Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tudi belo zelje v kombinaciji s korenjem.

Za pripravo rdečega zelja z bučo potrebujemo: 1 rdeče zelje, četrt hokaido buče, 1 večjo čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper, 1,5 dl jušne osnove, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Popečene kocke umaknemo iz ponve in prilijemo preostalo žlico olja. Na njem posteklenimo čebulo, jo potresemo s sladkorjem, in ko ta karamelizira, primešamo narezano zelje. Vse skupaj pražimo 2 minut in nato zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in popramo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Po tem času dodamo popečene bučne kocke, balzamični kis in dušimo še nadaljnjih 15 minut. Po potrebi dolijemo jušno osnovo.

Za pripravo praženega zelja s korenjem potrebujemo: 1 manjšo glavo belega zelja, 1 čebulo, 1 korenja, sol in poper, dva ščepca kurkume, pol žličke mlete paprike, olivno olje.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Korenje narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, posolimo in popramo, začinimo s kurkumo in papriko ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Korenje najlažje narežemo kar z lupilcem za krompir. Tako bomo hitro dobili dolge in tanke trakove. Ker je za nekatere zelje težje prebavljivo, mu dodamo nekaj kurkume, saj ta prepreči neprijetne prebavne težave, kot je napenjanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 9. december 2014 / 12:26

Spremenili lovne dobe

Pred dnevi je začela veljati spremenjena uredba o določitvi divjadi in lovnih dob, ki med divjad uvršča tudi šakala, podaljšuje lovno dobo za nekatere vrste divjadi in dovoljuje uporabo lovke za lovlj...

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 27. oktober 2013 / 19:47

Skrbi jih smrad

Bralka iz Preske nas je opozorila na neprijeten vonj, ki se v zadnjem času pogosto širi iz obrata tovarne Helios v Preski.

Železniki / nedelja, 27. oktober 2013 / 19:43

Zaradi toplarne spet vroče

Zakaj ne pojasnijo, kam je izginilo 20 tisoč kubičnih metrov sekancev v Toplarni Železniki, je bilo vprašanje županu in občinski upravi na izredni seji, ki so jo v ponedeljek sklicali člani programske...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 27. oktober 2013 / 19:29

Plevelu klici podpore, a tudi očitki

V uredništvo smo prejeli pismo, ki opozarja, da se Tomaž Plevel, ki se je v medijih minule dni znašel zaradi rušenja nelegalnega skladišča svojega podjetja Agropromet, požvižga na družbo, zakone, sose...

GG Plus / nedelja, 27. oktober 2013 / 19:25

Starejšim približali svet računalnikov

Projekt Simbioza, ki spodbuja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter vseživljenjsko učenje, je letos že tretjič povezal vso Slovenijo. Kot prostovoljka se mu je v Kranju pridružila tudi pre...

Kultura / nedelja, 27. oktober 2013 / 19:23

Risbe s poti

V Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki so odprli razstavo risb akademskega slikarja Tomaža Kržišnika, ob tej priložnosti pa so vsestranskemu umetniku podelili tudi Groharjevo nagrado za življenjsko d...