Praznični piškoti

Rožičeve ploščice in orehove rožice so kot nalašč za na praznično mizo. Ti piškoti bodo pritegnili pozornost ne le s svojim videzom, temveč tudi z nadvse prijetnim vonjem in okusom.

Za pripravo rožičevih ploščic potrebujemo: 350 g pirine moke, 200 g rožičeve moke, 30 g temnega kakava, 50 g čokolade v prahu, 300 g masla, 180 g sladkorja, pol žličke cimeta, pol pecilnega praška, ščep soli, 2 jajci, 250 g t. i. kuverture oz. obliva bele čokolade.

V skledi zmešamo pirino moko, rožičevo moko, kakav, čokolado v prahu, sladkor, cimet, pecilni prašek in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo vzamemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Za preliv stopimo belo čokolado in vanjo pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na peki papir in jih pustimo stati, da se čokolada povsem ohladi in strdi. Nato piškote preložimo v škatlo in jo zapremo.

Za pripravo orehovih rožic z borovničevo marmelado potrebujemo: 350 g pšenične moke, 140 g mletih orehov, 130 g masla, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, borovničevo marmelado, sladkor v prahu za posip.

V skledi skupaj zmešamo pšenično moko, mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga z rokami na grobo vgnetemo v testo. K testu primešamo še jajci in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njega s pomočjo modelčkov za piškote izrezujemo rožice. Polovici rožicam na sredini izrežemo manjšo luknjo. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 10 minut. Pečene piškote ohladimo. Piškote, ki imajo na sredini luknjo, potresemo s sladkorjem v prahu. Ostalo polovico piškotov namažemo z borovničevo marmelado ter jih pokrijemo s piškotom z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 29. julij 2007 / 07:00

Prevzem Iskraemeco DUS?

Kranj - Z dokapitalizacijo je direktor Iskraemeco DUS Boštjan Marovt želel postati glavni lastnik podjetja, ki ga vodi, so sredi tedna pisali v Financah, kjer se sklicujejo na ne...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Planšarski hostel na Veliki planini

Kamnik - Člani kamniškega zavoda Mladinski inkubator, ki že tretje leto uspešno upravljajo s Kampom Alpe in so v tem času razvili nekaj inovativnih turističnih projektov, so bili...

Radovljica / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Začeli graditi objekt ob športnem parku

Radovljica - Podjetje A-git 2000 je, potem ko je v juniju pridobilo veljavno gradbeno dovoljenje, v začetku tega meseca začelo z gradnjo poslovnega objekta ob športnem parku v Ra...

Komenda / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Svetniki znova o medgeneracijskem centru

Komenda - Občina Komenda je skupaj s podjetjem Graditelj, ki gradi medgeneracijski center, končala pogovore z eno od bank za pridobitev potrebnega večmilijonskega kredita, a pogo...

Bled / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Izboljšujejo podobo naselij

Občina Bled ureja celostno podobo naselij, pripravlja pa tudi nov program upravljanja športnih in turističnih objektov.

Komenda / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Pločnik na Gmajnici bo, čeprav ožji

Komenda - Komendski župan Tomaž Drolec je svetnikom na zadnji seji pojasnil zaplete, zaradi katerih se je ustavila gradnja kanalizacije pločnika na Gmajnici. Gre za spor lastniko...