Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

V Šmartnem gradijo športno igrišče

Šmartno v Tuhinju - Pri osnovni šoli v Šmartnem se je pred kratkim začela gradnja novega športnega igrišča, ki bo združeval otroško igrišče in površine za atletiko, rokomet, koša...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Spodbujali bodo k zdravemu življenju

V občinah Preddvor in Železniki bo jeseni in pozimi potekal program Živimo zdravo, ki ga vodi Zavod za zdravstveno varstvo Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Srečanje Nemiljcev

Nemilje - Na pobudo Bernarde Rihtaršič je bilo pred kratkim prvo srečanje Nemiljcev, na katerega so povabili prek 170 prebivalcev in tudi tiste, ki so se v Nemiljah rodili, pa ji...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Razvijali so nove izdelke iz lecta

Radovljica - Društvo za ohranjanje in razvoj Lectarije v teh dneh zaključuje leto dni trajajoči projekt Lect II. generacije, v okviru katerega so, kot je povedal vodja projekta J...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Prešerni stoletnik Miha

Miha Švab je pred kratkim dopolnil sto let.

GG Plus / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Sirčeva zbirka podobic

Pred kratkim je bila v Adergasu razstava svetih podobic, ki so vsekakor svojevrstna kulturna dediščina. Avtor razstave Silvo Sirc je postavil na ogled več kot 2300 podobic iz lastne