Dom morda na drugi lokaciji

Občina Železniki čaka odgovor ministrstva o možnosti postavitve doma starejših na drugi lokaciji.

Ministrstvu so predstavili novo dejstvo, in sicer da so stanovalci vseh štirih stolpnic Na Kresu na podlagi zakonodaje iz leta 2017 vložili zahtevo za več funkcionalnega zemljišča okrog stolpnic, je pojasnila direktorica občinske uprave Jolanda Pintar. Dom starejših bi tako umestili na drugo stran vodotoka.

Železniki – Na septembrski seji občinskega odbora za družbene dejavnosti je bilo govora tudi o predvidenem domu starejših v Železnikih. Kot je razvidno iz zapisnika, priloženega gradivu za 7. redno sejo občinskega sveta, ki bo ta četrtek, je to temo v ospredje postavila odbornica Zora Bonča, sicer tudi občinska svetnica. Direktorica občinske uprave Jolanda Pintar je pojasnila, da sedaj čakajo na odgovor ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o možnosti spremembe lokacije Doma Železniki.

Spomnimo: Dom starejših je predviden v okviru grozda manjših domov, ki jih v petih občinah namerava graditi družba Orpea s sedežem v Parizu, upravljanje grozda pa bi prevzela njihova hčerinska družba SeneCura iz Avstrije. Konec lanskega avgusta je investitor pridobil tudi koncesijo. V Železnikih so za dom predvideli lokacijo Na Kresu, ki pa ji bližnji stanovalci niso naklonjeni, saj da se že sedaj soočajo s pomanjkanjem parkirišč in drugimi infrastrukturnimi problemi.

Že na junijski seji občinskega sveta je svetnik Miran Šturm povedal, da so povsem blizu predvidene lokacije na drugi strani vodotoka lastniki sedaj pripravljeni prodati še enkrat večje zemljišče površine 4300 kvadratnih metrov. Občina je že po odprtju razpisa za koncesijo razmišljala o tej lokaciji, a tedaj lastniki niso bili zainteresirani za prodajo, so pa za dom ponudili obstoječi objekt ob regionalni cesti, na kar pa investitor ni pristal, in tako je občina našla lokacijo za bazenom.

Po junijski seji občinskega sveta so tudi v občinski upravi dobili ustno informacijo, da so lastniki sedaj zainteresirani za prodajo celotne parcele. Investitor je ne zavrača, bi pa ministrstvo moralo spremeniti odločbo o koncesiji, je Pintarjeva pojasnila članom odbora za družbene dejavnosti. Opravili so razgovore na ministrstvu in jim predstavili nova dejstva, a na pisni odgovor njihove pravne službe še čakajo. Razložili so jim, da morajo za spremembo obstajati novi objektivni razlogi. So pa ministrstvu po besedah Pintarjeve predstavili novo dejstvo, in sicer da so stanovalci vseh štirih stolpnic v naselju Na Kresu na podlagi zakonodaje iz leta 2017 vložili zahtevo za več funkcionalnega zemljišča okrog stolpnic. »Na parcelah je bila že opravljena zaznamba postopka pripadajočega zemljišča. Med parcelami je tudi tista ob potoku Dašnica, na kateri je že vpisana stavbna pravica za gradnjo doma starejših,« je razložila. Če bo ministrstvo spremenilo odločbo o koncesiji in dovolilo gradnjo na drugem zemljišču, naj bi tega kupil investitor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 19. julij 2022 / 06:00

Gorenjski glas, št. 57

Gorenjski glas, 19. julij 2022, št. 57

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

XXL očala

Sončna očala so vzeta iz šestdesetih in so ogromna. Ponudba je dovolj široka, od oglatih do ovalnih oblik, od plastičnih do kovinskih okvirjev. Vsekakor pa priporočam takšna s kakovostnimi...

Gospodarstvo / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

Popis nepremičnin se tudi na Gorenjskem zaključuje

Kljub podaljšanim rokom se bo terenski del popisa nepremičnin ponekod v Sloveniji zavlekel v jesen. Na Gorenjskem naj bi zaključili konec julija.

Gospodarstvo / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

Odprt trg električne energije in plina

Maribor - Kot smo že poročali, se s prvim julijem v Sloveniji odpira trg električne energije in tudi zemeljskega plina, kar pomeni, da bodo poslej gospodinjstva lahko izbirala sv...

Gospodarstvo / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

Sočna paša na Veliki planini

Zaradi tople pomladi so kmetje živino na planino letos prignali zgodaj, kot že dolgo ne.

Zanimivosti / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

Anketa: Semenj v Kokri

V vasi Kokra so prejšnjo nedeljo pripravili prijetno vaško prireditev Semenj v Kokri, ki spominja na nekdanje običaje ob žegnanju. Srečanje je priložnost za druženje ljudi, razkropljenih po najdaljši...