Vaniljeva pita s slivami

Stojim v trgovini v vrsti in čakam na blagajno. Inženirka živilstva in prehrane z zanimanjem opazujem, kaj ljudje kupujejo, in oko se mi ustavi pri paru srednjih let. Na trak polagata avokado, pomaranče in bio banane (kolikor so le lahko bio). Nič posebnega, še mnogo je takih. Pa vendar – kaj je tu iz naših krajev in sezonskega? Kaj pa slive, breskve, jabolka, hruške? To je sedaj na voljo in sedaj je čas, da se tega najemo.

Za pripravo vaniljeve pite s slivami potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli, naribano limonino lupinico; za slivovo podlago: pol kg sliv, 150 g mletih orehov, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta; za vaniljevo kremo: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo vse suhe sestavine. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava slivove podlage: Slive operemo, jih razdelimo na polovice in jim odstranimo koščice. V skodelici skupaj zmešamo orehe, sladkor in cimet.

Priprava vaniljeve kreme: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami in nanj razporedimo polovice sliv, tako da je zunanji del slive na vrhu. Enakomerno potresemo z mešanico orehov. Čez slive prelijemo vaniljev puding. Testo, ki smo ga prej po­stavili v zamrzovalnik, sedaj naribamo čez vaniljev nadev. Pito postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 1 uro. Pečeno pito postavimo iz pečice ter jo ohladimo. Šele ko je pita ohlajena, snamemo tortni obod, narežemo in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Študentske novice

Šport za vse okuse Kot v preteklih letih Klub študentov Kranj tudi letos ponuja različne vrste rekreacije, ki je za člane KŠK brezplačna. V Prošport centru v Stražišču bo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:41

Sodišče znova uvedlo »prisilko« nad Savo

Ljubljana – Okrožno sodišče v Ljubljani je v sredo sklenilo ustaviti postopek preventivnega prestrukturiranja nad dolžnikom Sava in namesto njega začeti postopek prisilne poravnave. S tem je ugodil...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:01

Iz knjige na mizo

Na Brdu pri Kranju so gostili znane kuharske mojstre, ki so ljubitelje kuhanja razveselili z novo kuharsko knjigo. Bili smo tudi na 36. rojstnem dnevu Radia Sora in izboru Miss Slovenije, na katerem s...

Škofja Loka / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:53

Statut bodo ponovno obravnavali

Škofjeloški občinski svetniki so predlog sprememb in dopolnitev občinskega statuta zavrnili in vrnili v ponovno obravnavo.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:50

Ustavna pritožba zoper sklep o stečaju

Kranj – Družba Garnol iz Kranja, ki je 98-odstotna lastnica družbe T-2 in hkrati tudi ena od njenih upnic, je prejšnji teden na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper sklep Višjega sodišča...

GG Plus / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:45

Šalobarde Alojza Globočnika

Pred časom sem se nasmejal ob opisu značilnosti Slovencev iz ust nekega Afričana. Dejal je, da smo zanimiv narod, ker prav obvladajo jezik samo dva ali trije. Takoj, ko kdo nekaj napiše ali izreče,...