Kuhinjo oddajajo zunanjim

V Domu starejših občanov Preddvor v Potočah bodo dejavnost kuhinje zaradi racionalizacije prenesli na zunanjega izvajalca, čemur pa nasprotuje Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Potoče – Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je javnost obvestil o nameri Doma starejših občanov Preddvor, da tamkajšnjo kuhinjo in njene zaposlene prevzame zunanji izvajalec. S tem naj bi dosegli večjo kakovost hrane in informatizacijo storitev v kuhinji, je za nacionalni radio povedal direktor Matej Križanič, ki hkrati zanika očitke sindikata o pritiskih na zaposlene, ko naj bi štirje zaradi prenosa dejavnosti (in zaposlenih) že dali odpoved.

V sindikatu nasprotujejo, da se podporne storitve, ki so po njihovem mnenju neločljivo povezane s socialnovarstveno dejavnostjo, prenašajo na zunanje izvajalce. Dvomijo o ekonomski upravičenosti takega ravnanja, češ da izkušnje iz drugih javnih zavodov kažejo, da takšni ukrepi niso prinesli občutne racionalizacije, pač pa je prehod zaposlenih od javnega k zasebnemu delodajalcu močno vplival na njihov pravni položaj. Tudi z vidika pravic stanovalcev se jim zdi odločitev problematična, saj se odgovornost za kvalitetno in ustrezno prehrano z oddajo dejavnosti zunanjemu ponudniku pri tem lahko prelaga z enega pogodbenega partnerja na drugega. S svojimi pomisleki je sindikat že pred časom obvestil člane sveta zavoda in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Razlog za oddajo storitve zunanjemu izvajalcu naj bi bila racionalizacija poslovanja v domu starostnikov, ki ima po navedbah sindikata 100 tisoč evrov izgube. Novi izvajalec bi sicer doslej zaposlene moral obdržati, a samo za leto dni, za naprej pa naj bi bila njihova usoda negotova. V sindikatu tudi dvomijo o razlogih za racionalizacijo, saj naj bi negativni poslovni izid izviral iz naslova delovanja javne službe, ki je odraz prenizke povprečne cene zdravstvene nege. Ta ne krije stroškov plač zaposlenih, ki izvajajo zdravstveno nego, in stroškov sanitetnega materiala. Ob tem se jim v sindikatu postavlja vprašanje, kolikšni so sploh lahko prihranki in kakšen bo vpliv prehoda kuhinje na zunanjega izvajalca na poslovni rezultat. Če bo zunanji izvajalec res stroškovno ugodnejši od obstoječe lastne kuhinje, bo morebitna nižja cena posledica slabše kakovosti surovin in samih obrokov, razmišljajo v sindikatu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 5. februar 2014 / 12:26

Povej, kaj sanjaš …

»Zvečer nikakor ne morem zaspati brez termofora, ker me stalno zebe v noge. Zato so me sanje, ki jih sanjam že tri dni, toliko bolj zmedle. V spalnici, kjer spiva z možem, tudi nikoli ne k...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Novi igrišči in cesta

Pristava, Brezje pri Tržiču - V naselju Pristava so uredili otroško igrišče ob blokih, kakršnega doslej še ni bilo. Postavili so igrala, ki so namenjena otrokom vseh starosti, in...

Bled / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Varneje proti Podhomu in urejeno staro jedro

Bled - Cesta proti Podhomu in staro jedro Grad bosta dobila novo podobo. V sredo so namreč začeli obnavljati petstometrski odsek na lokalni cesti Bled–Podhom, za kar so pridobili...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za govejo meso. Reprezent...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Del nagrade odstopili fizioterapiji

Škofja Loka - Agencija Čelik in Generali sta minuli teden Zdravstvenemu domu Škofja Loka izročila ček v vrednosti tisoč evrov, ki so ga porabili za zamenjavo dotrajanega aparata...

Prosti čas / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Ajdova moka, bograč in terme

V Veržeju smo si ogledali Babičev mlin, okusili bograč in prekmursko gibanico. Za harmoniko je tokrat poprijelo dekle. Ustavili pa smo se še v Mali Nedelji, v Biotermah.