Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tudi belo zelje v kombinaciji s korenjem.

Za pripravo rdečega zelja z bučo potrebujemo: 1 rdeče zelje, četrt hokaido buče, 1 večjo čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper, 1,5 dl jušne osnove, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Popečene kocke umaknemo iz ponve in prilijemo preostalo žlico olja. Na njem posteklenimo čebulo, jo potresemo s sladkorjem, in ko ta karamelizira, primešamo narezano zelje. Vse skupaj pražimo 2 minut in nato zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in popramo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Po tem času dodamo popečene bučne kocke, balzamični kis in dušimo še nadaljnjih 15 minut. Po potrebi dolijemo jušno osnovo.

Za pripravo praženega zelja s korenjem potrebujemo: 1 manjšo glavo belega zelja, 1 čebulo, 1 korenja, sol in poper, dva ščepca kurkume, pol žličke mlete paprike, olivno olje.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Korenje narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, posolimo in popramo, začinimo s kurkumo in papriko ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Korenje najlažje narežemo kar z lupilcem za krompir. Tako bomo hitro dobili dolge in tanke trakove. Ker je za nekatere zelje težje prebavljivo, mu dodamo nekaj kurkume, saj ta prepreči neprijetne prebavne težave, kot je napenjanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Anketa: Tekstilna industrija - nekoč in danes

Minilo je petdeset let, odkar je na Srednji tehniški tekstilni šoli v Kranju maturirala prva generacija dijakov. Kakšni so njihovi spomini na tisti čas in kako ocenjujejo današnjo situacijo tekstilne...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 8. maj 2024 / 17:50

Rasim, France in Sašo

»Za božič se je Rasim, na poti v svoje rodne kraje, kjer je imel družino, ustavil tudi v naši ulici. Mami in Sašo sta nekam šla, bila sem sama doma. Ko sem mu odprla vrata, sem za trenutek...

Slovenija / sreda, 8. maj 2024 / 16:59

Kri je »častilo« več kot dvesto petdeset študentov

Kranj – Prejšnji mesec je potekala vseslovenska študentska krvodajalska akcija »Častim pol litra!«. Akcijo že več let zapored organizira Študentska organizacija Slovenije v sodelovanju s študentski...

Razvedrilo / sreda, 8. maj 2024 / 16:58

Stodrugi rojstni dan Slavice Gartner

V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah je zadnji četrtek v aprilu praznovala stodrugi rojstni dan Slavica Gartner. Praznovanja se je udeležila tudi njena sestrična Antonija Arhar, sicer tudi stanovalka...

Kultura / sreda, 8. maj 2024 / 16:56

Perku iris za življenjsko delo

Ljubljana – Združenje filmskih snemalcev Slovenije je nedavno podelilo nagrade iris za filmsko fotografijo. Nagrado za življenjsko delo je prejel Kamničan Valentin Perko, sicer magistrant slovite p...

Zanimivosti / sreda, 8. maj 2024 / 16:10

Naj zmaga žoga

Nedavno so na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica pripravili že tradicionalni dogodek, košarkarski turnir Žoga 1:0 Droga. Na koncu so se zmage veselili dijaki Ekonomske gimnazije in srednj...