Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat večjo količino kakija, ki zahteva takojšno potrošnjo. V takem primeru lahko spečemo rožičeve kocke ali kakijeve rezine, kjer bo kaki dodal potrebno sladkobo in sočnost.

Za pripravo rožičevih kock s kakijem potrebujemo: 3 večje dobro zrele kakije, 200 g rožičeve moke,  200 g pirine moke, 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 1 žlico temnega kakava, 1 žličko cimeta, 100 g rozin, 1 pecilni prašek.

Kakije olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, cimet, kakav, vanilin sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rožičevo moko ter pirino moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen globok pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 30 do 40 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičimo vanj, ostane suh.

Nasvet: V maso lahko vmešamo še narezane koščke čokolade.

Za pripravo kakijevih rezin potrebujemo: 4 jajca, 3 večje zrele kakije, 250 g moke, 80 g mletih orehov, 100 g masla, 100 g rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 pest rozin, 100 g narezane temne čokolade.

Kaki olupimo ter jih zmeljemo v kašo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem ter dodamo kakijevo kašo, stopljeno maslo in vanilin sladkor. Dobro premešamo in nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mlete orehe ter moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Na koncu primešamo še rozine in čokoladne koščke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen podolgovat pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 1 uro. Ohlajeno pecivo vzamemo iz pekača in narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 22. december 2015 / 07:00

Joe Cocker – Spomin na legendo

Škofja Loka – V decembru mineva leto dni, odkar se je poslovil legendarni Joe Cocker. Britanski pevec in glasbenik raskavega glasu je postal slaven v 60. letih, med nesmrtne pa se je zapisal z uspe...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 31. avgust 2016 / 22:30

Stavka v Alpetourju preložena

Škofja Loka – Stavke dela delavcev Alpetourja - Potovalne agencije, ki je bila za jutri napovedana na celotnem škofjeloškem območju s Poljansko in Selško dolino vred, ne bo. Direktorica družbe Ivan...

Slovenija / sreda, 31. avgust 2016 / 17:18

Znova uvajajo vajeništvo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili predlog zakona o vajeništvu, ki status vajenca ureja po vzoru začasnega in občasnega dela dijakov in študentov. Predstavniki sindikatov,...

Rekreacija / sreda, 31. avgust 2016 / 17:17

Kraljica Krvavca že sedmič

Dvorje – Kolesarji so se v soboto pomerili na 11. vzponu za kralja in kraljico Krvavca. Na startu Pod Jenkovo lipo se je zbralo 199 kolesarjev. Vzpon je v enajsti izvedbi štel tudi za državno prven...

Zanimivosti / sreda, 31. avgust 2016 / 17:08

Spet slavili slovenski gasilci

Na vročem soncu so tekmovalci Firefighter Combat Challenge v soboto in nedeljo v polni opremi v manj kot dveh minutah pogasili požar in rešili ponesrečenca ter pri tem še tekli po stopnicah. Slovenski...

Jezersko / sreda, 31. avgust 2016 / 17:06

Želijo med planinske vasi

Jezersko se želi priključiti projektu Planinska vas (Bergsteigerdörfer), v katerega so vključeni avstrijski, nemški in italijanski alpski kraji, ki živijo po načelih trajnostnega turizma. Že septembra...