Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Večer ljudskega petja

Minuli petek so se v Trbojah predstavile Trbojske ljudske pevke, ki so v goste povabile tudi druge pevske zasedbe.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 5. julij 2016 / 07:00

Preiskujejo hudo poškodovanje otroka

Jesenice – Gorenjski kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja zanemarjanja in surovega ravnanja na škodo otroka, so včeraj potrdili na Policijski upravi Kranj. Po naših podatkih poli...

Tržič / torek, 5. julij 2016 / 13:47

Javna razprava o prometni strategiji

Tržič – Na junijski seji je bil občinskim svetnikom predstavljen projekt celostne prometne strategije (CPS) Občine Tržič. Kot je poudaril Urban Jeriha, predstavnik izvajalca projekta Konzorcij CPS,...

Jesenice / torek, 5. julij 2016 / 13:09

Državni prostorski načrt za drugo cev

Državni prostorski načrt je sprejet, zdaj je na vrsti pridobitev gradbenega dovoljenja.

Bohinj / torek, 5. julij 2016 / 13:07

Občina pomaga Luku

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami sprejeli prvi letošnji rebalans občinskega proračuna, ki je bil potreben zaradi sprememb tako na prihod...

Medvode / torek, 5. julij 2016 / 12:50

Občina Medvode praznuje

Medvode – V počastitev občinskega praznika, ki ga Občina Medvode praznuje 6. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, bo danes z začetkom ob 20. uri na Mestnem trgu pred Knjižnico Medvode potekala sla...