Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 31. januar 2020 / 14:52

Klinika Golnik zaprta za obiske

Golnik – Klinika Golnik je do preklica zaprta za vse obiske zaradi povečanega števila respiratornih okužb. Svojcem in drugim obiskovalcem bolnikov se zahvaljujejo za razumevanje in sodelovanje.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:42

Miss Slovenije Leščanka

Zmagovalka letošnjega izbora Miss Slovenije 2014 je postala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc. Naziv prve spremljevalke je prejela Anja Mihelič, druga pa je bila Anja Kragelj. Julija bo tako zastopal...

Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:36

Dež jih ni pregnal

Kljub dežju je bilo živahno na tromeji, Hrastov memorial bo čez dve leti dopolnil dvajset let, najlepšo slovensko popevko je zapela Darja Švajger, sobotno pivsko in modno Jesen v mestu pa so zaradi de...

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2014 / 13:30

Marijina kapelica spet stoji

Na Poljanski cesti v Gorenji vasi so na mestu, kjer je nekoč že stala, znova postavili kapelico po originalnem načrtu Josipa Šubica.

Naklo / četrtek, 18. september 2014 / 13:29

Spomin na poslednji boj

V nedeljo je minilo 72 let od spopada drugega bataljona Kokrškega odreda z Nemci v Udin borštu, v katerem je bilo ubitih 24 partizanov.