Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 24. december 2023 / 13:16

Božički na motorjih

Božič je pred vrati, s tem pa tudi darila, ki jih mnogi pridni otroci že nestrpno pričakujejo. Glavni Božiček je letos po svetu poslal svoje pomočnike, saj je bilo dobrih del in prijaznih...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 22:29

Kokosove kroglice

Bounty in raffaello spadata med priljubljene kokosove priboljške, ki jih lahko pripravimo tudi doma. Vse sestavine samo zmešamo in jih pomočimo v stopljeno čokolado oz. jih povaljamo v kokosu. Nič...

Razvedrilo / / 22:27

Miklavžev koncert Sorških fac

Otroška skupina orgličarjev Sorške face je v soboto v Kulturnem domu v Sori nastopila na svojem prvem samostojnem koncertu. Po petih letih učenja in nastopanja s krajšimi glasbenimi točkami so na svoj...

Kronika / / 22:25

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo

Medvodčan, ki je na koncu storil samomor, je pozvonil na vratih nekdanje žene, ki jo je nato večkrat ustrelil in pri tem huje ranil.

Rekreacija / / 22:25

Tretjič Skubetova, prvič Florjanič

Kdo so bili najboljši v peti sezoni tekaške povezave Gorenjska, moj planet? V ženski konkurenci je v skupnem seštevku še tretjič zapored zmagala Nives Skube iz Smokuča, pri moških prvič Marko Florjani...

Kranj / / 22:17

Želijo si več kolesarjev

V mestni občini Kranj želijo delež kolesarjev povečati na deset odstotkov, zato gradijo nove kolesarske poti, junija pa bo dokončan Center trajne mobilnosti na Planini. Skupna vrednost investicij znaš...