Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Sedež Zgornje Gorenjske naj bo v Radovljici

Radovljica - Ko so župani občin Zgornje Gorenjske na junijski koordinaciji obravnavali prizadevanja osmih občin za ustanovitev pokrajine Zgornja Gorenjska, so se ukvarjali tudi v...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Nadaljevanje urejanja panoramske ceste

Gorenja vas - V sklopu rekonstrukcije drugega odseka panoramske ceste Avhež – stara šola (prvi del je bil urejen lani) bodo na 150 metrih urejeni cesta, pločniki in javna razsvet...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Konec smučarske sezone na Krvavcu

Krvavec - V soboto, 1. maja, se je na Krvavcu končala smučarska sezona. V dolini so bile zadnje aprilske dni prav poletne temperature, na Krvavcu pa so v soboto še smučali. Letoš...

Bled / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Doživetje za vso družino

Pustolovski park Bled, ki ga bodo odprli ta konec tedna, sestavlja pet različnih avanturističnih poti s 65 različnimi plezalnimi elementi.

Zanimivosti / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Hudomušnost in dobrovoljnost pri stotih

Jesenice - V jeseniški občini so v zadnjih mesecih kar tri občanke praznovale stoti rojstni dan. Nazadnje je 23. aprila ta visoki jubilej dočakala Angela Intihar s Slovens...

Kranj / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Pahor: Ko je najtežje, smo najboljši

Lep praznični dan je na prvomajska prizorišča privabil več tisoč ljudi. Na Joštu so praznik dela praznovali že šestintridesetič, tokrat s slavnostnim govornikom: predsednikom vlade Borutom Pahorjem.