Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 27. november 2018 / 10:47

Domen Prevc tik pod zmagovalnim odrom

Kranj – Za nove točke svetovnega pokala so se smučarski skakalci pomerili v finski Ruki. Med našimi se je najbolj izkazal Domen Prevc, ki je tako na sobotni kot na nedeljski tekmi pristal na četrte...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 28. januar 2022 / 18:51

Slovenskim skakalcem zmaga na mešani ekipni tekmi v Willingenu

Willingen – Slovenci Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek so zmagali na tekmi mešanih ekip svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu. Slovenci so v konkurenci devetih ekip...

Škofja Loka / petek, 28. januar 2022 / 17:16

Spremljali bodo prehranjevalne navade

Škofja Loka – Ekologi brez meja, Lidl Slovenija in Občina Škofja Loka so združili moči pri enem najpomembnejših izzivov današnjega časa. Gre namreč za zmanjševanje količin zavržene hrane. V program...

Tržič / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Smuka na smučišču v Grahovšah

Grahovše – Športno društvo Lom pod Storžičem je tudi letos v Grahovšah postavilo nizkovrvno vlečnico Rot, ki so jo poskusno zagnali drugo soboto v januarju. Vlečnica, katere uporaba je za obiskoval...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Najboljši znova Krvavec

Krvavec – Organizacija Wo­rld Ski Awards, sestrska organizacija World Travel Awards, ki stremi k dvigu standardov smučarske industrije, je že devetič podelila nagrade ponudnikom v smučarskem turizm...

Gospodarstvo / petek, 28. januar 2022 / 17:13

Zaradi covida težave tudi v podjetjih

Zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten je tudi v gorenjskih podjetjih odsotnih od pet do deset odstotkov zaposlenih. Gospodarska združenja zato pozivajo k ukrepom, predvsem skrajšanju traja...