Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sobota, 21. november 2015 / 13:30

Tržiški delovni portreti

V tržiški Galeriji Atrij je do konca meseca na ogled razstava Foto kluba Tržič, ki predstavlja podobe z motivi dela.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 15. avgust 2019 / 12:07

Brezplačen avtobus v Vrata

Minuli konec tedna je bil prvi od treh v avgustu, s katerim v Mojstrani zagotavljajo dodatna brezplačna parkirišča ter brezplačen avtobusni prevoz do Aljaževega doma v Vratih s ciljem umirjanja promet...

Jezersko / četrtek, 15. avgust 2019 / 12:01

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline

Kljub dolgoletni tradiciji Ovčarskega bala, ki so ga letos pripravili že enainšestdesetič in velja za eno najstarejših etnografskih prireditev v Sloveniji, se drugo nedeljo v avgustu na Jezersko ob Pl...

Razvedrilo / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:59

Podrla vse rekorde

Čeprav ognjemeta ni bilo, je bila udeležba na letošnji prvi Bohinjski noči rekordna, prireditev pa postaja vedno bolj okolju prijazna in tradicionalno bohinjska.

Kronika / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:56

Otroka »opremite« s podatki

V trenutku se lahko zgodi, da mlajši otrok že zaradi svoje »raziskovalne žilice« na prireditvi, obisku turistične znamenitosti ... odtava od staršev oziroma odraslih spremljevalcev in se izgubi v množ...

Mularija / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:56

Na taboru v Trenti

Mladi iz Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe so na taboru poglobili znanje o naravi.