Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / sobota, 21. maj 2011 / 07:00

Ta je dobra

Micka kot Fata Micka in Fata se pogovarjata, koliko doma seksata. Fata: »Jaz kakih dva do trikrat na dan.« Micka: »Super! Kako ti to uspeva?«

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 12. december 2020 / 19:36

Svetovni prvak je Nemec Karl Geiger

V Planici je po štirih serijah naslov posamičnega svetovnega prvaka osvojil Nemec Karl Geiger. Najboljši Slovenec na dvanajstem mestu Anže Lanišek.

Zanimivosti / sobota, 12. december 2020 / 18:59

Vse redkejši prizori

Iglasti gozdovi z bogato podrastjo predstavljajo najustreznejše življenjsko okolje divjim petelinom, tako da ni presenetljivo, da ta karizmatična ptica močno zaznamuje tudi gorenjske gozdove – njeg...

Nasveti / sobota, 12. december 2020 / 18:59

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Kronika / sobota, 12. december 2020 / 18:57

Vlomili v skladišče

Kamnik – V Kamniku so pred dnevi neznanci vlomili v skladišče podjetja, od koder so odtujili več kosov električnega in baterijskega orodja. Podjetje so oškodovali za okoli dva tisoč evrov.

GG Plus / sobota, 12. december 2020 / 17:06

Lovrenc Lavtižar, tragedija misijonarja na Rdečem jezeru

V lepem in sončnem jutru se je 3. decembra 1858 Kranjskogorčan misijonar Lovrenc Lavtižar odpravil peš čez zamrznjeno Rdeče jezero na obisk k Indijancem v svoji novi misijonski postaji, ki sta jo s...