Jesen na mizi

V Linhartovem mestu jemljemo ponujeno spodbujanje branja zares. Pri Ljudski univerzi Radovljica deluje bralni klub že nekaj let, za dober »meni« knjig pa skrbi Knjižnica A. T. Linharta. Število članov je naraslo že nad dvajset in razdelili smo se v dve skupini. Sestajamo se enkrat na mesec kot »bralna žlahta«, živahna, zgovorna, tudi polemična. Iz resnično bogatega seznama del, ki ga pripravi knjižnica, izberemo vsak mesec študijsko – kot razred – po eno delo. Ko nato kramljamo in izmenjavamo mnenja, je kot v panju … Besede, tiskane in izgovorjene, ne potrebujejo pametnih telefonov, nam je dragoceno, da jih izmenjamo v živo, da se tudi nasmejemo, spijemo kavico ali čajček in pokomentiramo »slovensko družbeno kuhinjo«.

Letos je na bogatem seznamu tudi Neskončna zgodba nemškega pisatelja Michaela Endeja, ki smo jo v slovenskem prevodu dobili leta 1987 in ki je pisatelju prinesla številna priznanja, nagrade in prodor v svet. Prevedena je v štirideset jezikov in jo še vedno ponatiskujejo. Ende, sin znanega nemškega ekspresionističnega Edgarja Endeja, nacisti so njegova dela označili za izprijena in so mu prepovedali ustvarjati, je imel v prvih povojnih letih smolo. Veliko je pisal za gledališče in se ni prebil. Nato je začel pisati za otroke, čeprav so njegove knjige vaba tudi za odrasle bralce. Vzvišeni literarni kritiki so mu metali pod noge ponižujoča mnenja, češ da je samo pisun, ki piše nekakšne fantazijske zgodbe … A izkazalo se je drugače. Neskončna zgodba, roman za mladino, ki ga radi prebirajo tudi odrasli, je danes morda še bolj aktualen kot ob prvem izidu. Kritiki in uredniki, ki so v dvanajstih založbah kategorično odbili njegovo delo Jim Knof in strojevodja Luka, so bili slabi preroki. Ko je založba Thinemann knjigo izdala, je povpraševanje po knjigi delo dobesedno pognalo med zvezde … Neskončna zgodba pa je napeta, polna fantazijskih bitij, poleg tega pa zelo topla, dinamična in tudi kritika sedanjega sveta. Prav nič se ni postarala. Treba jo bo spet vzeti v roke.

Jesenska rižota

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g riža za rižote, 200 g svežih gob ali 20 g suhih, 300 g kuhanega kostanja, 1 čebulo, 1 žlico in za 1 lešnik masla, 100 ml belega vina, 50 g naribanega parmezana, 1,5 l zelenjavne osnove, 1 lovorov list, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Sveže gobe očistimo in nalistamo. Če imamo suhe, jih prej namočimo in vodo prihranimo.

Čebulo sesekljamo. Kostanj razrežemo na 4 dele. Na maslu prepražimo čebulo, dodamo gobe in kostanj, nato še riž in mešamo, da je zmes steklasta. Nato zalijemo z vinom, ki mora povsem povreti. Dodamo lovorov list in poper in zalijemo z zelenjavno osnovo, da je rižota pokrita. Solimo. Če za zalivanje uporabimo jušno kocko, dodatno ne solimo. Če uporabimo suhe gobe, dodamo tekočino, v kateri so se namakale. Ko tekočina povre, dodamo vročo osnovo, znižamo temperaturo in po potrebi osnovo dodajamo. Rižoto skuhamo na zob. Ko je kuhana, vmešamo vanjo parmezan in za lešnik masla ter počakamo nekaj minut. Potresemo s peteršiljem.

Ponudimo s solato iz treviškega radiča.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Prenavljajo Mercator v centru na Primskovem

Kranj - Mercatorjevo trgovino v Hipermarketu na Primskovem v Kranju prenavljajo. »Trgovino bomo spet odprli 14. novembra ob 10. uri, odprtje bomo popestrili s programom. Največja...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:12

Kamniški hotel znova odprt

Po tem, ko je zaradi stečaja Malograjski dvor sredi poletja zaprl svoja vrata, so ga v ponedeljek znova odprli. Še pred zaključkom stečajnega postopka ga je najelo podjetje Porta Ilirica Hoteli, ki ga...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:11

Zanimanje za posek se že povečuje, za nego pa še ne

Lastniki bohinjskih gozdov bodo v naslednjem desetletnem obdobju lahko sekali še več, kot so doslej. V Zavodu za gozdove Slovenije si ob tem želijo, da bi lastniki tudi bolje negovali gozdove, saj je...

Gorenjska / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:06

Božičnica ali trinajsta plača za zaposlene

Ob koncu leta uspešna podjetja nagradijo svoje zaposlene z božičnico oziroma trinajsto plačo. V nekaterih gorenjskih podjetjih smo se pozanimali, kakšna bo letos višina tovrstne nagrade.

Razvedrilo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:51

Po domače na kranjskem radiu

Kongresni center Brdo je konec tedna gostil dva novoletna koncerta s pogostitvijo, ki sta jih organizirala Radio Kranj in JGZ Brdo. Prvi večer je nosil naslov Podarjeno srcu in na njem so med drugimi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:36

Delnica je bila podcenjena

Kranjski avtobusni prevoznik Alpetour – Potovalna agencija, ki v zadnjem obdobju zelo dobro posluje, je v postopku prodaje, kar je najbrž tudi glavni razlog za dvig borzne vrednosti njegovih delnic. T...