Žlica medu ne le za zdravje

Med je v kulinariki pri nas od nekdaj stalnica, predvsem jeseni in pozimi. A če ga je moja generacija v glavnem zgolj mazala na kruh in z njim sladila čaj, je zdaj že vse drugače. Na nedavnem Festivalu medu v Lescah – ni naključje, da je nosil podnaslov Dan medu v kulinariki – so z medom tako pripravljali postrv, zelenjavo in sir pa koktajle, sladice in seveda različne pripravke z zdravilnim učinkom.

Kakšen korak naprej je to od časov, ko so nam v šolskih kuhinjah na kruh mazali svetlorjavo zmes masla in medu, ki je bila na okus resda boljša kot na pogled, pa je vendarle nismo jedli s kakšnim posebnim navdušenjem. Pa ko mi je mama, kadar se me je loteval prehlad, v roke potisnila žlico z medom in limono in rekla: hitro pogoltni, za zdravje!

Po desetletjih, ko smo številni hrepeneli po čokoladnih namazih in hrani s pridihom eksotičnega – spomnim se kosila v takrat še ne tako slavni restavraciji vrhunske kuharice Ane Roš pred 15 leti, ko so bile sicer odlične jedi skoraj vse po vrsti zabeljene s tanzanijsko čokolado – se je med v zadnjem času spet začel vračati na naše krožnike. Najprej obotavljajoče, nato pa vse bolj odločno, nekako po dveh poteh: relativno hitro ga je za svojega vzela vrhunska slovenska kulinarika, z odmevnimi akcijami, kot je Tradicionalni slovenski zajtrk, pa vsako jesen tudi šolske kuhinje.

Verjamem, da marsikateremu otroku kruh z maslom in medom, sploh ko je bil na vrhuncu kampanje za uveljavitev svetovnega dneva čebel pogosto pospremljen s tisto zlajnano Čebelice, čebelice ..., ob kateri se človeku od vsega sladkega lepijo roke in usta, ni šel posebno v slast.

Zato se mi zdi način, na katerega so se promocije medu v kulinariki v zadnjem času lotili čebelarji, imeniten: povejo in pokažejo, da med ni le zdrav in domač, ampak tudi okusen in vsakodnevno uporaben v naših kuhinjah, če ga le znamo spretno vključiti v pripravo tako tradicionalnih kot sodobnih jedi. In tudi, da nam, če nam je všeč tisti žlahten pridih sladkega na sicer mesno-zelenjavnem krožniku, ni treba v drago restavracijo, saj lahko domiseln, zdrav in privlačen obrok, obogaten s kapljico ali žličko medu, pripravimo tudi doma.

Na mladih svet stoji, mi pa smo tisti, ki jih učimo in jim vlivamo ljubezen do medu, je zbranim v učilnici čebelarskega centra v Lescah v soboto položila na srce Mateja Reš, strokovnjakinja za pridelavo in pripravo zdrave domače hrane. Če se bomo potrudili in jim med, ta biser slovenske kulinarike in zdravilstva, ponudili na privlačen način, ga bodo spoštljivo uporabljali kot samoumeven dodatek na svojih jedilnikih, tudi ko si bodo kuhali sami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 5. maj 2017 / 08:09

Kosci po vozovnico za Švico

Na Jami pri Kranju je v nedeljo potekalo prvo izmed treh tekmovanj v ročni košnji, ki bodo dala tudi potnike na evropsko prvenstvo v Švici.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 13. julij 2019 / 22:01

Sumljivo zbiranje pomoči za gluhe

Iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije opozarjajo pred možnimi prevarami s strani posameznikov, ki se pretvarjajo, da so gluhi.

Zanimivosti / sobota, 13. julij 2019 / 21:58

Na dopust na morje

V tokratni anketi smo 825 sodelujočih vprašali, kje bodo letos preživeli letni dopust. Da bodo letos ostali doma, je odgovorilo 44 odstotkov vprašanih, slaba petina bo dopust preživela v Sloveniji,...

Slovenija / sobota, 13. julij 2019 / 21:52

Bi šli na Luno kdaj?

Tisti, ki smo bili na Zemlji in pri zavesti že 20. julija 1969, se dobro spominjamo epohalnega dogodka tistega dne: prvega pristanka človeka na Luni. Kdo bi si mislil, da je od takrat minilo že pol st...

GG Plus / sobota, 13. julij 2019 / 21:51

Tudi učitelji odhajajo na počitnice

Nekaj dni za učenci so na počitnice odšli tudi učitelji. V letošnjem šolskem letu je bil v marsikateri šoli največji problem izračunavanje delovnega časa učiteljev po novih pravilih. Septembra so n...

Gospodarstvo / sobota, 13. julij 2019 / 21:51

Kje evre zamenjati v kune

Dopustnikom se pred preživljanjem dopusta na Hrvaškem porajajo tudi različna finančna vprašanja – o menjavi evrov v kune, o dvigovanju kun na bankomatih, o plačevanju s kartico ...