Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Evropsko leto enakih možnosti za vse

Leto 2007 je Evropska komisija razglasila za leto enakih možnosti za vse z namenom spodbuditi sprejemanje in spoštovanje različnosti, kar je tudi ena ključnih vrednot, na katerih temelji Evropska...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Fantazija v črnem, tehnika v belem

V ljubljanskem Mestnem muzeju je bila modna revija v sklopu prestavitve Elektroluxovih najnovejših pralnih in sušilnih strojev.

Zanimivosti / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Jubilej koče na sv. Jakobu

Na sobotni slovesnosti na sv. Jakobu so se spomnili odprtja tamkajšnje koče pred dvajsetimi leti.

Mularija / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Otroci in mir

Mir se začne s menoj - tako je bila poimenovana razstava del predstavnikov Osnovne šole Škofja Loka - Mesto, ki so svoja dela v petek zvečer predstavili v škofjeloški galeriji Ivana Groharja.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Nova športna dvorana ob šoli

Ideja in potreba po gradnji nove športne dvorane ob Osnovni šoli Ivana Tavčarja v Gorenji vasi je stara že več let, saj sedanja ne zagotavlja optimalne izvedbe športne vzgoje v šoli niti ne zadovoljuj...

Žirovnica / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Vse več potreb po pomoči na domu

Žirovniški občinski svetniki so se na zadnji seji seznanili z informacijo o stanju na področju socialnega varstva v občini.