Okusno in uravnoteženo

Praznikov je konec, in če se bi držali črednega nagona, bi morali biti že v polni fazi hujšanja ali razstrupljanja oz. postenja. Vse te muhe nas kmalu minejo, saj se jih je nemogoče držati na dolgi rok, kaj šele, da bi nam koristile. Ključ do uspeha je zdrava in uravnotežena prehrana, kar ne pomeni, da po celem spisku črtamo iz prehrane vsa živila ter nazadnje pristanemo na pomarančni dieti.

Za pripravo porove rižote z lososom potrebujemo: 400 g srednje zrnatega riža, 1 večji por, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 manjše korenje, 1,5 dl belega vina, približno 1 liter jušne osnove, dva ščepca kurkume ali karija, ščepec popra, 4 manjše fileje lososa, olivno olje.

Poru očistimo poškodovane liste, ga operemo in narežemo na kolesa. Čebulo ter česen olupimo in nasekljamo. Korenje narežemo na manjše kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezan por in korenje ter kasneje še riž. Potresemo s kurkumo in popopramo ter vse skupaj malce prepražimo. Zalijemo z vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo (ne vse naenkrat). Premešamo in v pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Ko je rižota kuhana, jo v pokriti posodi pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo fileje lososa, tako da jih operemo, osušimo ter malce osolimo z obeh strani. Popečemo jih na žlici olivnega olja, na vsaki strani nekaj minut. Na krožnike serviramo rižoto ter nanjo serviramo pečene fileje lososa.

Za pripravo paradižnikovih testenin s špinačo in bučkami potrebujemo: 500 g testenin, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 2 pesti sveže špinače, 1 žličko suhe bazilike (ali še boljše šopek sveže bazilike), sol, 1 žlica olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano bučko ter na hitro popečemo. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, ki smo jih predhodno pretlačili. Začinimo z baziliko, popopramo in posolimo. Pokrijemo posodo in počasi kuhamo od 30 do 40 minut, da odvečna voda izhlapi, omaka pa postane gosta. Testenine skuhamo v slanem kropu (kuhamo jih 1 minuto manj kot običajno), jih odcedimo in vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še svežo špinačo, premešamo in serviramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2020 / 17:07

Pomoč lastnikom gozdov zaradi izpada dohodka

Kranj – Po vladnem odloku o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v gozdarskem sektorju zaradi epidemije covida-19 so lastniki gozdov (fizične osebe) upravičeni do nadomestila za obdobje, v k...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 7. julij 2015 / 22:20

Zagorelo v gospodarskem poslopju v Kranju

Kranj – Nekaj po 17. uri je zagorelo v gospodarskem poslopju na Škofjeloški cesti v Kranju. Kot so zapisali na Policijski upravi Kranj, gre za večji požar v objektu, v katerem so bile živali in del...

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 14:17

Zaključek akcije Družinsko branje

Kranj – Mestna knjižnica Kranj danes popoldne na dvorišču Gradu Khislstein pripravlja zaključek akcije Družinsko branje. Otroke bodo pričakali pravljični junaki, ogledali si bodo animacijsko predst...

Kronika / torek, 7. julij 2015 / 14:15

V gorah osem intervencij

Kranj – Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policist gorske enote so zadnji konec tedna kar osemkrat poleteli v pomoč obiskovalcem gora, ki so se v težavah znašli iz različnih razlogov. V s...

Kronika / torek, 7. julij 2015 / 14:15

Policisti iščejo udeleženca nesreče

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti iščejo neznanega voznika temnega avtomobila, verjetno temno modre ali črne barve, ki je soboto okoli 9.30 na Petacovem mostu čez reko Pišnico rahlo trčil s...

Razvedrilo / torek, 7. julij 2015 / 14:11

V mestu bo vroče

Še ves teden bo Kranj utripal v poletnih ritmih sedmega SubArt Festivala.