Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Proslavili jubilej loškega turističnega društva

Škofja Loka - Turistično društvo Škofja Loka letos praznuje šestdeset let delovanja. Ob okroglem jubileju so prejšnji teden v Sokolskem domu pod pokroviteljstvom Občine Škofja Lo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 26. februar 2013 / 07:00

Dober dan, življenje

Kranj - V Prešernovem gledališču je bila v četrtek prireditev Dober dan, življenje, ki so ga ob mesecu kulture pripravili Kranjski vrtci. Rdeča nit prireditve - prepleta dela str...

Šport / torek, 26. februar 2013 / 07:00

Benedik vodi v celinskem pokalu

Žiri - Minulo nedeljo je Matic Benedik, član žirovske Alpine, z drugim mestom na tekmi celinskega pokala v poljski Wisli potrdil vodstvo v seštevku celinskega pokala. Zmagovalec...

Šport / torek, 26. februar 2013 / 07:00

Uspehi se kar vrstijo

Peter Prevc je v nedeljo na slavnostni podelitvi dobil bronasto medeljo, Tina Maze si je z zmago v superkombinaciji zagotovila kristalni globus, s festivala evropske mladine pa so naši mladi upi prine...

Kranj / torek, 26. februar 2013 / 07:00

Obrazi vsemogočne Udbe

Publicist Igor Omerza v svojih knjigah razkriva delovanje Udbe in dogodke, povezane z organizacijo, ki ni poznala nasprotnikov, ampak zgolj sovražnike.

Kronika / torek, 26. februar 2013 / 07:00

Napadel dekle in policista

Petintridesetletni Kranjčan je napadel in poškodoval osemnajstletno dekle in policista.