Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tudi belo zelje v kombinaciji s korenjem.

Za pripravo rdečega zelja z bučo potrebujemo: 1 rdeče zelje, četrt hokaido buče, 1 večjo čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper, 1,5 dl jušne osnove, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Popečene kocke umaknemo iz ponve in prilijemo preostalo žlico olja. Na njem posteklenimo čebulo, jo potresemo s sladkorjem, in ko ta karamelizira, primešamo narezano zelje. Vse skupaj pražimo 2 minut in nato zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in popramo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Po tem času dodamo popečene bučne kocke, balzamični kis in dušimo še nadaljnjih 15 minut. Po potrebi dolijemo jušno osnovo.

Za pripravo praženega zelja s korenjem potrebujemo: 1 manjšo glavo belega zelja, 1 čebulo, 1 korenja, sol in poper, dva ščepca kurkume, pol žličke mlete paprike, olivno olje.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Korenje narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, posolimo in popramo, začinimo s kurkumo in papriko ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Korenje najlažje narežemo kar z lupilcem za krompir. Tako bomo hitro dobili dolge in tanke trakove. Ker je za nekatere zelje težje prebavljivo, mu dodamo nekaj kurkume, saj ta prepreči neprijetne prebavne težave, kot je napenjanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 20. november 2018 / 07:00

Gorenjski glas, št. 93

Gorenjski glas, 20. november 2018, št. 93

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. julij 2018 / 22:28

Obnova Ruardove graščine

V teh dneh poteka zahteven projekt selitve muzejskih zbirk, na pomoč so z dvigalom priskočili celo jeseniški gasilci. Obnovljena graščina naj bi vrata spet odprla leta 2020.

Kranjska Gora / četrtek, 19. julij 2018 / 22:27

Namesto term vendarle obnovljen počitniški dom

Slovenske železnice namenjajo milijon evrov za obnovo Železničarskega doma, nekdanjega počitniškega doma za otroke in mladino v središču Kranjske Gore. Obnova bo po načrtih zaključena do konca leta.

Razvedrilo / četrtek, 19. julij 2018 / 22:26

Gostovali v Franciji

Folklorno društvo Bled in Duo Nota iz Tržiča sta v družbi pevcev s Krasa gostovala v francoskem Amillyju, kjer so uspešno predstavili Slovenijo. Francozi so v čast gostujoči državi pripravili poseben...

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2018 / 20:32

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2018 / 20:30

»Gomazeča« razstava na Bledu

Na Bledu si je do konca avgusta mogoče ogledati razstavo največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu, razstavljene so tudi različne vrste črnih vdov in strupenih strig.