Za jesenske dni

Buče so tipično jesensko živilo in se v naši prehrani čedalje bolj uveljavljajo. So polne koristnih snovi, nezahtevne za gojenje in enostavne za pripravo.

Da pa ne bomo vedno govorili samo o tem, kako koristna je neka zelenjava, je prav, da si pripravimo še nekaj za dušo. Z bounty kroglicami v tem primeru zagotovo ne bomo zgrešili.

Za pripravo dušenih bučk potrebujemo: 1 hokaido bučo, 1 žličko mletega česna, pol žličke mlete paprike, 0,5 dl jušne osnove, 1 šopek peteršilja, piščančji file, olivno olje.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Ponev segrejemo, vanjo vlijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo bučne kocke. Posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko, nasekljanim peteršiljem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Temperaturo štedilnika znižamo, ponev pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oz. toliko, da se buča zmehča. Med tem časom pripravimo piščančji file. Tega narežemo na trakove, malce posolimo in popramo ter na hitro popečemo na žlici olivnega olja. Na krožnik serviramo riž, damo nanj dušeno bučo, na vse skupaj pa položimo še pečene piščančje trakove.

Za pripravo bounty kroglic potrebujemo: 250 g kokosove moke, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 150 g mascarpone sira, 50 g kisle smetane; za čokoladni obliv: 200 g temne čokolade.

Zmešamo kokosovo moko, sladkor, vanilin sladkor, mascarpone sir in kislo smetano. Maso za eno uro postavimo v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih pomočimo v čokoladni obliv in jih polagamo na peki papir. Ko se čokolada strdi, kroglice poberemo v posodico in hranimo v hladilniku. Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad vodno kopeljo stopimo čokolado.

Nasvet: Če se želimo približati zares pravim bounty kroglicam, za obliv uporabimo mlečno čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 6. maj 2008 / 07:00

Osem stopinj, dež in 150 rdečih nageljčkov

Prvo prvomajsko proslavo na Pristavi nad Jesenicami je zaznamovalo predvsem slabo vreme.

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:58

Lomski pevci v Sankt Peterburgu

Pevke in pevci iz Loma pod Storžičem so se na povabilo ruskih restavratorjev, glasbene in zborovske šole M. I. Glinka udeležili strokovne ekskurzije v ruskem Sankt Peterburgu.

Razvedrilo / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:57

Vaški dan v Ratečah

V soboto so Rateče v Zgornjesavski dolini gostile že dvaindvajseti Vaški dan. Živahno dogajanje v središče kraja vsako leto privabi večje ali manjše število obiskovalcev, med katerimi je bilo letos ve...

Kronika / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:55

Ogledali so si delo naslednikov

Pri društvu GRS Jesenice so se odločili, da svojim starejšim članom in članom drugih gorenjskih GRS predstavijo delo letalske policijske enote, prekaljeni gorski reševalci pa so uživali tako ob obujan...

Nasveti / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:54

Planinarjenje

Živimo obdani s hribi. Vsak hip mi pogled odnese na Grintavce, proti Storžiču in na Julijce. Pogosto prosti čas preživljamo v hribih. Bi ga še več, pa se zvrstijo še druge stvari. Za tokra...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 20. avgust 2015 / 13:33

Že šesti Semenj na rokovo

V Cerkljah bodo v soboto znova obudili nekdanjo tradicijo priljubljenega Semnja na rokovo. Poleg bogate ponudbe izdelkov na stojnicah se obeta tudi pester spremljevalni program.