Ko je na vrtu vsega dovolj

Na žalost je obdobje, ko je na vrtu na voljo veliko raznovrstne zelenjave, kratko. Ker ima določena zelenjava relativno kratek čas skladiščenja, jo poskusimo zaužiti sedaj v polni meri. Dober način za njeno shranjevanje je tudi, da jedi sedaj pripravljamo v večjih količinah in jih zamrznemo.

Za pripravo bučkine juhe potrebujemo: 700 g bučk, 1 korenček, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali 750 ml vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Bučke in korenje očistimo ter narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo narezano zelenjavo in vse skupaj na hitro popečemo. Potresemo z začimbami, zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Nato vse skupaj zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.

Nasvet: Po juhi polijemo z žlico bučnega olja in potresemo bučna semena.

Za pripravo mesne omake na rižu potrebujemo: 0,5 kg mlete govedine, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 200 g pretlačenega paradižnika, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, korenček narežemo na majhne kocke, paradižnik prav tako narežemo na manjše kose. Posodo segrejemo, prilijemo olje in dodamo čebulo ter česen. Malce posolimo in počasi pražimo na nižji temperaturi, približno 10 minut, toliko, da se čebula razpusti. Dodamo mleto meso, povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo toliko časa, da meso porjavi. Primešamo korenček in paradižnik, majaron, peteršilj, lovorjev list, po okusu posolimo in popramo, zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 30 minut. Na krožnike serviramo najprej riž, ki ga nato prekrijemo z mesno omako.

Nasvet: Omaka se bo odlično povezala z rižem vrste basmati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Večni študent

Jutri bodo ob 21.30 na drugem programu Televizije Slovenija predvajali dokumentarni feljton Večni študent.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Štruklji

Štruklji so zelo znana slovenska specialiteta in verjetno najstarejša slovenska jed, saj omenja pehtranove štruklje neka stara kuharska knjiga, ki je leta 1589 izšla v Gradcu, kjer je tedaj živelo vel...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Karmen se radi spominjajo

Škofjeloški šahovski turnir v spomin na mlado šahovsko velemojstrico Karmen Orel je z udeležbo blizu dvesto šahistov postal pravi praznik slovenskega šaha.

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Našim tri zmage in tretje mesto

Garmisch- Parternkirchen - Drugo letošnje tekmovanje v paraskiju za točke evropskega pokala v nemškem Oberammergau je minilo v znamenju slovenskih padalcev, ki so še enkrat potrd...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Anže Šetina naš najboljši v Innsbrucku

Kranj - Konec minulega tedna je v avstrijskem Innsbrucku potekalo svetovno mladinsko prvenstvo v bobu in skeletonu, na njem pa so prvič nastopili tudi slovenski reprezentanti. Pr...

Kronika / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Sto ljudi iskalo otroke, ki so sami šli v Ljubljano

Trije otroci iz Srednjih Bitenj so včeraj pošteno prestrašili svoje starše. Ne da bi komu povedali, so se z avtobusom odpeljali k teti v Ljubljano in tako doma povzročili obsežno iskalno akcijo.