Sanacija "edinke z Jelovice"

Konec tedna so obrezali in z jeklenicami na novo povezali 540 let staro lipo na Vodiški planini. Na ta način jo bodo, kot so prepričani strokovnjaki, ohranili tudi za prihodnje rodove.

Mogočna lipa, ki stoji na travniku tik pod Partizanskim domom na Vodiški planini, je stara približno 540 let in je z obsegom 694 cm druga najdebelejša lipa na Gorenjskem. Ker raste na planoti, kjer ni nobene druge lipe, ji pravijo tudi »edinka Jelovice«.

Ima dva večja vrhova, ki se zaradi velike teže krošnje nagibata vsak v svojo smer. Zaradi tega ji je v preteklosti grozilo, da se razcepi na dva dela, to pa bi pomenilo, da bi počasi odmrla. Pred dvajsetimi leti so zato vrhova povezali z jeklenimi vezmi – pletenicami, ki so jih konec preteklega tedna pod vodstvom strokovnjakov Zavoda RS za varstvo narave zamenjali, obenem pa opravili tudi tako imenovano nego krošnje. Lipi so obrezali in razredčili veje in tako zmanjšali možnost, da se pod težo različnih vplivov iz okolja polomijo.

»Pred dvajsetimi leti smo lipi prvič povezali krošnjo, ker ima dva vrhova, in jo zato, ker je na Vodiški planini pogosto zelo močan veter, močno vleče narazen. Po dvajsetih letih je prišel čas, ko moramo stare vezi nadomestiti z novimi. Sodobni postopki povezovanja so takšni, da pri tem drevo ostane nedotaknjeno in nepoškodovano. Ob tem bomo lipi z določenimi posegi tudi razbremenili krošnjo, predvsem odstranili suhe veje. Upam, da jo bomo lahko ohranili še za dolgo let, ker so takšna stara drevesa zelo pomemben nosilec spomina v prostoru in času,« je ob tem povedal Davor Arimaspu, gozdar z Zavoda RS za varstvo narave.

Zgodovina vodiške lipe sega daleč nazaj in je povezana z železarstvom na Jelovici. Pravijo, da so se na Vodiški planini pod lipo dobivali prav vsi narodi, ki so se nastanili na območju Jelovice: od Keltov, prek Rimljanov, pa do Slovanov. Kot vedo povedati na Zavodu za varstvo narave, so leta 1925 pod današnjo velikansko lipo zasadili novo lipo. Ta je danes dosegla že 120 cm obsega in ji je namenjeno, da bo nekoč nasledila svojo veliko predhodnico.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / četrtek, 26. maj 2011 / 07:00

Prizidek k vrtcu Gobica

Občina Mengeš je za povečanje vrtca namenila kar milijon evrov, a nove kapacitete bodo zadostovale le za leto ali dve.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?