Praznični piškoti

Rožičeve ploščice in orehove rožice so kot nalašč za na praznično mizo. Ti piškoti bodo pritegnili pozornost ne le s svojim videzom, temveč tudi z nadvse prijetnim vonjem in okusom.

Za pripravo rožičevih ploščic potrebujemo: 350 g pirine moke, 200 g rožičeve moke, 30 g temnega kakava, 50 g čokolade v prahu, 300 g masla, 180 g sladkorja, pol žličke cimeta, pol pecilnega praška, ščep soli, 2 jajci, 250 g t. i. kuverture oz. obliva bele čokolade.

V skledi zmešamo pirino moko, rožičevo moko, kakav, čokolado v prahu, sladkor, cimet, pecilni prašek in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo belo čokolado in vanjo pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na peki papir in jih pustimo stati, da se čokolada povsem ohladi in strdi. Nato piškote preložimo v škatlo in jo zapremo.

Za pripravo orehovih rožic z borovničevo marmelado potrebujemo: 350 g pšenične moke, 140 g mletih orehov, 130 g masla, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, borovničevo marmelado, sladkor v prahu za posip.

V skledi skupaj zmešamo pšenično moko, mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga z rokami na grobo vgnetemo v testo. K testu primešamo še jajci in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njega s pomočjo modelčkov za piškote izrezujemo rožice. Polovici rožicam na sredini izrežemo manjšo luknjo. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 10 minut. Pečene piškote ohladimo. Piškote, ki imajo na sredini luknjo, potresemo s sladkorjem v prahu. Ostalo polovico piškotov namažemo z borovničevo marmelado ter jih pokrijemo s piškotom z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 26. december 2018 / 11:34

Predbožično ogrevanje brbončic

Kralj posebnih priložnosti in praznikov je zagotovo tatarski biftek. Božični večer lahko preživite tudi ob ribjih dobrotah, za Jožeta Godca in Admirja Jusića pa sta bila božič in novo leto delovna.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 12. december 2008 / 07:00

Pomembna zmaga Merkurja

Prvoligaši so v sredo odigrali 12. krog.

Šport / petek, 12. december 2008 / 07:00

Balinarji Trate jutri za prvaka

Balinarji Lokateksa Trate jutri igrajo odločilno tekmo za naslov državnega prvaka.

Železniki / petek, 12. december 2008 / 07:00

Nadomestna cesta v Davčo zaprta zaradi del

Minuli petek so na nadomestni cesti v Davčo, ki so jo po lanskih poplavah uredili od Zgaga do Močilarjevega griča, začeli odpravljati nastale poškodbe.

Prosti čas / petek, 12. december 2008 / 07:00

Končno še spopad v znanju

Dolgi jesenski tedni z resničnostnim šovom Kmetija se ta petek končujejo s finalnim dvobojem med Sergejem in Cirilo.

Šport / petek, 12. december 2008 / 07:00

Danes slovenski derbi v Podmežakli

Jesenice - Potem ko so v torek hokejisti v ligi EBEL odigrali 31. krog in so igralci Acronija Jesenic po podaljšku proti ekipi Innsbrucka izgubili s 3 : 4, Tilia Olimpija pa je s...