Še naprej v domski kuhinji
Poročali smo že o nameri Doma starejših občanov Preddvor v Potočah, da domsko kuhinjo odda zunanjemu izvajalcu. Tokrat smo poiskali nekaj odzivov.
Preddvor – »V Domu starejših občanov (DSO) Preddvor smo se odločili slediti kvalitetnemu nudenju storitev in oblikovanju življenja naših stanovalcev na najvišji možni ravni. Hrana je pomemben del bivanja v našem domu, zato smo tudi tukaj v zadnjih mesecih iskali rešitve. Predvsem smo želeli dvigniti kvaliteto hrane, in sicer v smislu ukinitve vnaprej pripravljene zamrznjene hrane ter slaščic, in zagotoviti, da se začne uporabljati informacijska rešitev za kuhinjo (elektronsko vodenje jedilnikov, sestavnic ter stroškov živil),« je odločitev podrobneje utemeljil direktor doma Matej Križanič. »Pri spremljanju procesov ter iskanju novih kvalitetnejših sprememb so sledile tri odpovedi kuharjev ter pomočnice kuharja. Po prvih dveh odpovedih smo objavili dva razpisa za kuharja, na katerega se je prijavil le en kandidat, ki pa ni bil primeren. Zaradi zagotavljanja stalnega kadra in manka kadra v tej dejavnosti smo se zaradi zagotavljanja rednih obrokov za stanovalce odločili, da bomo skrb za prehrano v naslednjem letu predali strokovnemu zunanjemu izvajalcu. V tem letu bomo skrbno spremljali in analizirali kvaliteto hrane. Zunanji izvajalec bo obroke kuhal v kuhinji DSO ter prevzel vse delavce, ki bodo ostali v kuhinji.« Križanič je odgovoril tudi na naše vprašanje o razvozu kosil, ki bo potekal enako kot sedaj.
Primera oddaje kuhinje zunanjemu ponudniku v domovih za starejše v Sloveniji doslej še nismo zasledili. Zanimalo pa nas je, kako na to gledajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Menimo, da je to poslovna odločitev vodstva konkretnega doma, so nam odgovorili. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v tej poslovni odločitvi tudi ne vidijo težave. »Oddaja ponudbe za pripravo prehrane je odločitev vodstva Doma starejših občanov Preddvor (DSO Preddvor), ki jo je podprl tudi svet zavoda. Vodstvo je po naših informacijah predvidene novosti predstavilo zaposlenim. Sledile so nekatere odpovedi zaposlitev, ki jih zavodu ni uspelo nadomestiti. Iz tega razloga je DSO Preddvor pripravo hrane za obdobje enega leta oddal zunanjemu izvajalcu, v vmesnem obdobju pa bodo dvig kakovosti prehrane in zadovoljstvo uporabnikov spremljale komisije za prehrano, kjer bodo imeli ključno vlogo stanovalci doma,« odgovarjajo na ministrstvu.
Župan občine Preddvor Rok Roblek nam je povedal, da je bilo sodeč po informacijah (tudi svojcev, ki imajo svoje starostnike v domu v Potočah) stanje na področju prehrane v Domu starejših občanov Preddvor zelo kritično, zato je treba to urediti v korist stanovalcev doma, kar je po njegovih besedah odgovornost vodstva zavoda.
Medtem pa pomisleke ob oddajanju kuhinje zunanjim izvajalcem izražajo v sindikatih. Oglasili so se tudi iz Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov za Gorenjsko, kjer menijo, da takšna poteza izpostavlja delavce bolj prekarnemu položaju in hkrati ogroža kvaliteto storitev kuhinje. »Iz teh razlogov je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport marca letos podalo poziv vsem javnim ustanovam, ki imajo v svojem delokrogu 'outsorcane' delavce, naj te zaposlijo v svojo sredino. Sicer gre za ministrstvo, pristojno za drugo področje, a argumenti so enaki tako v šolah kot v domovih starostnikov,« navaja sekretar gorenjske sindikalne organizacije Matej Jemec, ki direktorja Mateja Križaniča ob tem poziva, naj zaustavi oddajo kuhinje zunanjemu izvajalcu in jo obdrži v delokrogu doma. Prav tako od direktorja zahteva, naj preneha s pritiski na delavce, ki naj bi se dogajali v tem procesu.