Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 7. december 2019 / 14:34

Stevens za začetek osmi

Kranj – Plavalci tekmujejo na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Glasgowu. V finalu je v sredo zvečer plaval Peter John Stevens iz kranjskega Triglava in na petdeset metrov prsno osvojil osmo...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

V finalu Helios in Union Olimpija

Domžale - V odločilni, tretji tekmi polfinala državnega prvenstva za košarkarje v ligi UPC Telemach so Domžalčani v domači dvorani z rezultatom 71 : 62 ugnali moštvo Zlatoroga, e...

Kronika / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Letos že čez sto reševanj

Slovenski gorski reševalci so doslej imeli sto štiri akcije, od tega dve tretjini v gorah. Lani so pomagali v skoraj tristo nesrečah.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Lepo je, če te imajo navijači radi

Anžeta Kopitarja vsaj ljubiteljem športa ni treba več predstavljati. Zadnje leto najslavnejši slovenski hokejist, ki ni upihnil še niti dvajset svečk, se je po kratkih počitnicah začel pripravljati na...

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Razsvetljena Slovenija

Slovenija je glede na število prebivalcev v nočnih urah druga najbolj razsvetljena država v Evropski zvezi, takoj za Belgijo.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Računalnik in jaz: Bodite varni

Internet nima samo svetlih plati, tako kot pač nobena stvar. A kljub vsemu prinaša toliko prednosti, da ga je vredno vzeti za svojega. Dve od bolj temačnih plati interneta sta otroška pornografija...