Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 18. december 2013 / 12:31

Chevrolet se umika iz Evrope

Ameriški avtomobilski koncern General Motors je prejšnji teden objavil nepričakovano, skoraj šokantno novico za vse voznike in ljubitelje Chevrolet vozil.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 29. avgust 2014 / 17:57

Glasbeni zaključek gorenjskega poletja

Poletje se poslavlja, vendar se ravno v tem času na Gorenjskem precej dogaja. Velikokrat sicer nagaja muhasto vreme, a tudi tega smo se že malo navadili.

Šport / petek, 29. avgust 2014 / 13:50

Od avgusta v Moskvi

Domžalčan Dalibor Stevanović od avgusta igra pri ruskem prvoligašu, ekipi Torpedo Moskva. Vezni igralec, ki je pri 21-letih odšel igrat nogomet v tujino in tam ostal.

Rekreacija / petek, 29. avgust 2014 / 13:36

Janez je združil najboljše

Pilates, joga, fitnes in raztezne vaje so vadbe, ki so v zadnjih letih najpriljubljenejše tako med športnimi rekreativci kot tudi vrhunskimi športniki. Janez Šlibar je ustvaril »konglomerat« štirih va...

Bled / petek, 29. avgust 2014 / 13:27

Gorenjski gasilci v samem vrhu

Na enem najtežjih gasilskih tekmovanj Firefighter Combat Challenge so štirje gorenjski gasilci »pometli« celo s svetovno gasilsko elito. Najboljši čas je dosegel Domen Pavlič iz PGD Begunje.

Železniki / petek, 29. avgust 2014 / 13:26

Hiša je sedaj na trdnem

Pri Torkarjevih v Smolevi 5, kjer so še pred dobrega pol leta doživljali premikanje hiše in trepetali v strahu pred plazom, so sedaj zadovoljni, da je končana vsaj prva faza sanacije, ki je stabilizir...