Zelje

Za martinovo na mizi ne sme manjkati rdeče zelje. Temu pogosto dodamo jabolko, vendar se k njemu odlično poda tudi hokaido buča, ki vse skupaj še barvno popestri. Kot prilogo pa lahko pripravimo tudi belo zelje v kombinaciji s korenjem.

Za pripravo rdečega zelja z bučo potrebujemo: 1 rdeče zelje, četrt hokaido buče, 1 večjo čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper, 1,5 dl jušne osnove, 2 žlici olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo bučne kocke. Popečene kocke umaknemo iz ponve in prilijemo preostalo žlico olja. Na njem posteklenimo čebulo, jo potresemo s sladkorjem, in ko ta karamelizira, primešamo narezano zelje. Vse skupaj pražimo 2 minut in nato zalijemo z jušno osnovo. Posolimo in popramo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Po tem času dodamo popečene bučne kocke, balzamični kis in dušimo še nadaljnjih 15 minut. Po potrebi dolijemo jušno osnovo.

Za pripravo praženega zelja s korenjem potrebujemo: 1 manjšo glavo belega zelja, 1 čebulo, 1 korenja, sol in poper, dva ščepca kurkume, pol žličke mlete paprike, olivno olje.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje narežemo na tanke trakove ali ga naribamo. Korenje narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, posolimo in popramo, začinimo s kurkumo in papriko ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Korenje najlažje narežemo kar z lupilcem za krompir. Tako bomo hitro dobili dolge in tanke trakove. Ker je za nekatere zelje težje prebavljivo, mu dodamo nekaj kurkume, saj ta prepreči neprijetne prebavne težave, kot je napenjanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Veleposlanik Robertson po Sloveniji

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson je v soboto, 7. julija v Strunjanu končal hojo po Sloveniji po evropski pešpoti E-6. Hojo je začel na slovensko-avstrijski meji nad Radlj...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:10

Sklad bi vseeno gradil

Stanovanjski sklad RS bi na Jesenicah rad postavil dva večstanovanjska objekta s skupaj 46 stanovanji.

Kranjska Gora / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Podjetja pomagajo žičničarjem

Kranjskogorskim žičničarjem bodo pri pripravah na zimsko sezono s kratkoročnim posojilom pomagala domača podjetja, ki želijo v prihodnje skupaj z lokalno skupnostjo postati večinski lastniki RTC Žični...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Po Gajškovi poti

S Koroške Bele proti Pristavi v Javorniškem Rovtu so uredili pohodniško pot, ki nosi ime Gajškova pot. Ime je dobila po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Javornik-Koroška Bela Alojzu Gajšku, d...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:05

»Strokovno ne popuščamo«

V kranjskem Centru Korak so zasadili zdravilni vrt, ki so ga uradno odprli v petek. Tudi oni čutijo krizo na vsakem koraku, a direktorica Centra Korak Mateja Korošec zagotavlja, da strokovno ne popušč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. september 2013 / 14:41

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vod...