Praznični piškoti
Rožičeve ploščice in orehove rožice so kot nalašč za na praznično mizo. Ti piškoti bodo pritegnili pozornost ne le s svojim videzom, temveč tudi z nadvse prijetnim vonjem in okusom.
Za pripravo rožičevih ploščic potrebujemo: 350 g pirine moke, 200 g rožičeve moke, 30 g temnega kakava, 50 g čokolade v prahu, 300 g masla, 180 g sladkorja, pol žličke cimeta, pol pecilnega praška, ščep soli, 2 jajci, 250 g t. i. kuverture oz. obliva bele čokolade.
V skledi zmešamo pirino moko, rožičevo moko, kakav, čokolado v prahu, sladkor, cimet, pecilni prašek in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo belo čokolado in vanjo pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na peki papir in jih pustimo stati, da se čokolada povsem ohladi in strdi. Nato piškote preložimo v škatlo in jo zapremo.
Za pripravo orehovih rožic z borovničevo marmelado potrebujemo: 350 g pšenične moke, 140 g mletih orehov, 130 g masla, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, borovničevo marmelado, sladkor v prahu za posip.
V skledi skupaj zmešamo pšenično moko, mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga z rokami na grobo vgnetemo v testo. K testu primešamo še jajci in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njega s pomočjo modelčkov za piškote izrezujemo rožice. Polovici rožicam na sredini izrežemo manjšo luknjo. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 10 minut. Pečene piškote ohladimo. Piškote, ki imajo na sredini luknjo, potresemo s sladkorjem v prahu. Ostalo polovico piškotov namažemo z borovničevo marmelado ter jih pokrijemo s piškotom z luknjo.