Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 4. marec 2011 / 07:00

Naši tenisači gostijo Fince

Od danes do nedelje se bo v dvorani Tivoli naša teniška reprezentanca v Davisovem pokalu merila z reprezentanco Finske.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 5. december 2019 / 21:25

Odprli nov vrtec za več kot tristo otrok

V ponedeljek je tristo predšolskih otrok naselilo novi Vrtec Kamnitnik v Škofji Loki. V petnajstih oddelkih, med njimi sta tudi dva razvojna, je prostora za 330 otrok. Prvič v zgodovini imajo loški vr...

Razvedrilo / četrtek, 5. december 2019 / 21:08

Ljubezen je lepa

V petek zvečer smo dobili letošnjo naj polko Gorenca. To je postala polka Ljubezen je lepa ansambla Viharnik. Na drugo mesto se je uvrstil ansambel Kvinta s polko Ponedeljek, tretja pa je bila polka T...

Nasveti / četrtek, 5. december 2019 / 21:06

Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat...

Nasveti / četrtek, 5. december 2019 / 13:52

Nežka se cepi

Društvo študentov medicine Slovenije je v okviru projekta Imuno izdalo slikanico Nežka se cepi.

Šport / četrtek, 5. december 2019 / 13:50

Zmago si je priplezala Kalanova

Pretekli konec tedna so v Športni dvorani Zlato polje potekali 14. Plezalni dnevi Kranja, kjer je tekmovalo okoli dvesto plezalcev iz 33 slovenskih klubov.