Ko je na vrtu vsega dovolj

Na žalost je obdobje, ko je na vrtu na voljo veliko raznovrstne zelenjave, kratko. Ker ima določena zelenjava relativno kratek čas skladiščenja, jo poskusimo zaužiti sedaj v polni meri. Dober način za njeno shranjevanje je tudi, da jedi sedaj pripravljamo v večjih količinah in jih zamrznemo.

Za pripravo bučkine juhe potrebujemo: 700 g bučk, 1 korenček, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali 750 ml vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Bučke in korenje očistimo ter narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo narezano zelenjavo in vse skupaj na hitro popečemo. Potresemo z začimbami, zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Nato vse skupaj zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.

Nasvet: Po juhi polijemo z žlico bučnega olja in potresemo bučna semena.

Za pripravo mesne omake na rižu potrebujemo: 0,5 kg mlete govedine, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 200 g pretlačenega paradižnika, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, korenček narežemo na majhne kocke, paradižnik prav tako narežemo na manjše kose. Posodo segrejemo, prilijemo olje in dodamo čebulo ter česen. Malce posolimo in počasi pražimo na nižji temperaturi, približno 10 minut, toliko, da se čebula razpusti. Dodamo mleto meso, povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo toliko časa, da meso porjavi. Primešamo korenček in paradižnik, majaron, peteršilj, lovorjev list, po okusu posolimo in popramo, zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 30 minut. Na krožnike serviramo najprej riž, ki ga nato prekrijemo z mesno omako.

Nasvet: Omaka se bo odlično povezala z rižem vrste basmati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 19. september 2017 / 09:05

Že danes lahko predčasno glasujemo

Kranj – Nedelja, 24. september, bo referendumski dan. Na voliščih, ki bodo odprta od 7. do 19. ure, bomo lahko oddali svoj glas za ali proti zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 2. junij 2013 / 16:05

Nespodobno povabilo

Kranj – Na kranjsko policijo je v torek poklicala zaskrbljena mati, ker je njeno mladoletno hčer 45-letni Kranjčan spraševal, kje stanuje, in jo vabil k sebi. Policisti so sicer po opravljenih razg...

Nasveti / nedelja, 2. junij 2013 / 16:03

Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna s...

Mularija / nedelja, 2. junij 2013 / 15:34

Najmlajši z razstavo Od zrna do kruha

Spodnje Duplje - V dupljanski graščini bo še do nedelje, vsak dan od 17. do 19. ure, odprta razstava Od zrna do kruha, ki so jo pripravili otroci in vzgojiteljice iz vrtca pri podružnični...

Škofja Loka / nedelja, 2. junij 2013 / 15:31

Zavrnili zahtevek za revizijo

Škofja Loka - Sredi maja se je znova izjalovil že drugi razpis za izbiro izvajalca za gradnjo druge in tretje etape poljanske obvoznice, ker je zadnji hip pred odpiranjem ponudb podjetje S...

Gorenjska / nedelja, 2. junij 2013 / 15:04

Dacarji uvajajo davčne pisarne

Davčna uprava bo v sklopu racionalizacije s 1. julijem ukinila enainštirideset davčnih izpostav po vsej Sloveniji in jih preoblikovala v davčne pisarne, ki naj bi bile za občane odprte le dva dni v te...