Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 23. november 2018 / 16:07

Jutri tradicionalni Pirčevi dnevi v Podbrezjah

Podbrezje – Šestnajsti Pirčevi dnevi, ki bodo v soboto, 24. novembra, ob 19. uri v Kulturnem domu v Podbrezjah, bodo v znamenju prepleta sv. Jakoba in Franca Pirca, saj bo v gosteh Mešani cerkveni...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:55

Mutant, lepotica in zver

Wolverine se je poslovil, a lahko se zgodi, da bo njegovo filmsko zgodbo nadaljevala mlajša generacija mutantov z njegovo hčerko na čelu. Na velika platna pa prihaja še film Lepotica in zver, kjer bom...

GG Plus / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:46

Dobiš lepo, če lepo tudi daš

Dr. Mariana Karla Rebernik, direktorica družbe Atotech, d. d., Podnart, je prejemnica letošnjega priznanja Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Priznanje imenu...

Kronika / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:42

Ropov ni priznal

Kranj – Minuli torek je na kranjskem okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok zoper Agima Krasniqija, 22-letnega kosovskega Albanca, gradbenega delavca, ki ga obtožnica bremeni storitve ropov...

Kronika / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:42

Motoristi so spet na cestah

Policisti opozarjajo, da je s toplejšimi dnevi na cesti spet več motoristov, ki naj med vožnjo upoštevajo, da je asfaltna površina še vedno hladna, zaradi zime pa so na cestah ponekod še udarne jame i...

Avtomobilizem / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:38

Ofenziva modelov

Opel je na 87. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi pokazal, kako vznemirljivi so njegovi novi modeli.