Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Jazz premagal slabo vreme

Kranj - Teden v drugi polovici avgusta je v Kranju letos že tradicionalno minil v znamenju jazza. Na 4. jazz kampu je letos svoje jazzovsko znanje pri priznanih profesorjih izpopol...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:58

Odprli pasijonsko pisarno

V prostorih nekdanje banke na Mestnem trgu v Škofji Loki so odprli pasijonsko pisarno in napovedali, da bodo odslej promocijske, organizacijske in dramaturške priprave na uprizoritev Škofjeloškega pas...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:47

Prostovoljci delali na Korošici

V torkovi naravovarstveni akciji na planini Korošica so udeleženci zatravili sanirane površine, na katerih so v prejšnjih akcijah odstranili alpsko kislico Rumex alpinus.

Komenda / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:42

Krožišče bo povečalo varnost

Najbolj nevarno križišče v Komendi je že razkopano, saj je občina na istem mestu začela graditi bistveno bolj varno krožišče. Lipa in spomenik ostajata, prihaja pa težko pričakovani pločnik. To je tud...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:30

Siliranje bo letos bolj pozno

Koruza dozoreva bolj počasi, zato se bo tudi siliranje začelo kasneje kot običajno.

Kranj / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:28

Načrt za energetsko neodvisnost

Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije je v Kranju občinam predstavilo pobudo za ustanovitev energetsko neodvisne skupnosti na območju Gorenjske. Seznanili so se tudi z izkušnjami sosednje avst...