Odvetnik Dejan Marković (desno), zagovornik Maria Pejčića (levo), se bo po dopolnitvi izvedenskega mnenja odločil, ali bo vztrajal pri soočenju slovenskega in hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb s posnetkov. / Foto: arhiv GG

Hrvat primera ne bi prevzel

Na sojenju Mariu Pejčiću, obtoženemu treh bančnih ropov v začetku leta 2017, so zaslišali hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb na posnetkih Antuna Novoselovića. »Jaz tega primera ne bi prevzel za izdelavo izvedenskega mnenja,« je dejal.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je pred dnevi nadaljevalo sojenje Ljubljančanu Mariu Pejčiću, partnerju starlete Anje Jenko, ki ga obtožujejo izvršitve ropov Deželne banke v Cerkljah ter SKB in Unicredit banke v Ljubljani v začetku leta 2017. Ker Ljubljančan priznava le cerkljanski rop, vpletenost v druga dva pa odločno zanika, kranjska tožilka Sabino Perko zdaj skuša na sodišču dokazati, da je zamaskirani ropar, ki so ga posnele varnostne kamere v vseh treh oropanih bankah, ena in ista oseba – torej obtoženi.

Sodni izvedenec za primerjavo oseb na fotografijah in videoposnetkih Gregor Kovač tako v svojem izvedenskem mnenju ugotavlja, da se fizične karakteristike obtoženega v precejšnji meri ujemajo s karakteristikami storilca na posnetkih. Obramba izvedencu očita več nepravilnosti pri izdelavi izvedenskega mnenja in opravljenih meritvah, kar je botrovalo odločitvi sodnice Andrijane Ahačič, da je Kovaču naložila dopolnitev mnenja. Poleg tega je sodišče nameravalo na zadnji obravnavi Kovača soočiti s hrvaškim strokovnjakom Antunom Novoselovićem, ki ga je angažirala obramba. Nekdanji hrvaški kriminalist, ki je v svoji državi tudi sodni izvedenec za računalniško kriminaliteto, telekomunikacije in avdiovizualna dejanja, namreč v strokovnem mnenju zatrjuje, da na podlagi razpoložljivih posnetkov in pomanjkljivih karakterističnih lastnosti ni mogoče identificirati storilca.

Zaradi odsotnosti slovenskega izvedenca na zadnji obravnavi do soočenja ni prišlo, so pa hrvaškega strokovnjaka vseeno zaslišali. Opozoril je, da je bil posneti ropar zamaskiran, posnetki pa so srednje kakovosti. »Število karakteristik, ki se lahko uporabijo za identifikacijo, je zelo majhno in so zato težko uporabne za posamezno identifikacijo,« je dejal. Kot je dodal, v razpoložljivi dokumentaciji ni ugotovil nobenih individualnih karakterističnih lastnosti, ampak samo splošne karakteristike.

Na vprašanje Pejčićevega zagovornika Dejana Markovića, kako komentira nekajcentimetrske razlike v meritvah višine in velikosti stopala, ki jih je slovenski izvedenec Kovač opravil pri obtoženemu in izračunal za osebo s posnetka, je Novoselović odgovoril, da tudi kot nekdanji kriminalist ve, da niso enake karakteristike pri meritvah človeka v normalnih pogojih in storilca ropa. »Tudi ropar je pod velikim stresom, skrbi ga, ali je vklopljen tihi alarm ali bo prišla policija ali bodo morebiti kemična sredstva poškropila denar, ki ga bo v ropu pridobil. A če so razlike med meritvami obtoženega in storilca s posnetka pomembno velike, to lahko pomeni, da gre za različni osebi,« je razložil. Kako je razlika nastala, Novoselović ni seznanjen. »Morda zaradi obutve, ne vem ... Kar sem jaz videl, je izvedenec pravilno meril. Storilec na sliki pa ima kapuco in je tudi težko določiti, koliko je višji zaradi nje,« je pojasnil.

»Če povem po resnici, jaz tega primera ne bi prevzel za izdelavo izvedenskega mnenja. V preteklosti sem imel veliko izkušenj s prepoznavami, in človek z leti postane bolj previden, saj obstaja veliko podobnih oseb,« je na koncu poudaril Novoselović. Njegovo strokovno mnenje je sicer informativnega značaja, kaj bodo z njim storili, pa naj se odloči sodišče, je še dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi decembra, do tedaj bo Kovač predvidoma tudi že dopolnil svoje izvedensko mnenje, od česar je tudi odvisno, ali bosta tožilstvo in obramba še naprej vztrajala pri njegovem soočenju s hrvaškim strokovnjakom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:04

O Kreku, njegovi koči in planinskem društvu

Ob 110-letnici železnikarskega planinskega društva in stoti obletnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka so v Muzeju Železniki pripravili razstavo o Krekovi koči na Ratitovcu.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. december 2019 / 17:06

Tuji investitorji so tudi zgled

Nagrado za najboljše tuje investitorje sta prejeli tudi gorenjski podjetji: Iskraemeco in Swarco Lea. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Kronika / ponedeljek, 2. december 2019 / 17:03

Hrvat primera ne bi prevzel

Na sojenju Mariu Pejčiću, obtoženemu treh bančnih ropov v začetku leta 2017, so zaslišali hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb na posnetkih Antuna Novoselovića. »Jaz tega primera ne bi prevzel za...

GG Plus / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:59

Milijonar, a brez denarja

Kljub na videz sanjskemu življenju se je Kranjčan Viljem Gogala pri tridesetih letih odločil, da razda svoje imetje in se po srečo odpravi – na cesto. Brez hrane in denarja se je odpravil na številne...

Radovljica / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:53

Nič več novih pacientov

Tudi zdravniki v Radovljici ne registrirajo več novih pacientov. Zdravstvena oskrba je kljub temu zagotovljena za vse, ki jo potrebujejo; tiste, ki (še) nimajo izbranega osebnega zdravnika, pa za zdaj...

Kranj / ponedeljek, 2. december 2019 / 16:53

Zamakanje v knjižnici

Konec minulega tedna je v kranjsko knjižnico vdrla meteorna voda, kljub težavam pa že nemoteno deluje.