Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tudi belo zelje v kombinaciji s korenjem.

Za pripravo rdečega zelja z bučo potrebujemo: 1 rdeče zelje, četrt hokaido buče, 1 večjo čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper, 1,5 dl jušne osnove, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Popečene kocke umaknemo iz ponve in prilijemo preostalo žlico olja. Na njem posteklenimo čebulo, jo potresemo s sladkorjem, in ko ta karamelizira, primešamo narezano zelje. Vse skupaj pražimo 2 minut in nato zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in popramo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Po tem času dodamo popečene bučne kocke, balzamični kis in dušimo še nadaljnjih 15 minut. Po potrebi dolijemo jušno osnovo.

Za pripravo praženega zelja s korenjem potrebujemo: 1 manjšo glavo belega zelja, 1 čebulo, 1 korenja, sol in poper, dva ščepca kurkume, pol žličke mlete paprike, olivno olje.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Korenje narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, posolimo in popramo, začinimo s kurkumo in papriko ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Korenje najlažje narežemo kar z lupilcem za krompir. Tako bomo hitro dobili dolge in tanke trakove. Ker je za nekatere zelje težje prebavljivo, mu dodamo nekaj kurkume, saj ta prepreči neprijetne prebavne težave, kot je napenjanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 10. december 2010 / 07:00

Skrb za naše naročnike

Kranj - Takole je Andreja Mohorič, naša simpatična sodelavka v internetni redakciji in občasno tudi v malooglasni in naročniški službi, ob nedavnem sneženju v roke vzela lopato i...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Dišalo je po štrukljih in zdravju

Strahinj - V organizaciji Srednje biotehniške šole Kranj, Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Gorenjskega glasa je potekala kuharska delavnica in predstavitev Že znane g...

Nasveti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Sončne počitnice

Marsikdo si želi dva meseca počitnic, tako kot jih imajo otroci. Kaj vse bi počeli, kam vse bi šli, kaj vse bi doživeli … Pa niso vsake počitnice kar tako same od sebe lepe. Mnogi že prve dopustn...

Nasveti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Premagovanje treme

Trema, ki jo najbolj preprosto in z osnovnim izrazom lahko opišemo kot strah pred nastopom je včasih lahko zelo moteč dejavnik pri športnikovem doseganju rezultatov. Malo treme lahko označimo kot p...

Šport / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Na balvanih najmočnejša Ločana

Na drugi tekmi državnega prvenstva v balvanskem plezanju v Škofji Loki sta zmagala domačina Blaž Rant in Katja Vidmar.

Šport / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Slovenci kraljevali na domačem nebu

Po tekmi za svetovni pokal v Lescah so bili najbolj zadovoljni slovenski padalci.