

Tenis na mivki, priljubljeno poletno rekreacijo, ki je razširjena predvsem na italijanskih plažah, lahko igrate tudi v Sloveniji.