Janez Bogataj, Leto okusov z V. V., 12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah V. V. iz leta 1799, Celjska Mohorjeva družba, Celje-Ljubljana, 2019, 144 strani

Leto okusov z V. V.

»Ko danes prebiramo Vodnikove Kuharske bukve, nas vsakič znova preseneti njegov izvirni uvod ali 'predgovor'. Čeprav je večji del uvoda namenjen pojasnjevanju in utemeljevanju uporabe slovenske kulinarične terminologije, predstavljajo neverjetno presenečenje prav Vodnikovi pogledi na zdravo kuhinjo in zdravo prehranjevanje. Knjigo, ki naj bi bila 'začetek ene kranjske kuhinje', je namenil 'rojakinjam', ne pa rojakom, ki jim pripisuje pomen za 'razvoj zdravilske kuhinje v lekarnah', kjer so poskušali biti moški kuharji 'preveč pametni in so si prizadevali ženske premojstriti'. Pri tem so izumili razna 'umna mešanja, ki pa so nevarna za zdravje' ... V uvodu se je odločno zavzel za slovensko kuharsko terminologijo in postavil vprašanji: 'Čemu bi besede kradli? Ali ni slovenski jezik zadosti zmožen?' Zdi se, da je to njegovo razmišljanje danes ponovno še kako aktualno (!). V nadaljevanju je navedel temeljna pravila zdravega prehranjevanja in zatrdil, da mora biti 'zdravo vse, iz česar se jedi kuhajo, zdrav pa mora biti tudi način kuhanja ... Opozoril je na obilno uporabo masti, tolšče, zabele, špeha, svežega svinjskega in suhega mesa. Svetoval je, naj se žarka in žaltava živila zavržejo, pregretih pa naj ne bi postavljali na mizo. Odsvetoval je kuhanje v bakrenih, cinastih in kositrnih posodah, namesto tega pa predlagal lončene in železne. V kuhinjah naj bi prevladovala splošna snažnost, jedi pa naj se 'skozi dober pokus inu lepo naredbo ne le grlu temveč tudi želodcu priporočajo'. Sledila so še navodila o varnem ognju in uporabi vode za kuhinjsko higieno ter nasvet za skopo roko in nezmotljivo glavo pri soljenju jedi. Opozoril je pred gnilimi živili in jedmi ter rekel: 'Rajši lakoto trpeti, kakor dajati v želodec, kar se je malo smradu navzelo. Čemu nam je sicer nos ravno nad usti?' Vsa ta Vodnikova opozorila in navodila so dokaz stanja na področju kulture prehranjevanja na takratnem slovenskem ozemlju. To stanje je bilo z vidika zdrave in pravilne prehrane zelo problematično. Navsezadnje je bil to glavni vzrok za izdajo knjige …« (str. 8–9)

Gornje besede so iz predgovora z naslovom: Ali je prva kuharska knjiga v slovenskem jeziku lahko uporabna tudi danes? Da je, potrjujejo jedi, ki jih je po Vodnikovih receptih pripravilo dvanajst mojstrov današnje slovenske kuhinje. Mi pa s predstavitvijo te knjige sklepamo Vodnikovo leto. Srečno in dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Ambasadorji prostovoljstva

S slavnostno akademijo v kulturnem domu so minuli petek zaznamovali 120-letnico gasilstva v Poljanah. V nedeljo so pripravili še gasilsko parado.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. marec 2010 / 07:00

Ovadbi proti nekdanjima vodilnima iz Elana

Kranj - Kranjski kriminalisti so kazensko ovadili Ivana Štrlekarja, nekdanjega predsednika uprave v Skimarju (zdaj Elanu), in prokurista Jožeta Kralja

Kamnik / ponedeljek, 8. marec 2010 / 07:00

Projekt Delimo si avto

Kamnik - Center za razvoj Litija je v okviru evropskega projekta CO2-NeuTrAlp izdelal spletni portal www.deliva.si, ki je namenjen lokalnim prebivalcem območja Srca Slovenije, ka...

Nasveti / ponedeljek, 8. marec 2010 / 07:00

Jedi za zimske dni

Kostna juha z jetrnim rižem Sestavine: 80 dag mastnih govejih kosti, 1 mozgova kost, 1,50 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva koren...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. marec 2010 / 07:00

Če Gerki ne odražajo dejanskega stanja ...

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v skladu z zahtevami Evropske unije med 13. in 17. januarjem letos posodobilo Gerke – grafične enote rabe zemljišč km...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. marec 2010 / 07:00

Mešetar

Cene vrednejšega lesa na licitaciji v Slovenj Gradcu Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije sta na letališču v Slovenj Gradcu p...